Συζητήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 27 Απριλίου στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κοζάνης και Αντιπροέδρου της Βουλής Πάρι Κουκουλόπουλου προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Τσάφο για το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων και ειδικότερα της Πτολεμαΐδας 5. Ο κ. Κουκουλόπουλος, έθεσε ευθέως το ερώτημα γιατί η Πτολεμαΐδα 5 δεν λειτούργησε σχεδόν καθόλου το τελευταίο διάστημα, ενώ αναφέρθηκε στις επισημάνσεις του ΑΔΜΗΕ για ζητήματα ενεργειακής επάρκειας αλλά και στις προειδοποιήσεις του Ευρωπαίου Ρυθμιστή Ενέργειας για δύσκολο χειμώνα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, σημειώνοντας πως στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπεται παύση στο τέλος του 2028, ωστόσο – όπως είπε – η ΔΕΗ εμφανίζεται να επισπεύδει τις εξελίξεις.
«Έρχεται η ΔΕΗ μονομερώς και λέει ότι θα τελειώσει τον Σεπτέμβριο του 2026, δύο χρόνια και τρεις μήνες νωρίτερα. Ποιος κάνει τον ενεργειακό σχεδιασμό στη χώρα; Η κυβέρνηση ή η ΔΕΗ;», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο βουλευτής Κοζάνης άφησε σαφείς αιχμές και προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, συνδέοντας την επιτάχυνση των εξελίξεων με τα σχέδια για μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή. Όπως είπε, ο κ. Στάσσης προχωρά σε αποξηλώσεις παλιών μονάδων, σχεδιάζει αντλησιοταμίευση, αλλά και μεγάλο data center στη Δυτική Μακεδονία. «Συμπεριφέρεται και μιλάει σαν να είναι ιδιοκτησία του οικόπεδό του η Δυτική Μακεδονία», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Έχετε παραδώσει τα κλειδιά της Δυτικής Μακεδονίας, σίγουρα, στον κύριο Στάσση. Αυτόν έχουμε εκεί Πρωθυπουργό όχι τον κ. Μητσοτάκη»
Από την πλευρά του ο κ. Τσάφος υποστήριξε πως η απολιγνιτοποίηση είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε από το 2005 και συνεχίστηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Αναφερόμενος ειδικά στην Πτολεμαΐδα 5, σημείωσε ότι το 2025 λειτούργησε μόλις στο 19% της δυναμικότητάς της, ενώ το 2026 – μέχρι στιγμής – βρίσκεται μόλις στο 7%, προσθέτοντας πως φέτος η μονάδα έχει λειτουργήσει συνολικά μόνο για 18 ημέρες. Ο Υφυπουργός απέδωσε το πρόβλημα στο υψηλό κόστος των ρύπων. «Η Πτολεμαΐδα 5 χρειάζεται περίπου 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα μόνο για να καλύψει το κόστος του διοξειδίου του άνθρακα», ανέφερε. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως η αξιολόγηση σεναρίων από τον ΑΔΜΗΕ δεν σημαίνει αλλαγή ενεργειακής στρατηγικής, τονίζοντας ότι ενδεχόμενη παράταση λειτουργίας της μονάδας θα σήμαινε ακριβότερο ρεύμα. «Για να συνεχιστεί η λειτουργία της μονάδας, κάποιος θα πρέπει να πληρώσει ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά.
kozan.gr
Παρακολουθήστε τη συζήτηση






































Κάποτε τα κλειδιά τα είχες εσύ και η Πτολεμαΐδα ήταν ο φτωχός συγγενείς. Τώρα είμαστε όλοι.
Ακριβώς έτσι!!! Η θεοποίηση ενος ντίλερ που μάλιστα τον παρουσιάζουν ως μεσια!!!