Ανουλίδης Γεώργιος, Τοπικός Σύμβουλος Δρεπάνου: «Μοναδική λύση για το Δρέπανο η διασύνδεση με την τηλεθέρμανση Κοζάνης»

15 Ιουνίου 2026
13:49

Στις 10-05-2026 πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Λαϊκή Γενική Συνέλευση των κατοίκων του Δρεπάνου, ύστερα από αίτημα δικό μου, με θέμα την τηλεθέρμανση του χωριού και σε συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης που έγινε στις 14-12-2025 και των όσων ακούστηκαν εκεί. Αξίζει να σημειωθεί εξαρχής ότι στη λαϊκή συνέλευση δεν παρέστη κανένας εκπρόσωπος της ΔΕΥΑΚ, ούτε από την διοίκηση ούτε από το τεχνικό προσωπικό, ενώ απουσίαζαν επίσης εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής ( οι οποίοι συμμετείχαν όλοι στις 14-12-2025).

Από την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε προέκυψαν τα εξής βασικά συμπεράσματα:

  1. Οι αντλίες θερμότητας που προτάθηκαν τότε, δεν αποτελούν λύση για το Δρέπανο. Σύμφωνα με όσα είναι επισήμως γνωστά μέχρι σήμερα, από την εγκριτική απόφαση του σχετικού προγράμματος του ΔΑΜ, προκύπτει ξεκάθαρα ότι το πρόγραμμα αφορά ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, εξαιρώντας τις περιοχές που εξυπηρετούνται από τηλεθέρμανση. Παράλληλα δεν είναι όλες οι κατηγορίες  καταναλωτών επιλέξιμες. Για παράδειγμα, επαγγελματικές δραστηριότητες και επαγγελματικές εγκαταστάσεις δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα. Επιπλέον, δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ούτε προβλέπεται κάποια ειδική μέριμνα ή πριμοδότηση για το Δρέπανο και τους κατοίκους του. Κατά συνέπεια, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μπορεί να θεωρηθεί συνολική λύση για την θέρμανση του Δρεπάνου. Ενδεχομένως να αποτελέσει επιλογή για ορισμένους μόνον πολίτες που θα πληρούν τα κριτήρια, όταν αυτά γίνουν γνωστά, σε καμία όμως περίπτωση δεν διασφαλίζει φθηνή και καθολική θέρμανση για το χωριό.
  2. Η πρόταση της ΔΕΥΑΚ για αυτόνομη τηλεθέρμανση, στερείται σαφούς χρονοδιαγράμματος και τεχνικών στοιχείων. Είναι επίσης εμφανές ότι η πρωτοβουλία της ΔΕΥΑΚ , στις 30 Απριλίου 2026, να ζητήσει πρόταση από την ΑΝΚΟ για την σύνταξη προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση μέρους των μελετών που αφορούν αυτόνομη τηλεθέρμανση του Δρεπάνου, έγινε κυρίως για προσχηματικούς λόγους, ενόψει της λαϊκής συνέλευσης. Επιπλέον βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, χωρίς να έχει ουσιαστικά ξεκινήσει καμία μελετητική διαδικασία. Είναι επομένως σαφές ότι πρόκειται για ένα σχέδιο με ορίζοντα υλοποίησης πολλών ετών, ο οποίος θα ξεπεράσει κατά πολύ τα χρονοδιαγράμματα διέλευσης του αγωγού διασύνδεσης της ΣΥΘΗΑ με την τηλεθέρμανση Κοζάνης.
  3. Μοναδική βιώσιμη λύση η διασύνδεση με την τηλεθέρμανση Κοζάνης. Κοινή αντίληψη όλων των συμμετεχόντων στη λαϊκή συνέλευση είναι, ότι η μοναδική βιώσιμη και συμφέρουσα λύση για το Δρέπανο είναι η διασύνδεση του με την τηλεθέρμανση Κοζάνης. Πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να διασφαλίσει μακροχρόνια και αξιόπιστη τροφοδοσία θέρμανσης για το χωριό, ενώ παράλληλα διαθέτει σημαντικά συντομότερο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Η κοινή πεποίθηση των κατοίκων που συμμετείχαν στη συνέλευση, είναι ότι η διασύνδεση με την τηλεθέρμανση Κοζάνης αποτελεί το έργο που πρέπει να διεκδικηθεί δυναμικά από το δρέπανο.

Η λαϊκή συνέλευση απαιτεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ και το Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσουν με αποφάσεις τους, την βούληση των κατοίκων του Δρεπάνου και να υλοποιήσουν το έργο.

                                                                                                        Ανουλίδης Γεώργιος

Τοπικός Σύμβουλος Δρεπάνου

Ένα σχόλιο

  • Κάτσε σε λίγο καιρό που θα βλέπετε το 3 αγωγό να περνάει από τα σπίτια σας και εσείς θα καίτε ξύλα. Τότε θα εμφανιστεί ο πρόεδρος να το παίξει Κολοκοτρώνης.Μια παροιμία λέει ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρεται. Όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαμαράς Αριστείδης – Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 048114711  ΔΟΥ: Kοζάνης
Δ/νση Έδρας: Ιπποκράτους 1, Κοζάνη, ΤΚ:50100
Αριθμός ΓΕΜΗ: 011523836000
Email: [email protected]
Τηλ: 2461502102 & 6945651705
Ιδιοκτήτης, Νόμιμος εκπρόσωπος, Διευθυντής, Διαχειριστής και δικαιούχος του domain name kozan.gr: Σαμαράς Αριστείδης
Διευθυντής σύνταξης: Θεόφιλος Παπαδόπουλος
Η ιστοσελίδα kozan.gr συμμορφώνεται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.