Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας, στη σημεριννή συνεδρίαση 25/5, η υποβολή πρότασης στο ΕΑΠ 2017-2021 για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Τσίπουρο: Από την Παράδοση στη Σύγχρονη Απόσταξη – Θεωρία, Πράξη & Γευσιγνωσία». Πρόκειται για πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης και Κατάρτισης που αφορά την εκπαίδευση επαγγελματιών και μελών του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Δυτικής Μακεδονίας. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ολοκληρωμένη εκπαίδευση των συμμετεχόντων γύρω από τις σύγχρονες τεχνικές απόσταξης, τη χημική σύσταση του τσίπουρου, τη γευσιγνωσία, τη νομοθεσία που διέπει την παραγωγή και εμπορία αποσταγμάτων, αλλά και τις πρακτικές ποιοτικού ελέγχου και ασφάλειας.
Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος, στην προστασία του καταναλωτή, στη νομική συμμόρφωση των παραγωγών, στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας, καθώς και στη διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδέεται με την παραδοσιακή απόσταξη.
Σύμφωνα με την εισήγηση, το έργο θα υλοποιηθεί από το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μέσω του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου. Το πρόγραμμα εντάσσεται στον Άξονα 3: «Υποδομές και Στήριξη της Επιχειρηματικότητας και του Παραγωγικού Περιβάλλοντος» και στο Μέτρο 3.3: «Προώθηση και υποστήριξη της κυκλικής και κοινωνικής οικονομίας».
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στις 13.500 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%). Προτείνων φορέας είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας / Π.Ε. Κοζάνης, ενώ φορέας υλοποίησης θα είναι ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.











































Αααααα μπραβοοοο αυτό έψαχνα να μάθω και να ξέρω πως να γίνουμε ολοιιιιιιι λιαρδα στη. Δυτική Μακεδονία κι να.μι σκεφτόμαστι καν τίποτα
Καλημέρα,
Η Δυτική Μακεδονία πρέπει να ξυπνήσει έστω και τώρα. Τελευταία της ελπίδα για να μην ερημώσει είναι όλοι οι φορείς της περιοχής, Περιφέρεια, Δήμοι και Πανεπιστήμιο να συντονίσουν τα βήματά τους. Και φυσικά απαιτείται διαρκής εκπαίδευση και αναβάθμιση των προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού. Το παραπάνω είναι μικρό, χρειάζονται πολύ περισσότερα, αλλά στη σωστή κατεύθυνση.