Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αμυνταίου μετά την απολιγνιτοποίηση αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αμυνταίου Γιάννης Λιάσης, κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Ο κ. Λιάσης υπογράμμισε ότι ο Δήμος Αμυνταίου ήταν ο πρώτος δήμος που επλήγη από την απολιγνιτοποίηση, σημειώνοντας ότι ο ΑΗΣ Αμυνταίου έκλεισε το 2020, γεγονός που προκάλεσε – όπως είπε – ισχυρό σοκ στην τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τη λειτουργία της μονάδας χάθηκαν 1.500 έως 2.000 θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες. Όπως ανέφερε, σήμερα οι βασικοί εργοδότες στον δήμο είναι ο ίδιος ο Δήμος Αμυνταίου, η δημοτική επιχείρηση «Ξινό Νερό», η οποία – όπως σημείωσε – είναι μια υγιής μονομετοχική επιχείρηση με μοναδικό μέτοχο τον δήμο και περίπου 60 εργαζόμενους, καθώς και η επιχείρηση τηλεθέρμανσης, η οποία λειτουργεί με μονάδα βιομάζας και απασχολεί 35 εργαζόμενους.
Ο Δήμαρχος Αμυνταίου ανέφερε επίσης ότι η περιοχή έχει ήδη καταγράψει σημαντική πληθυσμιακή μείωση. Όπως είπε, μεταξύ των απογραφών του 2011 και του 2021 ο δήμος παρουσίασε μείωση πληθυσμού κατά 15,5%, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή κυρίως στη φυγή των νέων ανθρώπων. Τόνισε ακόμη ότι έξι χρόνια μετά την έναρξη της απολιγνιτοποίησης δεν έχει δημιουργηθεί καμία ουσιαστική νέα θέση εργασίας, πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις που ανέφερε. Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε επίσης στις βασικές υποδομές που – όπως υποστήριξε – πρέπει να δημιουργηθούν προκειμένου να προσελκυστούν επενδύσεις στην περιοχή. Μεταξύ άλλων μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ενεργειακός χώρος για τους δήμους, υποστηρίζοντας ότι η μη διάθεσή του αποτελεί – όπως είπε – «έγκλημα κατά της τοπικής κοινωνίας», καθώς επηρεάζει και τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων.
Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα της δημιουργίας επιχειρηματικών πάρκων και ΒΙΠΕ, σημειώνοντας ότι τα επιχειρηματικά πάρκα που έχουν σχεδιαστεί για τη Δυτική Μακεδονία δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει. Ειδικά για το επιχειρηματικό πάρκο του Δήμου Αμυνταίου, ανέφερε ότι η διαδικασία έχει μπλοκάρει λόγω νομικών ζητημάτων, καθώς – όπως είπε – υπάρχει προσφυγή της Διεύθυνσης Δασών στον Άρειο Πάγο, παρότι η υπόθεση έχει κερδηθεί στο Εφετείο. Ο κ. Λιάσης υποστήριξε ότι χωρίς βασικές υποδομές, όπως σιδηροδρομική σύνδεση, κάθετο οδικό άξονα για την Π.Ε. Φλώρινας και οργανωμένους χώρους εγκατάστασης επιχειρήσεων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσελκυστούν επενδύσεις στην περιοχή.
Στο τέλος της τοποθέτησής του αναφέρθηκε και στο ζήτημα της χρηματοδότησης της διαχείρισης απορριμμάτων μέσω του ΦΟΣΔΑ Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ). Όπως εξήγησε, ο Δήμος Αμυνταίου πλήρωνε κανονικά κάθε μήνα τις υποχρεώσεις του, που ανέρχονταν περίπου σε 780.000 ευρώ ετησίως. Ωστόσο, με τη νέα διαδικασία είσπραξης των ανταποδοτικών μέσω των παρόχων, δημιουργήθηκε – όπως είπε – λογιστική οφειλή στον προϋπολογισμό του δήμου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για το 2025 εισπράχθηκε μόνο ένα μικρό μέρος των ποσών, ενώ το υπόλοιπο εμφανίζεται ως οφειλή στον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πιθανή υποχρέωση που μπορεί να φτάσει περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2025 και 2026. Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Αμυνταίου σημείωσε ότι ο δήμος του είναι οικονομικά τακτοποιημένος και χωρίς οφειλές, εκφράζοντας ωστόσο τον προβληματισμό του ότι, όπως είπε, «οι δήμοι που είναι συνεπείς οικονομικά δεν επιβραβεύονται ποτέ».
kozan.gr










































