Με εισήγησή του, στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο βουλευτής ΠΕ Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης ζήτησε να συμπεριληφθούν στο Σύνταγμα η Απολιγνιτοποίηση και η Δίκαιη Μετάβαση. Όπως. μάλιστα, σημείωσε στην πρότασή του, η υπόθεση της Δίκαιης Μετάβασης αποτελεί δεσμευτικό άξονα πολιτικής, ευρείας εμβέλειας και αναφοράς, μακροχρόνιας υλοποίησης, με έντονο οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα για τις περιοχές σε Απολιγνιτοποίηση. Για τον λόγο αυτό, η σχετική συνταγματική πρόβλεψη θα σηματοδοτήσει τη δέσμευση της Πολιτείας απέναντι στις τοπικές κοινωνίες και θα υποχρεώσει τον νομοθέτη και τη Διοίκηση στη θέσπιση και εφαρμογή ειδικών πολιτικών, μέχρι την αντιστάθμιση των επαχθών συνεπειών τους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρότασης:
«ΘΕΜΑ: «Να συμπεριληφθούν οι έννοιες της Απολιγνιτοποίησης και της Δίκαιης Μετάβασης στις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση».
Ανεξάρτητα από το τεταμένο πολιτικό κλίμα, έχουμε την ευθύνη να αναζητήσουμε πεδία συναίνεσης κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Πέρα από τις προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί στη δημόσια συζήτηση, πολλές από τις οποίες με μεγάλη κοινωνική αποδοχή, θα ήθελα να εισηγηθώ την ενσωμάτωση στο Σύνταγμα της έννοιας της Δίκαιης Μετάβασης των περιοχών σε Απολιγνιτοποίηση, υπό τον ευρύτερο όρο «των πληττόμενων ή ευάλωτων περιοχών», με αναφορά σε κοινωνίες που αντιμετωπίζουν αυξημένες οικονομικές, δημογραφικές, περιβαλλοντικές ή άλλες επιπτώσεις, απειλές ή προκλήσεις, εξαιτίας μεγάλης κλίμακας φυσικών ή κοινωνικών φαινομένων, ή της υιοθέτησης πολιτικών μείζονος σημασίας.
Στις περιοχές αυτές είναι αναγκαία η θέσπιση διακριτών ρυθμίσεων και η υλοποίηση στοχευμένων θετικών παρεμβάσεων για την αντιστάθμιση των δυσμενών συνεπειών και την αποκατάσταση της εύρυθμης κοινωνικοοικονομικής ζωής.
Παρόμοιες πρόνοιες και κατευθυντήριες προβλέπονται στο Σύνταγμα, και συγκεκριμένα:
- την παρ. 1 του άρθρου 106, όπου ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το Κράτος προγραμματίζει και συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στη Χώρα, ενώ λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και την προαγωγή ιδίως της οικονομίας των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών
- Στην παρ. 4 του άρθρου 101, όπου ορίζεται ότι ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους.
Έτσι, το συνταγματικό κείμενο επιβάλλει στο κράτος τη λήψη θετικών μέτρων για την περιφερειακή ανάπτυξη και την οικονομία των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών της ελληνικής επικράτειας, στην κατεύθυνση της ισόρροπης ανάπτυξης. Με αυτό το έρεισμα, τόσο ο κοινός νομοθέτης, όσο και η κανονιστικώς δρώσα διοίκηση, όπως έχουν κατά τα ανωτέρω την υποχρέωση, έχουν επανειλημμένα εκπονήσει ευεργετικές ρυθμίσεις υπέρ των κατοίκων τους ή των επιχειρήσεων που εδρεύουν σε αυτές, ενώ και η νομολογία έχει επικυρώσει τη νομιμότητά τους στην ίδια βάση.
Αντίστοιχα εμπόδια και δυσχέρειες αντιμετωπίζουν περιοχές της χώρας που βιώνουν τις συνέπειες ακραίων κλιματικών φαινόμενων ή καταστροφικών φυσικών γεγονότων ή μείζονος σημασίας πολιτικές, όπως η Aπολιγνιτοποίηση, η οποία συνεπάγεται την αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής. Ειδικότερα, οι υποθέσεις της Απολιγνιτοποίησης και της Δίκαιης Μετάβασης δεν συνιστούν ήσσονες πολιτικές, βραχείας διάρκειας, αλλά ευρωπαϊκές και εθνικές δεσμεύσεις, ευρείας εμβέλειας και αναφοράς, μακροχρόνιας υλοποίησης, με έντονο οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα.
Για το λόγο αυτό χρήζουν αντίστοιχης συνταγματικής πρόβλεψης, ώστε αφενός μεν να σηματοδοτηθεί η ανάληψη της ευθύνης της Πολιτείας απέναντι στις τοπικές κοινωνίες και αφετέρου να υποχρεωθούν ο νομοθέτης και η Διοίκηση στη θέσπιση και εφαρμογή ειδικών πολιτικών, μέχρι την αντιστάθμιση των επαχθών συνεπειών από τις παραπάνω αιτίες. Σε μία τέτοια πρόβλεψη, εξάλλου, θα εύρισκε ευθεία αναφορά η νομοθέτηση της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης και κάθε άλλης σχετικής ρύθμισης.
Για τους παραπάνω λόγους, ζητώ να συμπεριληφθούν στην παρ. 4 του άρθρου 101 του Συντάγματος οι «πληττόμενες» ή «ευάλωτες» περιοχές, εξαιτίας φυσικών ή κοινωνικών φαινομένων, ή άλλων αιτίων (όπως η απολιγνιτοποίηση), με μεγάλη επίπτωση στην κοινωνική και οικονομική ζωή των πολιτών τους.
Με τιμή
Στάθης Κωνσταντινίδης
Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης»










































Έτσι θα έπρεπε να είναι οι βουλευτές με ουσιαστικές προτάσεις για τον Νόμο τους και τους πολίτες του. Συγχαρητήρια γιαυτη σας την πρωτοβουλία!
Καταπληκτική η σκέψη και η επιχειρηματολογία του Βουλευτή που μόλις διάβασα. Είναι μια σοβαρή πρόταση για την περιοχή μας. Επισης θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτό είναι στην πραγματικότητα το έργο των βουλευτων.
Ενας σοβαρός Πολιτικός κάνει σοβαρές προτάσεις.
Βλέπω οτι ασχολείται συνέχεια με το κοινοβουλευτικό του έργο και όχι με τα παραπολιτικά.
κάντε το πιο απλό:
“να θεσπιστεί συνταγματικά η κυβέρνηση να είναι ΝΔ”
Σωστή προταση γιατί πρέπει να βλέπουμε και το μέλλον απο τις επιπτωσεις της απολυγνιτοποίησης.
Και πολύ άργησε να μπει…
Συγχαρητήρια στον κ. Κωνσταντινίδη, για την κοινοβουλευτική του δράση. Έχει δείξει μέχρι τώρα ότι προσπαθεί με προτάσεις στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της περιοχής. Φυσικά και υπερασπίζεται τις κυβερνητικές πολιτικές, αλλά το κάνει και με κριτική για να επιτευχθεί εγρήγορση στην υλοποίηση του προγράμματος ΔΑΜ και με προτάσεις.
Θεσμική διεκδίκηση για την περιοχή στη σωστή κατεύθυνση.
Πραγματικά είσαι άλλο επίπεδο. Συγχαρητήρια για την πρόταση σου. Δειχνεις τον πραγματικο ρολο του Βουλευτή!!
“Αλλο επιπεδο”…αυμπεριληψη βλακειας και αλαζονειας θα εχει;?;?;?;
Μπράβο Στάθη πάντα μπροστά….. Συνέχισε
Στάθη εσύ συνέχισε έτσι, με συνεχόμενες κοινοβουλευτικες παρεμβάσεις για την περιοχή και άσε τον Σταθμάρχη να ασχολείται με τις ίντριγκες και το παρασκήνιο. Ο κόσμος τον έχει μάθει πλέον και βλέπει την μεγάλη διαφορά που υπάρχει στην ποιότητα σας….
Μέχρι την προσθήκη στο Σύνταγμα και την εξειδίκευση με νόμο (αν ψηφιστεί), την έκδοση εγκυκλίων και διευκρινιστικών εγγράφων, οδηγιών και λοιπής γραφειοκρατίας, στις εν θέματι περιοχές θα έχει μείνει μόνο σκόνη.
Πολύ αργά και άκρως δημαγωγικά.
Είναι πολύ σημαντική αυτή η συνταγματική πρόβλεψη να υπάρξει στο νέο Σύνταγμα, ώστε η Πολιτεία να αναλαμβάνει τις ευθύνες της, έναντι των τοπικών κοινωνιών, που πλήττονται.
Κωνσταντίνιδη σ εσένα βασιζόμαστε και ελπίζουμε διότι οι υπόλοιποι συνάδελφοι σου και δε της αντιπολίτευσης μόνο ευηχες ανεφαρμοστες υποσχέσεις.
Μπράβο Σταθίκα! Η μεγαλύτερη σαπουνόφουσκα που πέταξες μέχρι τώρα! Σανό για πρόβατα, κλεισμένα στα μαντριά ακόμα και χωρίς να υπάρχει ευλογιά.
Πόση άγνοια. Πόσος λαικισμός μετά απο 7 χρόνια καταστροφής. ΝΤΡΟΠΗ.
⚡Όπως πάντα ο βουλευτής μας παρεμβαίνει στα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή μας, στη συγκεκριμένη φάση όμως και για όλη την Ελλάδα !
Συγχαρητήρια κύριε Στάθη,
πιστεύω πως θα εισακουστείτε, από όλους, στο κοινοβούλιο !
Μετά από 7 χρόνια καταστροφής προσπαθεί να αποκοιμίσει τον κόσμο.
Εκλογές έρχονται και ο λαϊκισμός έκανε την εμφάνισή του.
Μέχρι σήμερα ψήφιζε όλα τα νομοσχέδια που διέλυσαν την περιοχή μας.
Αυτό σημαίνει βουλευτής, να σκέφτεσαι πιο πέρα και να πράττεις. Πραγματικά συγχαρητήρια για τη συγκεκριμένη πρόταση
Πόσο μιζέρια υπάρχει σε κάποιους στην περιοχή. Χωρίς να έχουν διαβάσει την πρόταση του ανθρώπου βγαίνουν να κριτικάρουν αρνητικά. Από που και ως που είναι λαϊκισμός αυτό που προτείνει; Τώρα γίνετε η κουβέντα για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τώρα γίνονται οι προτάσεις. Δηλαδή είναι κακό να κάνει κάποια πρόταση για να συμπεριληφθεί στο νέο Σύνταγμα που θα βοηθάει την περιοχή μας στο μέλλον; Αλλά μέλλον δεν θα έχουμε στην περιοχή με τέτοιες νοοτροπίες και τέτοια μιζέρια και μονίμως θα λέμε ότι μας φταίνε οι άλλοι.
Εξαιρετική πρόταση για το εγγύς μέλλον. Πολλες πολιτικες που θα εφαρμοστούν, θα δώσουν με χαρακτήρα ανταπόδοσης, πολλά για την πολύπαθη περοχη μας. Μακάρι να συμπεριληφθεί!
Πι υπάλληλοι του παλι έγραψαν υπερωρία. Όλα αυτά τα γεμάτα μπράβο και θαυμασμό σχόλια εχουν καταντήσει αηδία . Η ανικανότητα δεν κρύβεται με δελτία τύπου και πληρωμένα σχόλια. Δυστυχώς ουσία δεν υπάρχει μόνο σανό για όσους ακόμη τον πιστεύουν.
Εχεις ψηφίσει τα πάντα κ τώρα λόγο εκλογών θες να γυρίσεις την μπιφτεκα έλα για ψήφο να τερωσε…..
ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ;
ΜΗΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΣΤΑΚΑΣΤΡΟΥΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ!
ΣΤΗΡΙΞΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΒΙΑΙΗΣ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣ!
ΕΙΣΤΕ ΤΟ ΟΝΕΙΔΟΣ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΥΡΙΕ!
Το αλλο με τον Τοτο , το ξερετε ???????
Αν δεν ηταν η κατασταση της απελπισιας , θα εισασταν οι καλυτεροι γελωτοποιοι