«Βόμβα» Φασίδη στο kozan.gr: «Από 1.100 (μόνιμους) εργαζόμενους η ΔΕΗ σχεδιάζει να κρατήσει μόλις 300-350 στο Λιγνιτικό Κέντρο & Πτολεμαίδα 5» – «Μας ανακοίνωσαν εθελουσία, μεταθέσεις και επανακατάρτιση – Έρχεται δραματική συρρίκνωση προσωπικού» – Στις 24 Ιουνίου αναμένεται να εισαχθεί προς έγκριση το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ(Βίντεο)

20 Ιουνίου 2026
11:30

Ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις για το μέλλον της απασχόλησης στη ΔΕΗ και συνολικά για τη Δυτική Μακεδονία αποκάλυψε στο kozan.gr ο πρόεδρος του Σπάρτακου Γιάννης Φασίδης, μεταφέροντας όσα συζητήθηκαν σε πρόσφατη συνάντηση με κορυφαία στελέχη της επιχείρησης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο σχεδιασμός της ΔΕΗ μετά τη διακοπή της λιγνιτικής λειτουργίας της Πτολεμαΐδας 5 (που είναι προγραμματισμένη για τέλη Σεπτεμβρίου 2026) προβλέπει δραστική μείωση του προσωπικού στο Λιγνιτικό Κέντρο & Πτολεμαίδα 5, με τον αριθμό των μόνιμων εργαζομένων να περιορίζεται από περίπου 1.100 σήμερα σε μόλις 300 έως 350 άτομα. Ο πρόεδρος του Σπάρτακου αποκάλυψε στο kozan.gr ότι ο σχεδιασμός της επιχείρησης περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες:

  • πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου,
  • πρόγραμμα κινητικότητας και μεταθέσεων,
  • προγράμματα επανακατάρτισης εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, εκτίμησε ότι περίπου 400 έως 450 εργαζόμενοι αναμένεται να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, ενώ άλλοι περίπου 300 θα οδηγηθούν σε καθεστώς κινητικότητας ή μετάθεσης σε άλλες περιοχές της χώρας. Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Γιάννης Φασίδης όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις επιπτώσεις του σχεδιασμού αυτού για την περιοχή. «Η κοινωνία καταρρέει. Ο τόπος μας καταρρέει», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι συνέπειες δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους της ΔΕΗ αλλά συνολικά την τοπική οικονομία και αγορά. Παράλληλα υποστήριξε πως τα έργα που σχεδιάζονται στα ορυχεία και στις νέες ενεργειακές υποδομές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από το υφιστάμενο προσωπικό της επιχείρησης και όχι μέσω εργολαβιών. Ο πρόεδρος του Σπάρτακου αναφέρθηκε και στο θέμα που προκάλεσε αντιδράσεις τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την καταστροφή εκσκαφέων στα ορυχεία. Όπως υποστήριξε, οι συγκεκριμένοι εκσκαφείς ήταν λειτουργικοί και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιλογή της καταστροφής τους, τόσο για πρακτικούς όσο και για συμβολικούς λόγους.

Ο Γιάννης Φασίδης προανήγγειλε ενημέρωση όλων των θεσμικών φορέων της περιοχής, δημάρχων και περιφερειακής αρχής, τονίζοντας ότι πλέον οι αριθμοί είναι συγκεκριμένοι και απαιτούνται άμεσες πρωτοβουλίες. Μάλιστα αποκάλυψε ότι ήδη στις 24 Ιουνίου αναμένεται να εισαχθεί προς έγκριση το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, ενώ στόχος είναι οι αιτήσεις να ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου, γεγονός που – όπως υπογράμμισε – δείχνει πόσο ασφυκτικά είναι πλέον τα χρονικά περιθώρια.

Δείτε το βίντεο του kozan.gr, με τις αποκαλυπτικές δηλώσεις κι εξελίξεις που θα συζητηθούν

40 σχόλια

    • Αυτα κανατε και παλαιοτερα ανοιγαν μυτες ,κεφαλια κατεβαζατε διακοπτες ,ξυλοκοπουσατε οσους ηθελαν να δουλεψουν ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΝΑΤΕ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΑΤΕ,ασε μας ρε φασιδη καποιος πρεπει να σας τα πει ,μας το παιζετε και ηρωες ,καλωσηρθατε στην πραγματικοτητα!!!!!! Για αυτο τον λογο τα κλεισανε ψευτοτσαμπουκαδες!!!!!!! Τι νομιζεις ρε φασιδη ο κοσμος ειναι μαζι σου ;?:?;κανε καμια συγκεντρωση να δουμε ποσοι θα μαζευτειτε !!!!!Τα απολιθωματα του πασοκ στην περιοχη και 5,6 γλιφτρονια που το παιζουν δεξιοι!!!!!Ακουμε,ακουμε σκεφτηκατε ποτε τον απλο μεροκαματιαρη της περιοχης ;?:?;Μπαινανε στα οχταμηνα για να κανουν τις δουλειες σας,μονοι σας τα λεγατε!!!!!!!Σας επιασε ο πονος για τα μηχανηματα!;?;!! Απο το 2010 οι υπουργοι σας (σ.σ. πασοκ )τονιζανε για τις ρυπογονες μοναδες!!!!!!

  • Και τι θελεις να σε λυπηθούμε? Μια χαρά αυτοί που θα μείνουν μια χαρά και αυτοί που θα πάρουν λεφτά. Παίζεις το χαρτί της λυπησης για να εγγράψετε παρακαταθήκη αγώνων και συνδικαλισμού για την επομενη εκλογική αναμέτρηση σε αυτοιδοιηκητικες εκλογες. Αν δηλώσεις τωρα ότι δεν θα κατέβεις υποψηφιος ειμαι μαζι σου. Τωρα ομως.

    • Εσύ τι ρόλο βαράς που χτυπάς και το χέρι σε εικονικό τραπέζι?μάζεψε τους εσύ και βγες μπροστά αν είναι,άιντε όλοι ιντερνετακηδες.Ο Γιάννης κάνει ότι μπορεί και σε όποιον αρέσει

  • Δυστυχώς βλέπουμε το τέλος να έρχεται και δεν ανοίγει ρουθούνι, πολύ καλά οργανωμένο το έγκλημα,,,μας ψεκάζουν αλλιώς δεν εξηγείται..

  • Και τώρα που θα υπάρχουν μικρά Σωματεία οι συνδικαλιστές τι θα απογεινουν;;;,, πως και που θα βολεύονται ;;;;,,

  • Μια χαρά πακέτο θα πάρετε…
    Όσο για τους αγώνες σας…Τώρα είναι αργά…Πριν 10 χρόνια έπρεπε να γίνουν η αγώνες σας,τώρα είναι να χαμένη να λέγαμε….
    Τσιπρας ήταν η αρχή και ο Μητσοτάκης έβαλε την ταφόπλακα…
    Εκεί στην Στην Κοζάνη είστε και κάστρο της νδ άρα τη;;; να προσέχατε τη ψηφίζεται….

  • Τα πούλησαν όλα τα έφαγαν όλα και τώρα ήρθαν να τα ανατινάξουν και να τα γκρεμίσουν όλα .κύριε φασιδη καλά τα λέτε η κοινωνία καταρρέει και ο τόπος μας καταρρέει.

  • Εγώ βλέπω αν εκλεγεί άλλη μία τετραετία αυτοί η κυβέρνηση να μάς διώχνει όλους από την Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

  • Μπράβο Πρόεδρε, είσαι από τους λίγους που λένε τα πράγματα με το όνομα τους και παλεύουν ακόμα, αν και η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη.

  • Οι βουλευτές ο περιφερειάρχης οι δήμαρχοι τι έχουν να πουν τώρα??????
    Ούτε για τα πανηγύρια δεν είναι τελικά.

  • Η πολιτική της κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρη τα τελευταία χρόνια και την γνώριζε όλοι η κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας μαζί με τους φορείς της, και συμφώνησε μαζί της δείχνοντας το με την ψήφο της, άρα δεν υπάρχει λογική διαμαρτυρίας πλέον!!!
    Πάντως πρόεδρε συμφωνώ με τα λεγόμενα σου ότι τελειώνει ο τόπος μας και μπράβο σου τουλάχιστον εσύ λες ακριβώς το τι ξημέρωμα σε αντίθεση με κάποιους άλλους!!

  • Καλό θα ήταν ο κύριος Φασιδης να μας πει ποιοι είναι οι συνδικαλιστές που περνούν ευνοούμενες μεταθέσεις σε αντίθεση με τα απλό προσωπικό που πάει για πνιγμό.

  • Το προβλημα με τη ΔΕΗ ειναι πως η διοίκηση νομίζει πως ειναι ιδιωτικού δικαίου και οι εργαζόμενοι νομίζουν πως δουλεύουν στο δημόσιο

  • Οταν καθησυχάζατε (αποκοιμιζατε) τον κόσμο εσύ και ο Σπανοδημητριου κάποιοι σας τα έλεγαν. Ο κόσμος ομως αποφάσισε να πάει με τους…υπνωτιστες του.

  • Κύριε πρόεδρε: Φασιδη Γιάννη, σέ σένα έπεσε τό βάρος , απόφαση εργατικών κέντρων, εργατικά καί συνταξιούχων σωματεία, 12 ημερών αποκλεισμό ΛΚΔΜ, Δημαρχεία Κοζάνης – Εορδαίας Καί Περιφέρειας, έτσι θέλουν οι κύριοι με αυτά πού μας κάνουνε , τά αλλα είναι λόγια νά αγαπιόμαστε ΑΥΤΑ !!!

  • Καλά να πάθετε, Κούλη ψηφίσατε. Φάγατε όλοι οι ΔΕΗτζήδες ένα σκασμό λεφτά, οι εποχές της μάσας τέλειωσαν…

  • Γιάννη πες και τα ονόματα των πολιτικών που μας έφεραν σ’ αυτό το σημείο και τα παπαγαλάκια τους.
    Καλό σου βράδυ Εορδαία και Κοζάνη!

  • Χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα εκεί πονάει περισσότερο οι υπάλληλοι της ΔΕΗ καλός ή κακός κ τώρα έχουν καλύτερη μοίρα

  • ο καθε γελοιος που τα βαζει με την ΔΕΗ μαλλον ξεχναει οτι η περιοχη απο αυτο ζουσε, ακομη κ ο ιδιωτικος τομεας……

    τελειωσε η ΔΕΗ τελειωσανε κ ενα σωρο μαγαζια, τοσο απλα…..

  • Δεν γνωριζατε οτι απο το 2019 η νδ ειπε θα εκλεινε τη δεη? Γνωριζατε στη δυτικη μακεδονια αλλα ψηφισατε Νδ 2 φορες με μεγαλη διαφορα απο την αντιπολιτευση.οποτε προς τι η διαμαρτυριες? Ολοι οσοι δουλευαν στη δεη θα παρουν ενα γερο εφαπαξ και μια γερη συνταξη.αλοιμονο στα παιδια στους εργολαβους που θα μεινουν στο δρομο και θα φυγουν για καμια γερμανια.η δυτικη μακεδονια εσβησε.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαμαράς Αριστείδης – Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 048114711  ΔΟΥ: Kοζάνης
Δ/νση Έδρας: Ιπποκράτους 1, Κοζάνη, ΤΚ:50100
Αριθμός ΓΕΜΗ: 011523836000
Email: [email protected]
Τηλ: 2461502102 & 6945651705
Ιδιοκτήτης, Νόμιμος εκπρόσωπος, Διευθυντής, Διαχειριστής και δικαιούχος του domain name kozan.gr: Σαμαράς Αριστείδης
Διευθύντρια σύνταξης: Μαρτινιανή Ώττα
Η ιστοσελίδα kozan.gr συμμορφώνεται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.