Kozan.gr: Πλακεντάς για απολιγνιτοποίηση: Αίτημα για παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων έως το 2035 – «Επτά χρόνια μετά, οι υποσχέσεις έμειναν στα λόγια» (Βίντεο)

3 Ιουνίου 2026
19:18

Κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της απολιγνιτοποίησης και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων άσκησε ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας το απόγευμα της Τετάρτης 3 Ιουνίου, με θέμα τις εξελίξεις γύρω από την απολιγνιτοποίηση και την παράταση λειτουργίας των μονάδων.

Ο κ. Πλακεντάς έκανε λόγο για «ώρα μηδέν» για τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων της περιοχής, υποστηρίζοντας πως η περιοχή βιώνει πλέον τις συνέπειες της «βίαιης απολιγνιτοποίησης», ενώ υπενθύμισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας είχε από το 2019 εκφράσει σχεδόν ομόφωνα την αντίθεσή του στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Όπως ανέφερε, ο Δήμος Εορδαίας τα προηγούμενα χρόνια ανέλαβε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και πίεσης προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, με ημερίδες, συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς, παρεμβάσεις στην ΚΕΔΕ και συμμετοχή σε συσκέψεις με τον Πρωθυπουργό και υπουργούς, καταθέτοντας υπομνήματα και προτάσεις για το μέλλον της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Εορδαίας σημείωσε χαρακτηριστικά πως «κανείς δεν δικαιούται να πει ότι δεν ήξερε», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κωφεύει και εγκληματεί εις βάρος της περιοχής της Εορδαίας και ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας».

Στην τοποθέτησή του περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην περιοχή, αναφέροντας πως «τα ορυχεία σταματούν, οι μονάδες σβήνουν, ο εξοπλισμός εκποιείται, οι νέες θέσεις εργασίας ακυρώνονται ή παραμένουν χωρίς προοπτική αντικατάστασης, οι νέοι μεταναστεύουν και ο τόπος ερημώνει».

Παράλληλα υποστήριξε ότι επτά χρόνια μετά την ανακοίνωση της απολιγνιτοποίησης, οι μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις και οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που είχαν εξαγγελθεί δεν έχουν υλοποιηθεί, ενώ τα έργα που προτείνονται από τους δήμους προχωρούν «με ρυθμούς χελώνας». Την ίδια στιγμή, όπως είπε, οι αδειοδοτήσεις έργων ΑΠΕ εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Ο κ. Πλακεντάς επανέφερε το αίτημα για παράταση λειτουργίας και αξιοποίησης του λιγνίτη για τις μονάδες Πτολεμαΐδα 5, Μελίτη και Άγιο Δημήτριο τουλάχιστον έως το 2035, μέχρι – όπως ανέφερε – να αναπληρωθούν οι χαμένες θέσεις εργασίας.

Μεταξύ των προτάσεων που παρουσίασε ήταν:

 

η διασφάλιση των θέσεων εργασίας μονίμων και εργολαβικών εργαζομένων,

η επαναφορά ειδικού καθεστώτος ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) για τους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας,

η κάλυψη οργανικών θέσεων στον Δήμο Εορδαίας για ενίσχυση της απασχόλησης,

η εφαρμογή της «ρήτρας μετάβασης» στις κυβερνητικές αποφάσεις,

καθώς και η διασφάλιση της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης.

Τέλος, ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα, σε συνεννόηση με τον «Σπάρτακο», τα Εργατικά Κέντρα, την Περιφέρεια, την ΠΕΔ, σωματεία και φορείς της περιοχής, θα προγραμματιστούν.

Kozan.gr

7 σχόλια

  • Καλά να είναι οι έτοιμες προτάσεις από το διαδίκτυο. Κοπτοραπτική και ανάγωνση μέσα από σελίδες, χωρίς να πιστεύει κανείς το περιεχόμενό τους.
    Περαστικά μας στην Εορδαία.

  • Λόγια λόγια λόγια …….. Όσο θα προγραμματίζει η ΔΕΗ και Αθήνα για εμάς έτσι και χειρότερα θα είναι .Με ρυθμούς χελώνας πάτε όλοι εσείς που για να πάρετε μια καλή απόφαση για τον τόπο κάνετε ένα χρόνο και κάτι παραπάνω .Τόσος δεν είναι ο καιρός που πέρασε μετά τις εξαγγελίες Στάση ;Α και μη ξεχάσω και 6 χρόνια μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

  • Λόγια ωραία και φανταχτερά . Και κάπου εκεί χωράει πάντα η τηλεθέρμανση γιατί πουλάει. Αυτός ο Δήμαρχος φτιάχνεται με τα κούφια λόγια. Άραγε τι έγινε με τις μεγάλες επενδύσεις στο ΒΙΟΠΑ, για τις οποίες πάντα έλεγε ότι δεν γίνονται δημοσιοποιήσεις για τις συζητήσεις ; Παράταση έως το 2035 , παράλογο αίτημα αλλά πιασάρικο. Καληνύχτα ΕΟΡΔΑΙΑ !!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαμαράς Αριστείδης – Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 048114711  ΔΟΥ: Kοζάνης
Δ/νση Έδρας: Ιπποκράτους 1, Κοζάνη, ΤΚ:50100
Αριθμός ΓΕΜΗ: 011523836000
Email: [email protected]
Τηλ: 2461502102 & 6945651705
Ιδιοκτήτης, Νόμιμος εκπρόσωπος, Διευθυντής, Διαχειριστής και δικαιούχος του domain name kozan.gr: Σαμαράς Αριστείδης
Διευθυντής σύνταξης: Θεόφιλος Παπαδόπουλος
Η ιστοσελίδα kozan.gr συμμορφώνεται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.