Το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της πρώτης φάσης των νέων κοιμητηρίων της Κοζάνης έδωσε η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης, εγκρίνοντας τη σχετική μελέτη, για έργο συνολικού προϋπολογισμού 5,15 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα νέα κοιμητήρια θα κατασκευαστούν στην περιοχή «Παλιάμπελα» της Τοπικής Κοινότητας Πετρανών, σε χώρο που βρίσκεται κοντά στην Ενωτική Οδό Κοζάνης – Λάρισας και θα περιλαμβάνουν πλήρεις υποδομές για τη λειτουργία ενός σύγχρονου κοιμητηριακού συγκροτήματος.
Η πρώτη φάση του έργου αφορά κυρίως τη διαμόρφωση του χώρου ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι πρώτες ταφές. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή οδικής σύνδεσης με το υπάρχον δίκτυο, εσωτερικής οδοποιίας, χώρου στάθμευσης 147 θέσεων για Ι.Χ. και 6 θέσεων για λεωφορεία, περίφραξης, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και η πλήρης διαμόρφωση των πρώτων ταφικών ενοτήτων. Το συνολικό σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη 4.308 τάφων, χώρους για οικογενειακούς, παιδικούς, ιερατικούς και τάφους αλλόθρησκων, καθώς και υποδομές όπως Ιερό Ναό, καμπαναριό, νεκροθαλάμους, οστεοφυλάκιο, χωνευτήριο, αίθουσα δεξιώσεων, κιόσκια και διοικητικές εγκαταστάσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην ανάγκη αποστράγγισης του χώρου, καθώς η εδαφολογική ανάλυση έδειξε ότι το υπάρχον έδαφος κρίνεται ακατάλληλο για ταφές, γεγονός που οδηγεί σε αντικατάσταση του εδαφικού υλικού σε βάθος 1,6 μέτρων στις πρώτες ταφικές ζώνες.
Η μελέτη εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής στις 4 Μαΐου 2026.






































