prwtoselida
       

Αντιπαράθεση Βέττα – Τσάφου στη Βουλή για τις λιγνιτικές υποδομές και τους εκσκαφείς – «Tι θέλετε να τα κάνουμε, να τα βλέπουμε;»

20 Ιουλίου 2026
15:30

Καλλιόπη Βέττα: Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την καταστροφή των λιγνιτικών υποδομών – εκσκαφέων – «Η κυβέρνηση, ως σύγχρονος Ηρόστρατος, συνεχίζει αμετανόητη και απτόητη στον δρόμο της καταστροφής»

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπης Βέττα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Η “εξαφάνιση” των λιγνιτικών υποδομών στερεί από τη χώρα και τη Δυτική Μακεδονία το δικαίωμα στο μέλλον».

Η κ. Βέττα στην πρωτολογία της επεσήμανε ότι η ανατίναξη των εκσκαφέων στη Μαυροπηγή προκάλεσε πάνδημη δυσαρέσκεια και οργή σε όλους τους πολίτες της χώρας, που βλέπουν με θλίψη την καταστροφή πλουτοπαραγωγικών πόρων και κεφαλαίου, σε μια περίοδο δε που το μέλλον στον ενεργειακό τομέα, με τις αναταράξεις στο γεωπολιτικό περιβάλλον, είναι άδηλο.

Η απάντηση της Δ.Ε.Η., με non paper και ανακοινώσεις, καθώς και η πρόσκαιρη αναστολή παρόμοιων καταστρεπτικών δράσεων, δεν αλλάζει τη στρατηγική της.

Όπως φαίνεται κι από τις απανωτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος και τους διαγωνισμούς για τις κατεδαφίσεις και τις αποξηλώσεις στον Άγιο Δημήτριο και στην Καρδιά στις οποίες αναφέρθηκε η Βουλευτής, η κυβέρνηση, αναιτιολόγητα, χωρίς μελέτες και σχέδιο επιπτώσεων, ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας και της Δυτικής Μακεδονίας, ακόμα δε και της βιομηχανικής παρακαταθήκης και ιστορικής μνήμης της περιοχής.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Τσάφος, στην πρωτολογία του, αναφέρθηκε αρχικά στις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ (!) καθώς και στο κόστος του λιγνίτη, παραβλέποντας ότι ακόμη και σήμερα, οι συγκριτικές τιμές με το φυσικό αέριο είναι παραπλήσιες.

Παράλληλα, υποστήριξε πλήρως τις ενέργειες της ΔΕΗ, διαβάζοντας τμήματα της ανακοίνωσής της, τονίζοντας χαρακτηριστικά για τις λιγνιτικές εγκαταστάσεις: «τι θέλετε να τα κάνουμε, να τα βλέπουμε;»

Στην δευτερολογία της, η κ. Βέττα τόνισε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί πλήρως τα επιχειρήματα της ΔΕΗ, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη φωτογραφία που συνόδευε την ανακοίνωση της επιχείρησης – όπου υποστήριζε ότι ο εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος–, η οποία είναι από άλλο ορυχείο, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα, και συγκεκριμένα από τη Μεγαλόπολη (!).

Όπως τόνισε η Βουλευτής, η καταστροφή των υποδομών σηματοδοτεί ένα έγκλημα κατά της δημόσιας περιουσίας, αλλά και του κόστους ρεύματος, την ώρα που η εκτόξευση της τιμής, αλλά και η παραίνεση των αρμόδιων φορέων -όπως του Τ.Ε.Ε. για παραμονή του λιγνίτη με συμμετοχή 10% στο μείγμα- αφήνουν ασυγκίνητη την κυβέρνηση – dealer.

Τέλος, αφού επανέλαβε τα ερωτήματα για τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις μελέτες, διερωτήθηκε: «Όσες και όσοι εζήλωσαν τη “δόξα” του Ηρόστρατου, που ήθελε να μείνει στην ιστορία καίγοντας τον ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο, να ξέρουν ότι η κατακραυγή θα τους συνοδεύει πάντα».

Στην απάντησή του, ο κ. Τσάφος τόνισε ότι ο δρόμος θα είναι ο ίδιος, χωρίς να λάβει υπόψη την ενεργειακή ανασφάλεια, το κόστος ρεύματος με παραγωγή λιγνίτη –που, παρά τις πομφόλυγες, είναι ίδιο ή και χαμηλότερο σε σχέση με αυτό του φυσικού αερίου–, τη βιομηχανική παρακαταθήκη, αλλά και το μέλλον των πολιτών των λιγνιτικών περιοχών.

Το αποτέλεσμα παραμένει: η κυβέρνηση και η Δ.Ε.Η. συνεχίζουν απτόητες και αμετανόητες στην καταστροφή, όχι μόνο των υποδομών και των πόρων, αλλά και του ίδιου του μέλλοντος της Δυτικής Μακεδονίας και της χώρας.

Παρατίθεται το link της συζήτησης:

https://www.youtube.com/watch?v=r-7QPj3MU0w

2 σχόλια

  • Το ‘τι θέλετε να κάνουμε να τα κοιτάμε;’ όπως και τα υπόλοιπα τα είχε πει ο Τσάφος στη συζήτηση της επίκαιρης του Κουκουλόπουλου. Τα ίδια διάβασε στην Καλλιόπη.

  • ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΊΩΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΈΨΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΊΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΏΝ. ΚΑΤΑΣΤΡΈΨΑΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΉ ΤΗΣ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ, ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΊΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ Δ.ΕΗ . ΚΑΙ ΚΥΡΊΩΣ ΤΟΝ ΑΗΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΊΟΥ. Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΆ ΕΡΗΜΩΣΑΝ. ΑΝΕΡΓΊΑ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΕΣΕΊΣ ΠΑΝΗΓΥΡΊΖΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΈΨΑΤΕ ΤΑ ΜΗΧΑΝΉΜΑΤΑ; ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌ ΨΗΦΊΣΑΜΕ ΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ, ΟΧΙ ΤΟΝ κ. ΣΤΑΣΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΟΊΚΗΣΗ ΤΗΣ Δ.Ε.Η. Η ΑΠΆΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΈΣ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΑΠΡΌΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΉ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ. Σ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαμαράς Αριστείδης – Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 048114711  ΔΟΥ: Kοζάνης
Δ/νση Έδρας: Ιπποκράτους 1, Κοζάνη, ΤΚ:50100
Αριθμός ΓΕΜΗ: 011523836000
Email: [email protected]
Τηλ: 2461502102 & 6945651705
Ιδιοκτήτης, Νόμιμος εκπρόσωπος, Διευθυντής, Διαχειριστής και δικαιούχος του domain name kozan.gr: Σαμαράς Αριστείδης
Διευθύντρια σύνταξης: Μαρτινιανή Ώττα
Η ιστοσελίδα kozan.gr συμμορφώνεται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.