kozan.gr: “Λουκέτο»(;) στο Λιάπειο Κολυμβητήριο Κοζάνης στα Κοίλα – Αναστάτωση στην κολυμβητική κοινότητα της Κοζάνης – Γονείς στο Kozan.gr: «Τι θα γίνει με τα παιδιά μας;» (Aναλυτικό ρεπορτάζ)

23 Απριλίου 2026
23:10

Γονείς παιδιών, που ασχολούνται με την κολύμβηση, επικοινώνησαν τις τελευταίες ώρες με το Kozan.gr, ζητώντας ενημέρωση για όσα συζητούνται έντονα τις τελευταίες δύο ημέρες στους κόλπους της κολυμβητικής κοινότητας σχετικά με το Λιάπειο Κολυμβητήριο στα Κοίλα Κοζάνης. Σύμφωνα με διεξοδικό ρεπορτάζ του Kozan.gr, έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, με ημερομηνία 23 Απριλίου 2026, ζητεί από τον Δήμο Κοζάνης την άμεση παύση λειτουργίας της εσωτερικής αθλητικής κολυμβητικής δεξαμενής , καθώς – όπως αναφέρεται – εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Παρακαλούμε το Δήμο Κοζάνης για τις άμεσες ενέργειές του, ήτοι την παύση λειτουργίας της συγκεκριμένης κολυμβητικής δεξαμενής (…) μέχρις ότου εφοδιαστεί με την απαιτούμενη από την ισχύουσα κείμενη νομοθεσία άδεια λειτουργίας». Το συγκεκριμένο έγγραφο κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης. Είχε προηγηθεί αναλυτική έκθεση ελέγχου, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας , στις 10 Φεβρουαρίου 2026, ενώ ήδη από τις 6 Φεβρουαρίου είχε ζητηθεί η άδεια λειτουργίας χωρίς αυτή να επιδειχθεί. Κατά τον έλεγχο είχαν καταγραφεί δεκάδες παρατηρήσεις που αφορούσαν ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας και λειτουργικότητας της εγκατάστασης, μεταξύ των οποίων:

  • η πισίνα λειτουργούσε χωρίς άδεια ενώ υπήρχαν λουόμενοι,
  • διαπιστώθηκαν εμφανείς ρύποι στον πυθμένα,
  • δεν υπήρχε σήμανση για τα βάθη,
  • δεν υπήρχε φωτισμός εντός της δεξαμενής,
  • δεν υπήρχε ποδολουτήρας,
  • δεν υπήρχε αποχωρητήριο ΑμεΑ,
  • δεν υπήρχε κουτί πρώτων βοηθειών,
  • δεν υπήρχε λίστα τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης,
  • υπήρχαν ανοιχτοί κάδοι απορριμμάτων,
  • καταγράφηκαν ελλείψεις στα αποδυτήρια και στις υγειονομικές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση, δεν επιδείχθηκαν στους ελεγκτές:

    • τα απαιτούμενα τεχνικά σχέδια,
    • στοιχεία αδειοδότησης,
    • βιβλία καταγραφής,
    • στοιχεία μετρήσεων χλωρίου και pH,
    • καθώς και πλήρης τεχνικός φάκελος της εγκατάστασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έγγραφο της 23ης Απριλίου δεν εκδόθηκε αιφνιδιαστικά, αλλά μετά από νέα επιτόπια αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου, όπου διαπιστώθηκε πως, παρά τις προηγούμενες παρατηρήσεις και την έκθεση του Φεβρουαρίου, η εγκατάσταση συνέχιζε να λειτουργεί χωρίς άδεια.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως τα προβλήματα αυτά – όπως επισημαίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν την κατάσταση – δεν προέκυψαν σήμερα, αλλά αποτελούν διαχρονικές παθογένειες που απλώς πλέον έφτασαν σε ένα κρίσιμο σημείο, κατόπιν κάποιας καταγγελίας. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του kozan.gr, η απόφαση για κλείσιμο του Λιάπειου Κολυμβητηρίου αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να ανακοινωθεί από το Δήμο Κοζάνης μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 24/4. Η νέα εξέλιξη δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα κυρίως στους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κολύμβησης και πλέον καλούνται να βρουν εναλλακτικούς χώρους προπόνησης. Κι όλα αυτά ενώ το κεντρικό κολυμβητήριο της Κοζάνης παραμένει κλειστό εδώ και 9 ολόκληρα χρόνια, με τις καθυστερήσεις στην ανακατασκευή του να αποτελούν διαχρονικό ζήτημα και να προκαλούν εύλογα ερωτήματα. Την ίδια στιγμή, αρκετοί γονείς που επικοινώνησαν με το Kozan.gr θέτουν και ένα ακόμη εύλογο ερώτημα. Πώς φτάσαμε στο σημείο η Κοζάνη να παραμένει επί 9 χρόνια χωρίς το κεντρικό της κολυμβητήριο και να εξαρτάται αποκλειστικά από μία εγκατάσταση που σήμερα αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα; Και κυρίως γιατί υπήρξαν τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στην ανακατασκευή του κολυμβητηρίου Κοζάνης; Υπήρξαν ευθύνες, αστοχίες ή παραλείψεις; Και τελικά, θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος τι ακριβώς συνέβη όλα αυτά τα χρόνια.

Η σημερινή κατάσταση οφείλει να προβληματίσει τη σημερινή Δημοτική Αρχή καθώς και συνολικά όλους όσους άσκησαν διοίκηση στο Δήμο τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί το ζήτημα στο Λιάπειο Κολυμβητήριο Κοίλων δεν προέκυψε ξαφνικά. Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα με ελλείψεις και εκκρεμότητες που παρέμεναν για χρόνια στο περιθώριο, σαν μια «σιωπηλή βόμβα» που όλοι γνώριζαν ότι αργά ή γρήγορα θα ενεργοποιούνταν.

kozan.gr

29 σχόλια

    • Μάλλον ο Δήμος Κοζάνης, οι πρώην, οι νυν και μάλλον δεν θα προλάβουν οι επόμενοι!!! Όλοι τους τραγικοί απλά!!! Έγινε μια δωρεά πριν χρόνια και είμαστε ανάξιοι να το λειτουργήσουμε σωστά!!! Αυτά καλό μας βραδυ!!! Συνεχίζουμε την ζωή μας στο μαγικο κοσμο του Disney!!!

    • Το λειτουργούσαν και το συντηρούσαν οι γονείς που έχουν τα παιδιά τους στην ομάδα και ειδικά αυτοί των οποίων τα παιδιά έχουν και διακρίσεις στο άθλημα. Κανένας δήμος κανένας υπεύθυνος!!! Όλοι τράβηξαν την ουρά τους.

    • Ο Κοκκαλιάρης για το μόνο που νοιάστηκε ήταν να βολέψει τους δικούς στο κολυμβητήριο!Για τίποτα άλλο!
      Μετά το Δημοτικό πάρκινγκ κλείνει και το Λιάπειο!
      Συνέχισε Κοκκαλιάρη,καλά τα πας,Γούτε!!!!
      Μόνο για τα πανηγυρια είσαστε!

    • Η παράταξη κοκαλιαρη έμαθε φέτος τον Ιανουάριο ότι έγινε καταγγελία με τα συγκεκριμένα θέματα. Τι έκανε η Παράταξη? Τίποτα όπως και όλοι οι προηγούμενοι. Τα περισσότερα από τα θέματα είναι αστεία. Ούτε αυτά δεν μπήκαν στην διαδικασία να φτιάξουν. Επίσης δεν ανέφεραν τίποτα στην ομάδα που τόσα χρόνια συντηρεί το κολυμβητήριο με δικά της έξοδα. Κάτι θα κάναν οι άνθρωποι. Πάντος σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν αδιάφοροι όπως η δημοτική αρχή.

  • Εμ τι να σε κανω Γιάννη μου !!!! Το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να βλέψεις τους δικούς σου. Βλέπε και δεύτερη ομάδα στον ίδιο απαράδεκτο χώρο. Με τα σημαντικά δεν ασχολήθηκε κανένας. Ξέρεις γιατί?? Γιατί είστε άσχετοι και αδιάφοροι.

  • Να μισθώσει ο Δήμος Κοζάνης τώρα το κολυμβητήριο της Πτολεμαΐδας..και να βάλει 2 λεωφορεία..να ξεκινάνε ανά μία ώρα από την κεντρική πλατεία Κοζάνης και από το κολυμβητήριο Πτολεμαΐδας..για να μεταφέρονται οι αθλητές στο Κολυμβητήριο Πτολεμαΐδας Δωρεάν. Από τις 8 το πρωί έως τις 11 το βράδυ που τελειώνουν οι αθλητές. Δεν μπορούν οι αθλητές..τώρα που έχει διοργανώσεις Πανελληνίων Πρωταθλημάτων..να μην προπονούνται..

    • Αυτοί που νομίζουν ότι ο γιος ή η κόρη τους θα γίνει ολυμπιονίκης να πηγαινοέρχονται Πτολεμαϊδα…Όπως πηγαινοέρχονται Κοζάνη ή Πτολεμαϊδα αυτοί που ζουν στα χωριά και πηγαίνουν τα παιδιά τους σε κάποιο άθλημα..Το μοντέλο ζω στην πόλη και τα έχω όλα δίπλα μου ψόφησε.

      • Να πάμε και Θεσσαλονίκη για προπόνηση..για να ευχαριστηθουν κάτι γκιουμια σαν και εσάς..που γράψατε αυτό το σχόλιο.

        • Όχι θα μισθωσουμε λεωφορεία,ταξί και κολυμβητήρια για να ξεγλενταμε κάτι τσομπαναραιους σαν και σας που δε μπορείτε να ζήσετε χωρίς κολυμβητήριο για λίγους μήνες.. Λες και δεν έχουμς πιο σοβαρά πράγματα να πληρωσουμε

          • Όταν έχεις ευθύνη.. βρίσκεις λύσεις..όχι δικαιολογίες και άλλοθι..γκιουμ πενταστερο

  • Αδεια δύσκολο να πάρει γιατί από κατασκευής στερείται συγκεκριμένων προδιαγραφων. Γι αυτό δεν ευθύνεται ο Δήμο καθώς οι δωρητές προφανώς το έκαναν χωρίς επίβλεψη φορέα ( η χαρά του εργολαβου) . Δεν είναι μόνο το κολυμβητήριο εκτός προδιαγραφων στις εγκατάστασεις το Λιαπειου. Γεγονός είναι ότι οι μισές ελλείψεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν ο Δημος έκανε σωστά πέντε πράματα, τα οποία γίνονταν στο παρελθόν. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι λίγες και πρέπει να λειτουργούν .
    .

  • Η λύση είναι που γράφτηκε κ από άλλους συμπολίτες. Σε συννενόηση με τους συλλόγους μισθώνει λεωφορείο ο Δήμος κ τα παιδιά πάνε στην Πτολεμαΐδα για να μην χάνουν τις προπονήσεις τους

  • Ας φροντίσουν να κάνουν κάποιες εργασίες γρήγορα γιατί εξαρτώνται μικροί και μεγάλοι από το κολυμβητήριο. Η άσκηση στην πισίνα εκτός από τους μικρούς βοηθά πολύ και εμάς τους μεγάλους που έχουμε προβλήματα κινητικότητας. Δεν είναι καλό για κανέναν μας που κλείνει γιατί το έχουμε ανάγκη αλλά η αλήθεια είναι ότι ήταν υγειονομική βόμβα. Ας φροντίσουν να κάνουν κάτι σύντομα γιατί είναι ντροπή μια πόλη με 50000 κατοίκους να μην έχει πισίνα

  • Είναι τραγικό να βλέπεις τους κόπους, τα όνειρα και τις ελπίδες των παιδιών μας να γκρεμίζονται τόσο εύκολα, θύματα πολιτικών ανευθυνότητας και χρόνιας αδιαφορίας. Παιδιά που ξυπνούν νωρίς, που κάνουν θυσίες, που μαθαίνουν τι σημαίνει πειθαρχία, προσπάθεια και όνειρο, και όλα αυτά να ακυρώνονται μέσα σε μια στιγμή.
    Σε μια περιοχή ήδη βαθιά πληγωμένη από την απολιγνιτοποίηση, αυτό είναι άλλη μία μαχαιριά — αυτή τη φορά στη νεολαία μας. Να ληφθούν άμεσα μέτρα, χθες, και να δοθεί έστω μια παράταση στο κλείσιμο, ώστε να μη χαθεί ούτε μία προπόνηση. Τα παιδιά μας ήδη κλαίνε. Αντί να τους δώσουμε λόγους να μείνουν, να αγαπήσουν τον τόπο τους και να ονειρευτούν εδώ το μέλλον τους, τους δείχνουμε πως δεν τους υπολογίζουμε. Κι έτσι, με πράξεις και παραλείψεις, διώχνουμε τα παιδιά μας μακριά και ο ίδιος τους ο τόπος τα πληγώνει.»

  • έλα τώρα η κοιμτζδίου φταίει και η επιτροπή του άρθρου 152!!!!
    ο κοκκαλιάρης και κάτι άλλοι δήμαρχοι (ελευθερίου των σερβίων) είναι όπως ο μητσοτάκης: για τα κακά φταίνει “τα δομικά προβλήματα”
    για τα καλά (με λεφτά της ευρώπης και μελέτες από περιφέρεια ή ευρώπη) θέλουν τα μπράβο!
    δεν είναι τυχαίο ότι ο ένας έκανε υποκύψεις στον μητσοτάκη και ο άλλος βγήκε από τον κωνσταντινίδη!

  • Απλά τραγικοί. Ο δήμαρχος και όλοι οι υπόλοιποι απλα ανίκανοι για οτιδήποτε άλλο εκτός απο φωτογραφίες και πανηγύρια.

  • δυστυχως επτωχευσαμε σε ολα σε αυτην την πολη οι συνταξιουχοι θα μεινουν και οι μεταναστες κατα τα αλλα ΔΑΜ και πρασινα αλογα

  • Πατε τωρα ολοι να ξεπλυνετε τους Γιαννακηδες που εδειξαν αδιαφορία και ανικανοτητα. Η διοικηση ειναι για να λυνει προβληματα οχι για να τα παρατηρει. Αυτοι μονο κοιτανε και χαμογελάνεκαι υπογραφουν οτι βρηκαν ετοιμο και οτι τους δινει ο Αμανατιδης. Αφου ειναι τοσο ικανοι οσο λενε γιατι 2,5 χρονια δεν εβγαλαν αδεια λειτουργιας;;; δεν ανελαβαν χθες. αντε φτανει με τους αχρηστους το μονο τους ζορι τοσο καιρο ειναι να πανε κοντρα στην κεκ. Ναδουμε τωρα τι θα κανουμε με τα παιδια.

  • Η αποθέωση της πλήρους ανικανότητας και ανευθυνότητας των γραφειοκρατών: πώς λειτούργησε τόσα χρόνια χωρίς άδειες το Λιάπειο; Και γιατί παραμένει 9 χρόνια κλειστό το Δημοτικό Κολυμβητήριο; Μούγκα στη στρούγκα από Μαλούτα, Ιωαννίδη, Κασαπίδη;

  • Όπως σχεδόν όλες οι εγκαταστάσεις της χώρας δεν έχει άδεια και το Λιάπειο. Μέχρι πέρσι έδινε άδεια για όλη τη χώρα, με απόφαση του ο εκάστοτε Υπουργός Αθλητισμού. Από πέρσι οι Δήμοι βγάζουν άδειες στις εγκαταστάσεις τους. Παθογένειες 40 ετών στην Ελλάδα δεν λύνονται σε 1 χρόνο. Οπότε καλά είναι να μην πέφτουμε από τα σύννεφα όταν ακούμε ότι κτήρια δεν έχουν άδεια. Ας κάνουν οι δημοσιογράφοι μία έρευνα να δούμε πόσα δημόσια κτήρια έχουν άδεια!

  • Τα ρήμαξαν όλα οι πολιτικοί σας και οι παρατρεχαμενοι τους.
    Κάποιοι πλουτιζουν,και η περιοχή απαξιώνεται,εξαθλιωνεται και πεθαίνει.
    Κάτι συνταξιούχοι περιμένουν στο ΑΤΜ για το μπερντέ και τίποτα άλλο δεν συμβαίνει.
    Σε καλή μας μεριά.

  • Εσείς οι υπεύθυνοι του υγειονομικού να πάτε να κάνετε έλεγχο κ στις άλλες εγκαταστάσεις να δείτε ότι τπτ δε λειτουργεί 100% νόμιμα.
    Εσείς οι εισαγγελείς να πάτε δείτε αν έχουν όλα άδεια … Να διαπιστώσετε αυτό που καλά ξέρετε…
    Επίσης οι εισαγγελείς να ελέγξετε γιατί δεν είναι έτοιμο το κολυμβητήριο μετά από 9 χρόνια.
    Αν θέλετε να κάνετε τη δουλειά σας κάντε τη.
    Και μετά να σηκωθούμε να φύγουμε από την περιοχή να τελειώνουμε. ΦΤΑΝΕΙ!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαμαράς Αριστείδης – Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 048114711  ΔΟΥ: Kοζάνης
Δ/νση Έδρας: Ιπποκράτους 1, Κοζάνη, ΤΚ:50100
Αριθμός ΓΕΜΗ: 011523836000
Email: [email protected]
Τηλ: 2461502102 & 6945651705
Ιδιοκτήτης, Νόμιμος εκπρόσωπος, Διευθυντής, Διαχειριστής και δικαιούχος του domain name kozan.gr: Σαμαράς Αριστείδης
Διευθυντής σύνταξης: Μήγκος Θεόδωρος