Κριτική στην τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τη διατήρηση λιγνιτικών μονάδων στο ηλεκτρικό σύστημα άσκησε, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος, αμφισβητώντας τόσο τη δυνατότητα διατήρησης του λιγνίτη ως φθηνής ενεργειακής λύσης όσο και τις προβλέψεις της τροπολογίας για την παράταση λειτουργίας των μονάδων.
Ο κ. Τσάφος, αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, υποστηρίζει ότι αυτή στηρίζεται, μεταξύ άλλων, σε «μισές αλήθειες» για την αξιοποίηση του λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην αντίληψη ότι ο λιγνίτης αποτελεί εκ φύσεως φθηνή πηγή ενέργειας.
«Η φθηνή ενέργεια δεν είναι κάτι που νομοθετείς με μια τροπολογία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί με ρυθμίσεις που, κατά την άποψή του, δεν αποτυπώνουν το πραγματικό κόστος της λιγνιτικής παραγωγής.
Αναφερόμενος στην πορεία της απολιγνιτοποίησης, ο κ. Τσάφος υποστηρίζει ότι αυτή δεν ξεκίνησε το 2019, αλλά το 2005, και ότι έως το 2019 είχαν ήδη πραγματοποιηθεί τα δύο τρίτα της συνολικής απολιγνιτοποίησης. Όπως υπογραμμίζει «ο λιγνίτης φεύγει γιατί είναι ακριβός».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ανάρτησή του, η τροπολογία προβλέπει τη διατήρηση του λιγνίτη έως ότου η χώρα καταφέρει να παράγει εγχώριο φυσικό αέριο, ενώ περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη συνέχιση λειτουργίας μονάδων, με τον κ. Τσάφο να αναφέρεται ειδικά στην Πτολεμαΐδα 5 και σε ορίζοντα έως το 2049.
Ο υφυπουργός θέτει το ερώτημα κατά πόσον θα είχε νόημα η υποχρεωτική διατήρηση λιγνιτικής παραγωγής, εφόσον στο μεταξύ υπάρξει εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου, αυξηθεί η συμμετοχή των ΑΠΕ και της αποθήκευσης και το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων καταστήσει τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων ζημιογόνα.
Κριτική ασκεί και στην πρόβλεψη της τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία αποφάσεις που αποσκοπούν στην πρόωρη παύση των συγκεκριμένων μονάδων θα μπορούσαν να συνδέονται με το αδίκημα της απιστίας.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τι λέει η τροπολογία;
Κρατάμε τον λιγνίτη μέχρι να παράγουμε το δικό μας αέριο. Αλλά κρατάμε τις μονάδες ανοιχτές (έως το 2049 για την Πτολεμαΐδα 5).
Ας αφήσουμε το κακό σενάριο (δεν βρίσκουμε αέριο). Αν βρούμε; Θα έχουμε εγχώριο αέριο, και θα καίμε σώνει και καλά λιγνίτη;!
Μάλιστα η τροπολογία λέει ότι κάθε απόφαση που αποσκοπεί στην πρόωρη παύση των μονάδων θα διώκεται για απιστία.
Σενάριο: παράγουμε αέριο, οι τιμές των ρύπων είναι στα ύψη, έχουμε ΑΠΕ και αποθήκευση και ο λιγνίτης χάνει λεφτά. Αν πάει η ΔΕΗ να τον κλείσει: απιστία!
“Θα βγάλουμε τον λιγνίτη από το χρηματιστήριο και θα πληρώνουμε το κόστος”. Τέλεια».
Αναφερόμενος στο κόστος παραγωγής, ο υφυπουργός σημειώνει ότι, με τα σημερινά δεδομένα για το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, το κόστος παραγωγής στον ‘Αγιο Δημήτριο διαμορφώνεται, όπως αναφέρει, περίπου στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στην Πτολεμαΐδα 5 περίπου στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Θέτει, μάλιστα, το ερώτημα ποιος θα επιβαρυνθεί με το πρόσθετο κόστος, εφόσον ο λιγνίτης αποσυνδεθεί από τους μηχανισμούς της αγοράς και αποζημιώνεται με βάση το κόστος παραγωγής.
Ο κ. Τσάφος σημειώνει ότι υπάρχουν συγκυρίες κατά τις οποίες η Πτολεμαΐδα 5 μπορεί να είναι ανταγωνιστική έναντι του φυσικού αερίου. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η ύπαρξη τέτοιων συγκυριακών συνθηκών δεν δικαιολογεί, κατά την άποψή του, τη νομοθετική δέσμευση για τη λειτουργία της μονάδας έως το 2049.
Ολοκληρώνοντας την ανάρτησή του, ο υφυπουργός επαναλαμβάνει ότι η ενεργειακή πολιτική και η επιδίωξη χαμηλότερων τιμών δεν μπορούν να βασίζονται, όπως αναφέρει, σε νομοθετικές ρυθμίσεις που αγνοούν ή υποτιμούν το πραγματικό κόστος των διαφορετικών τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
«Η φθηνή ενέργεια δεν είναι κάτι που νομοθετείς με μια τροπολογία», σημειώνει, καταλήγοντας ότι η συγκεκριμένη πρόταση, κατά την εκτίμησή του, «αποκρύπτει την αλήθεια για το πραγματικό κόστος του λιγνίτη».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ















































Τα ψάρια στο γιαλό το τηγάνι στη φωτιά, αυτό μας κάνανε.Κατεστρεψαν όλη την Δ.Μακεδονια. καί κατ’ επέκταση την Ελλάδα.
Άμα βρούνε αέριο, άμα βρούνε φλέβες χρυσού, αν τους πέσει το λαχείο …..
Η φθηνή ενέργεια δεν νομοθετείται. Η ακριβή ενέργεια και η αισχροκέρδεια; Για πες μας κύριε αυγολέμονε.
Βέβαια, τα μαγείρεψαν όλα για να εχει τρελά κέρδη ο Μυτιληναίος και να μοιράζει μίζες… συνεπώς νομοθετειται η αισχροκερδια. Είμαστε σε φθίνουσα πορεία εδώ και 50 χρόνια, πόση παρακμή πια;
Ποιος είναι ο κύριος και τι τραγούδι λέει;
τότε, γιατί άρχισε να λειτουργεί η Πτολεμαϊδα 5 το 2022-2023, με πανηγυρισμούς, αφού είχε αρχίσει η απολιγνιτοποίηση; μια μονάδα CCS- ready, για μείωση-εξουδετέρωση του κοστοβόρου CO2; και γιατί έμεινε στο ready; τι αλαλούμ σχεδιασμοί, αφού υπήρχε η προοπτική της αποκαθήλωσης; αν το ξένο φ.α. κοστίζει φθηνότερα ( μεγάλη συζήτηση ), εκμηδενίζεται το όποιο όφελος με την εξάρτηση, την ανεργία και την ανασφάλεια από τις διεθνείς διακυμάνσεις. Αφού υπάρχει τέτοια διχογνωμία, να επιληφθεί ανεξάρτητη, ανώτατη αρχή, πχ νομική, για την επίλυση αυτού του τόσο κρίσιμου ( και εθνικού ) θέματος.
Η φθηνή ενέργεια οχι. Με 5ηνακριβή όμως μια χαρά βολεύει .
Μας έχετε πρήξει με τον βρωμολιγινιτη σας
Βρωμιάρης είσαι εσύ! Από κι ως πού είναι βρώμικο ένα καύσιμο που χρησιμοποιείται παντού στον πλανήτη και στην Ελλάδα θα το είχαμε μέχρι το 2050, αν δεν είχαμε την πιο βρώμικη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης;
Στα 68€/MWh το φυσικό αέριο κι ο λογαριασμός θα έρθει μετά τις εκλογές. 100% εισαγόμενο είναι το αέριο, πού θα βρούμε λεφτά να το πληρώσουμε, η υπερχρεωμένη χώρα;
Και αφου ειναι ακριβοτερος ο λιγνιτης γιατι πληρωνουμε διπλασια και τριπλασια το ρευμα με την πρασινη ενεργεια? Ελπιζω να ξυπνησει ο λαος και στις εκλογες να σας στειλει στον αγυριστο.μας δουλευετε ψιλο γαζι 7 χρονια τωρα.
θέλουμε τον Τσίπρα, θέλουμε να ξαναζήσουμε το 2015
μακάρι. η αγοραστική δύναμη από το 2015 μειώθηκε κατά 30%
α ξέρω έκλεισε τις τράπεζες. όχι ο στουρνάρας. ο τσίπρας
δεν πειράζει
τώρα που θα κλείσουν τα ατμ στην επαρχία και θα ζητάς μετρητά από τον καφετζή να πεις φταίει ο τσίπρας
ΖΑΧΑΡΗ
τα ίδια έλεγαν. η ξένη ζάχαρη είναι φθηνότερη
τα αποτελέσματα τα ξέρουμε με την ΕΛΒΙΖ
το ίδι με την ενέργεια
για αυτούς δεν υπάρχει ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ
Αύριο θα λένε τα ίδια για ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Τσάφος, το πιόνι του συστήματος.
Αν διάβαζε την αιτιολογική στην τροπολογία Κουκουλόπουλου, όλα μέσα του τα έχει απαντήσει.
Ξεπουλημένη κυβέρνηση ξέρει μόνο να νομοθετεί πως να μας αδειάζει τις τσέπες.
Η ΨΗΦΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ.ΑΝ ΔΕΙΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ ΝΑ ΞΑΝΑΒΓΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΤΙΣΕΤΕ.ΕΣΥ Ο ΠΙΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ.
ΜΙΖΕΡΙΑ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ
Ερχονται οι εκλογες και ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΛΑΟΣ για αλλη μια φορα ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ
Υ Π Ο Μ Ο Ν Η
Θέλω να κάνω μία ερώτηση ; Κ.Τσαφο όταν εξάγουμε ρεύμα την ημέρα με 0€ .Και το βράδυ εισάγουμε με 150€ και 200€ ποιος τα πληρώνει. Είστε μεγάλα Λαμογια.
Στην αντιπολίτευση ο Μητσοτάκης έλεγε ότι ο λιγνίτης θα έχει τον πρώτο λόγο. Βρήκε πρόβατα και ταιζει σανό.
Ο Τσάφος λέει μονίμως ηλιθιότητες: ο ηλεκτρισμός δεν θα ήταν ακριβός αν η ΕΕ δεν είχε εκτοξεύσει την τιμή του δικαιώματος εκπομπών “αερίων θερμοκηπίου” και ΌΧΙ ΡΥΠΩΝ, ψεύτη Τσάφο. Η τιμή εκτοξεύτηκε επειδή η ΕΕ απέσυρε απ’ την αγορά και συνεχίζει να αποσύρει συστηματικά ποσότητες δικαιωμάτων κι όχι επειδή η αγορά ανεβάζει τις τιμές. Η αγορά τα αποτιμούσε σε 7€ κι η ΕΕ πήγε την τιμή μέχρι τα 100. Ρύπος είναι μόνο η παρουσία του Τσάφου (και κάποιων άλλων) στην κυβέρνηση.
Επειδή νομίζει ότι έγινε κάτι,αναφέρει με αυθαιρετες υποθέσεις και αοριστολογιες πχ.συγκλονιστικιος ο συλ λογισμος του όταν η χώρα βγάλει αέριο ότι φθηνή ενέργεια δεν νομοθέτης ,γιατί δεν δίνει συγκριτικά στοιχεία για το κόστος του λιγνίτη κλπ
Αυτός που νομοθέτησε και πετυχε η φθηνή ενέργεια να γίνει πανάκριβη πως το πετυχε;
Κάλλιον του λαλειν το σιγαν