Ο “ΘΕΣγάλα” ενδιαφέρεται για το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο

9 Νοεμβρίου 2017
12:56

Κοντά δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που η ΦΑΓΕ αποφάσισε να κατεβάσει ρολά στο εργοστάσιο που διατηρούσε στο Αμύνταιο. Περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκε κοντά στην πώληση της συγκεκρινένης μονάδας στην Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Deal το οποίο εν τέλει δεν τελεσφόρησε παρά το γεγονός ότι μεταξύ των δύο μερών είχε υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία και το τίμημα άγγιζε τα 6,5 εκατ. ευρώ.

Ένα χρόνο και κατά μήνες μετά από το ναυάγιο με τη Δωδώνη, στο προσκήνιο έχει εμφανισθεί νέος μνηστήρας για το κλειστό εργοστάσιο του Αμυνταίου.Το συγκεκριμένο εργοστάσιο εγκαινιάσθηκε τον Ιούνιο του 2005, δηλαδή ενάμιση χρόνο πριν την αποχώρησή της ΦΑΓΕ από την κατηγορία του φρέσκου γάλακτος, και κόστισε περί τα 37 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται όπως υποστηρίζουν πηγές της αγοράς για τον συνεταιρισμό ΘΕΣγάλα. Στελέχη του συνεταιρισμού περιορίσθηκαν να απαντήσουν σε σχετικό ερώτημα του Capital.gr “ουδέν σχόλιο” ενώ από την πλευρά της ΦΑΓΕ δεν υπήρξε κάποια αντίδραση σε επικοινωνία που είχε το Capital.gr με στελέχη της. Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν ότι είναι θέμα χρόνου να κλείσει η συμφωνία.

Τον αν το συγκεκριμένο deal ευοδωθεί μένει να φανεί στο άμεσο μέλλον. Τα δύο μέρη συνεργάζονται ήδη εδώ και χρόνια στο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής. Ο ΘΕΣγάλα τροφοδοτεί, όπως άλλωστε και αρκετές άλλες γαλακτοβιομηχανίες με πρώτη ύλη, και την γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ με γάλα για την παραγωγή των γιαουρτιών της.

Το ερώτημα είναι τι εξυπηρετεί αυτή η μονάδα τον συνεταιρισμό, τη στιγμή μάλιστα που ο ΘΕΣγάλα, που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με τα ATM’s γάλακτός του, διαθέτει ήδη εργοστάσιο. Μέσω της απόκτησης του εργοστασίου της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο, ο Συνεταιρισμός, όπως υποστηρίζουν πηγές της αγοράς ενισχύει την παραγωγική του βάση, τη στιγμή μάλιστα που η μονάδα που διαθέτει ήδη δεν καλύπτει τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από την ανάπτυξη του δικτύου του για την παραγωγή πέρα από γάλα, γιαουρτιού και τυροκομικών προϊόντων. Για να καλύψει τις ανάγκες του συνεργάζεται με γαλακτοβιομηχανίες οι οποίες παράγουν για λογαριασμό του κάποια από τα προϊόντα που διαθέτει στην αγορά.

Στη συγκυρία ο ΘΕΣγάλα έχει καταφέρει να παραμείνει με το κεφάλι έξω από το νερό. Την ώρα που η αγορά γάλακτος και γενικά γαλακτοκομικών προϊόντων έχει πιεστεί, αυτός κατάφερε να αναπτυχθεί. Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως μέρος των απωλειών των πωλήσεων που καταγράφει η αγορά γάλακτος εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ οφείλεται στη μετακίνηση καταναλωτών προς τα ATM’s του ΘΕΣΓάλα. Η κατανάλωση γάλακτος μέσω του δικτύου του ΘΕΣΓάλα ξεπερνά καθημερινά τους 40 τόνους.

Εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ οι πωλήσεις γάλακτος στο 8μηνο υποχώρησαν κατά 7,2% σε αξία και 4,2% σε όγκο. Εν αντιθέσει με την αγορά γάλακτος οι πωλήσεις προϊόντων γιαούρτης ενισχύθηκαν 2,5% σε όγκο ενώ εμφάνισαν πτώση 0,6% σε αξία ενώ οι πωλήσεις τυροκομικών τυροκομικών ενισχύθηκαν 3,8% σε αξία και 4,6% όγκο.

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

http://www.capital.gr

Ένα σχόλιο

  • Μακάρι να ανοίξει και μακάρι να ξαναπιάσουν δουλειά οι άνθρωποι που έμειναν άνεργοι μετά από τόσα χρόνια εργασίας στο εργοστάσιο αυτό.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.