Είναι η ώρα να πούμε κάποιες αλήθειες τις οποίες για δεκαετίες κάποιοι τις αποσιωπούσαν. Τι εννοώ; Οι παράγοντες της Κοζάνης θεωρούσαν ότι η Κοζάνη είναι το κέντρο της Δυτικήγς Μακεδονίας, συνεπώς το κέντρο του κόσμου.
Όλα στην Κοζάνη, όλα γύρω από την Κοζάνη.
Δεν ξέρω πότε αντιλήφθηκαν ότι ο Ε65 καταλήγει στα Γρεβενά και όχι στην Κοζάνη.
Μάλλον αιφνιδιάσθηκαν.
Όμως η έναρξη του έργου Κήπος – Γέφυρα Ρυμνίου μπορεί να δώσει διέξοδο προς τον Ε65 για την Κοζάνη, την Αιανή, τα Σέρβια, το Βελβεντό στη θέση Αγιόφυλλο.
Καταθέτω σχεδιάγραμμα με την συνέχιση του έργου προς Αγιόφυλλο (Ε65) μέσω Άνω στέψης φράγματος Ιλαρίωνα προς Φρούριο, Ελάτη, Παλιουριά.
Ακούστηκε η άποψη και μάλιστα από τον πρώην δήμαρχο Σερβίων κύριο Κωνσταντόπουλο ότι η μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση για την περιοχή του δήμου Σερβίων παραμένει η αναβάθμιση του οδικού άξονα Κοζάνη – Λάρισα.
Προφανώς εννοεί μέσω Σερβίων.
Διαφωνώ κάθετα με αυτή την άποψη.
Αυτός ο οδικός άξονας κατά τη γνώμη μου έχει τελειώσει. Προφανώς χρειάζεται συντήρηση αλλά μέχρι εκεί.
Αρκετές δεκαετίες έχουμε υποστεί τις στροφές της Ελασσόνας και στη συνέχεια από ακατάλληλους δρόμους να βγούμε στη ΠΑΘΕ (αυτοκινητόδρομος Αιγαίου).
Η λύση και η ευκαιρία για την περιοχή του δήμου Σερβίων αλλά και του δήμου Βελβεντού είναι η έξοδος προς τον Ε65 σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα που δημοσιεύω.
Προϋποθέσεις:
Βελτίωση του υπάρχοντα οδικού άξονα Κοζάνη – Κήπος.
Βελτίωση και αναβάθμιση του οδικού άξονα Σέρβια – Γέφυρα Ρυμνίου.
Υλοποίηση του οδικού άξονα Γέφυρα Ρυμνίου – Αγιόφυλλο μέσω Φρουρίου, Ελάτης, Παλιουριάς.
Ποια είναι τα οφέλη:Διέξοδος της Κοζάνης προς Ε65 με μικρότερη χιλιομετρική απόσταση σε σχέση με τη διαδρομή μέσω Γρεβενών.
Ανάδειξη της Αιανής, των ιστορικών της μνημείων και του Αρχαιολογικού της Μουσείου.
Ανάδειξη του φυσικού πλούτου της λίμνης (Αναβρυκά, Πλατανόδασος)
Ανάδειξη της περιοχής Σερβίων (λίμνη, Νεράϊδα, Καστροπολιτεία).
Διέξοδος του Βελβεντού προς Αθήνα και αύξηση της επισκεψιμότητας.
Ανάδειξη της περιοχής των Καμβουνίων (Μπουχάρια, Λατομεία μαρμάρου, Γεωπάρκο Ελάτης, Μονή Ζάβορδας).
Όλες οι παραπάνω περιοχές θα είναι προσβάσιμες είτε για Θεσσαλούς, είτε για Ηπειρώτες, είτε για Αθηναίους.
Σε ελάχιστο χρόνο.
Σέρβια 04/08/2026
Μίμης (Δημήτρης) Ζάκης.
ΥΓ. Θέλω να ευχαριστήσω τον συμμαθητή μου και φίλο Παναγιώτη Γάτσο με καταγωγή από το Φρούριο ο οποίος μου έστειλε το σχεδιάγραμμα. Ο Παναγιώτης είναι κάτοικος Καρδίτσας αλλά η σκέψη του είναι πάντα στον τόπο που τον γέννησε

















































