Π. Κουκουλόπουλος προς Κ. Μητσοτάκη: «Αποδεχτείτε την Τροπολογία μου για παράταση των λιγνιτικών μονάδων εκτός Χρηματιστηρίου Ενέργειας»

28 Αυγούστου 2026
08:07

 

Ευθεία επίθεση στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε την Πέμπτη ο Πάρις Κουκουλόπουλος από το βήμα της Ολομέλειας, ενόψει της σημερινής περιοδείας του κ. Μητσοτάκη στην Κοζάνη.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής ανέδειξε τον πολυετή εμπαιγμό της Δυτικής Μακεδονίας, όπως τα αγνοούμενα 7.5 δις που έταξε ο κ. Μητσοτάκης το 2021 από την Κοζάνη, αλλά και την επταετή καθυστέρηση της ιδιωτικής επένδυσης που σήμερα επικοινωνιακά θα επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός στην Πτολεμαΐδα.

Εστιάζοντας στις καταστροφικές συνέπειες των ενεργειακών επιλογών του Πρωθυπουργού, το μήνυμα του Βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής υπήρξε ξεκάθαρο. Κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη, εάν όντως ενδιαφέρεται για την ακριτική περιφέρεια και τη Χώρα, να αποδεχτεί την ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία που κατέθεσε στη Βουλή σύμφωνα με το πάνδημο αίτημα της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να επιμηκυνθεί η αξιοποίηση του ελληνικού λιγνίτη και μάλιστα εκτός των κερδοσκοπικών μηχανισμών του χρηματιστηρίου ενέργειας, για τη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της Χώρας και τη δραστική μείωση του κόστους ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία από την ομιλία του Αντιπροέδρου της Βουλής στην Ολομέλεια:

« Στην Τροπολογία που κατέθεσα, για να παραταθεί το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων εκτός χρηματιστηρίου ενέργειας, τηρήθηκαν στο ακέραιο οι κανόνες καλής νομοθέτησης:

– Ι) Προηγήθηκε εξαντλητική διαβούλευση, καθώς πλήθος φορέων (περιφερειακά και πανελλαδικά) έχουν ήδη τοποθετηθεί εδώ και καιρό στο κρίσιμο ζήτημα του χρονοδιαγράμματος.

– ΙΙ) Την κατέθεσα εμπρόθεσμα.

– ΙΙΙ) Έχει πασιφανή θεματική συνάφεια με το συζητούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με το άρθρο 74 του Συντάγματος, καθώς αφορά την προστασία χιλιάδων εργαζομένων που είτε ήδη έχουν απωλέσει είτε πρόκειται να χάσουν την εργασία τους στη Δυτική Μακεδονία, για τους οποίους θα έπρεπε ήδη να έχει υπάρξει κυβερνητική μέριμνα.

– IV) Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων είναι απολύτως εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, κάτι που αντιθέτως δεν συμβαίνει με την κυβερνητική πολιτική. Ομοίως, η λειτουργία εκτός χρηματιστηρίου ενέργειας, δηλαδή οι διατάξεις που θίγουν την “ιερή αγελάδα” της χρηματιστηριακής ενεργειακής αγοράς, δεν αποτελούν κάποια υποκειμενική ιδιαιτερότητα της πρωτοβουλίας μου. Αρκεί να υπενθυμίσω ότι ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, τόσο στην επίσημη Έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ (“The future of European competitiveness”) όσο και σε δημόσιες παρεμβάσεις του, έχει θέσει ευθέως ζήτημα αλλαγής του τρόπου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζοντας ότι ο υφιστάμενος απειλεί αφενός μεν την κοινωνική συνοχή, αφετέρου δε την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αύριο ο Πρωθυπουργός περιοδεύει στη Δυτική Μακεδονία, όπου μεταξύ άλλων θα παραστεί στην παρουσίαση μιας επένδυσης (Wonderplant) που επιτέλους γίνεται στο νομό μας.

Το Δεκέμβριο του 2020 παρουσιάστηκαν από την Κυβέρνηση 16 εμβληματικές («ώριμες», όπως κυβερνητικά προβάλλονταν) επενδύσεις. Από αυτές, μόνο μία μπήκε πρόσφατα στον δρόμο της υλοποίησης, αυτή που θα επισκεφθεί αύριο ο Πρωθυπουργός. Ο χρονικός ορίζοντας για να λειτουργήσει, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της επένδυσης, είναι το τέλος του 2027,  εάν δεν παρουσιαστούν εν τω μεταξύ γραφειοκρατικά εμπόδια.

Από το Δεκέμβριο του 2020, στο Δεκέμβριο του 2027!

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση, στη δική της εκδοχή της “μετάβασης”, αγνόησε τον πιο κρίσιμο παράγοντα: τον χρόνο. Θεωρητικά έχει δήθεν σχέδιο και χρήμα, αλλά στέρησε από τη Δυτική Μακεδονία το πολυτιμότερο, τον χρόνο. Η Τροπολογία δίνει την αναγκαία ανάσα χρόνου στην ακριτική  μας περιφέρεια για μια πραγματικά δίκαιη μετάβαση. Της δίνει ακριβώς αυτό που της στέρησε η Κυβέρνηση. Και μόνο για αυτόν τον λόγο, καλώ τον Πρωθυπουργό να την αποδεχθεί.

Δεν είναι, όμως, μόνο η αναγκαία ανάσα χρόνου τοπικά. Η Τροπολογία αγγίζει ευθέως το κεντρικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας (και της ευρωπαϊκής, όπως προανέφερα με τις τοποθετήσεις του κ. Draghi), που δεν είναι άλλο από το κόστος ζωής. Με απλά λόγια, την ακρίβεια που συμπιέζει αφόρητα τα μικρομεσαία εισοδήματα και πλήττει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Η Τροπολογία δίνει ένα “όπλο” στα χέρια της Πολιτείας, όχι απλά για συγκράτηση, αλλά για μείωση στην τιμή της κιλοβατώρας. Μείωση μετρήσιμη και αισθητή, η οποία επηρεάζει το άμεσο κόστος που καταβάλλουμε όλοι μας για τις οικιακές ή επαγγελματικές μας καταναλώσεις, αφορά δε εμμέσως όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Ένα παράδειγμα, εντός χρηματιστηρίου ενέργειας οι λεγόμενες “μηδενικές” τιμές τα μεσημέρια, δεν είναι μηδενικές. Αντιθέτως, πιστώνονται στους λογαριασμούς παραγωγών ποσά άνω των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στην Αιτιολογική Έκθεση παραθέτω συγκεκριμένη τεκμηρίωση.

Το προτεινόμενο άρθρο, επίσης, εφόσον γίνει αποδεκτό, επιφέρει άμεσα θετικά αποτελέσματα στο εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο βελτιώνεται με την αξιοποίηση του ελληνικού λιγνίτη εκτός χρηματιστηρίου ενέργειας τουλάχιστον κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ, χάρη στην αντίστοιχη περικοπή εισαγωγών φυσικού αερίου, εξέλιξη που συμβάλλει στον εθνικό στόχο ισοσκελισμού του ασθενούς ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών.

Τα θετικά αποτελέσματα δεν σταματούν εδώ. Ως γνωστόν, τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων ρύπων στην Ελλάδα κατευθύνονται ιδίως στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και στο Πράσινο Ταμείο. Με την Τροπολογία, υπερδιπλασιάζονται οι πόροι που κατευθύνονται στους εν λόγω λογαριασμούς του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή οι διαθέσιμοι πόροι για την περιβαλλοντική πολιτική της Χώρας, για να οδηγηθούμε ασφαλέστερα στη δίκαιη μετάβαση.

Συνεπώς, το διακύβευμα είναι μεγάλο. Οι μόνοι που πρέπει να ανησυχούν από την Τροπολογία μου, είναι εκείνοι που κερδοσκοπούν ασύστολα, το ενεργειακό ολιγοπώλιο της ΔΕΗ και των πέντε οικογενειών.

Η Τροπολογία, τέλος, έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα, δεδομένης της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης. Η τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου (TTF) έχει εκτοξευθεί. Βιώνουμε τη δεύτερη μεγάλη ενεργειακή κρίση μετά το 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ενώ μεσολάβησε και η μικρότερη ενδιάμεση τον Ιούνιο του 2024. Πόσες κρίσεις ακόμα πρέπει να υπάρξουν, για να αποφασίσει η Κυβέρνηση να δράσει;

Δεν μπορούμε να περιμένουμε το μοιραίο, γιατί αν απλά το περιμένουμε, φυσικά και θα έρθει.

– Κανείς δεν έχει δικαίωμα να μένει αδιάφορος στο πάρτι κερδοσκοπίας του χρηματιστηρίου ενέργειας.

– Κανείς δεν έχει δικαίωμα να οδηγεί τη Δυτική Μακεδονία σε καταστροφική πορεία.

– Κανείς δεν έχει δικαίωμα να “κλείνει τα μάτια” σε μια κοινοβουλευτική πρόταση, που δίνει ανάσα στα νοικοκυριά.

Κύριε Πρωθυπουργέ, αποδεχτείτε την Τροπολογία μου ή έστω -εάν σας ενοχλούν οι αλήθειες της Αιτιολογικής Έκθεσης- αποδεχτείτε το περιεχόμενο των διατάξεων, φέρνοντάς το με δική σας Αιτιολογική. »

Ολόκληρη η ομιλία στο video: https://youtu.be/y4x847wI7W8 .

18 σχόλια

  • Ον. Ο λαϊκισμός 
    Γεν.Του λαϊκισμού
    Αιτ. Το(ν) λαϊκισμό
    Κλητ. Ε Πάριμ
    Αυτά κάνει κάποιος όταν παίζει τα τελευταία του χαρτιά. Κρίμα.
    Τελικά δεν είναι το φάντασμα του Μητσοτάκη αλλά του Αλέκσις ο λόγος.

    • κάποιο επιχείρημα εναντίο της πρότασης ; ΟΧΙ
      είχαμε ενέργεια πριν το χρηματιστήριο ενέργειας; ΝΑΙ
      γνωρίζεις την διαμόρφωση της τιμής; ΟΧΙ γιατί είσαι ΑΣΧΕΤΟΣ για την ακρίβεια είσαι κομματόσκυλο
      προφανώς είσαι ευχαριστημένος με τις τιμές της ενέργειας, την πλήρη απώλεια ενεργειακής στοιχειώδους ασφάλειας, την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων, την τιμή της τηλεθέρμνασης (αναμένεται να πάρει άλλο ένα 50% επάνω)
      ξέρεις ποιοι είναι ευχαριστημένοι στα καθεστώρα “ελλάδα αε”;
      οι μέτοχοι των καθεστώτων
      δηλαδή τα τεμπέλικα άσχετα θρασύτατα κομματόσκυλα!
      (8 εκατομμύρια καταλογισμός τελεσίδικα στον Παπαγεωργόπουλο της Θεσσαλονίκης….)
      αυτά χωρίς καμία διάθεση υπεράσπισης του Κουκουλόπουλου που δεν έχω ψηφίσει και δεν θα ψηφίσω ποτέ γιατί δεν ξεχνώ την συγκυβέρνηση με Βορίδη, Μητσοτάκη, κλπ μετόχους της ΑΕ

    • Ον. Τα δισεκατομμύρια του εισαγόμενου φυσικού αερίου
      Γεν. Των δισεκατομμυρίων του εισαγόμενου φυσικού αερίου
      Αιτ. Τα δισεκατομμύρια του εισαγόμενου φυσικού αερίου
      Κλητ. Ωωω δισεκατομμύρια του εισαγόμενου φυσικού αερίου
      Αυτά κάνει κάποιος όταν ξεπουλάει τη Δυτική Μακεδονία και καταδικάζει έναν τόπο στην ανεργία και στην ερήμωση για να βγάλει υπερκέρδη μέχρι και για τα εγγόνια του.
      Τελικά είναι πολλά τα λεφτά Άρη που έλεγε και η ταινία.
      Βρίστε λοιδορήστε φιμώστε όποιον έχει κότσια να αντιστέκεται. Έναν θα πολεμάτε άλλοι χίλιοι θα σηκώνονται στο πλευρό του!

    • Γελάω απίστευτα με τα μαινόμενα σχόλια από προχθές για την τροπολογία του Πάρη που δεν κατέθεσε τίποτα περισσότερο από αυτό που έχουν αποφασίσει όλοι οι φορείς της Κοζάνης εδώ και καιρό.
      Δεν καταλαβαίνουν ότι όσο του επιτίθενται με τόση σφοδρότητα τόσο τον αναγορεύουν σε μοναδικό εκφραστή της αντίστασης της περιοχής.
      Αλλάξτε επικοινωνιολόγο βρε σεις, άρχοντα τον κάνετε τον Κουκουλόπουλο αν συνεχίσετε έτσι, άρχοντα που σας εξαφανίζει.

  • ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΟΤΑΝ:
    -ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΑΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ
    – ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΘΕΙ
    – ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΥΣ , ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1500 ΕΥΡΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΕΔΔΓΕ ΚΑΙ ΑΔΜΗΕ
    ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΤΡΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ

    • Αγαπητή ανώνυμη ή αγαπητέ ανώνυμε 9.01,
      αν διαβάζατε την τροπολογία θα είχατε διαβάσει τις απαντήσεις σε όλα όσα γράφετε. Αυτά ακριβώς ρυθμίζονται νομικά σε πλήρη λεπτομέρεια από τους ειδικούς.
      Αν δεν γνωρίζετε ανάγνωση, ζητήστε από κάποιον οικείο σας να σας αναγνώσει την τροπολογία.
      Εκτός κι αν απλά έχετε τυφλωθεί από την καούρα σας να σας αδειάσει τη γωνιά ο Κουκουλόπουλος για να μην μιλάει κανένας ενοχλητικός ενάντια στο ξεπούλημα της Κοζάνης και να εξαρτιόμαστε από το ξένο φυσικό αέριο ενώ έχουμε ελληνικό επίσης ορυκτό.

  • Πάρη δυνατά! Όλη η Κοζάνη είναι μαζί σου. Μη λυγίζεις στα συμφέροντα και εμείς θα σε στηρίζουμε όσο χρειαστεί μέχρι να ξεκουμπιστούν όλοι οι πουλημένοι. Δεν μασάμε.

    • Προσνυπογράφω. Πάρη δυνατά είμαστε στο πλευρό σου. Μη μασας. Το παρτι εκατομμυρίων τους πάνε να σώσουν αλλά δεν θα τα καταφέρουν. Ενωμένοι τους ρίχνουμε στον αγύριστο.

  • Όψιμο το δηθεν ενδιαφέρον να χουμε να λεμε όταν γνωριζε τα χρονια της παντοδυναμίας του ως δημαρχος προεδρος ΚΕΔΚΕ και κομματικο στελεχος του κυβερνώντος κομματος τοτε οτι το σβήσιμο των μονάδων ειναι θέμα χρόνου!!!
    ΤΟ ΗΞΕΡΕ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ!!!!
    Απλα εκανε τον Κινέζο οπως ολοι όσοι γνώριζαν το αναπόφευκτο. ..
    Όσο για τους τωρινούς της σοβιετικής νεας δημοκρατιας του κουλιστάν και αλλα συνετερακια τραγελαφικα ανδρικελα μαριονέτες πολυεθνικων ΈΡΧΕΤΑΙ το μαύρο!!!!!!!

    • Σαν να μπερδεύεστε λίγο και έχετε χάσει το μέτρημα.Το ΠΑΣΟΚ έφυγε από την εξουσία πολλά χρόνια τώρα.Αυτοι οι οποίοι θα έπρεπε να φροντίσουν ώστε να γίνει το κλείσιμο της ΔΕΗ με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουμε τα σημερινά χάλια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, βλέπε ομαλή και δίκαιη μετάβαση, κάτι το οποίο όλοι βλέπουμε και βιώνουμε ότι δεν έγινε εξού και μιλάμε για βίαιη απολιγνιτοποιηση. Αν ο Κουκουλοπουλος βγαίνει και κάνει προτάσεις για να σωθεί ότι μπορεί και να έχουμε μέλλον εσείς τι πρόβλημα έχετε; Μάλλον τα κομματικά γυαλιά σας δεν σας αφήνουν να δείτε και πολλά.

  • Πάρη, το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς έπαιξε καθοριστικό ρόλο να μπουν τα θεμέλια και να αρχίσει η απολιγνιτοποίηση, τώρα έρχεσαι προεκλογικά και στο παραπέντε και ρίξεις μια φωτοβολίδα που ξέρεις ότι πλέον είναι εκτός τόπου και χρόνου.

    • Ενώ εσύ ανώνυμε ξέρεις περισσότερα από την ομάα ειδικών που δούλεψε και έγραψε την τροπολογία 😂🤣😂 Που πας βρε καραβάγκο!!

  • Κουκουλόπουλε, είσαι ο μόνος που δεν βλέπεις τα δισεκατομμύρια που έχουν επενδυθεί στην περιοχή: όπου και να κοιτάξεις καθρεφτάκια βλέπεις. Απλά τα λεφτά είναι για άλλους, η περιοχή είναι οικόπεδο που το ξεπουλήσατε πρώτοι απ’ όλους οι Πασόκοι. Θυμάσαι την αλλαγή του νόμου για τις εκτάσεις που έκανε ο Σημίτης; Τίποτα δεν θα μπορούσε να κάνει σήμερα ο μητσοτάκης αν δεν του είχε στρώσει το δρόμο ο Σημίτης. Εσείς οι “εκσυγχρονιστές” έχετε πολύ επιλεκτική μνήμη.

  • Τους πονάει ο Πάρης και βγάζουν δηλητήριο σαν τις οχιές να αμυνθούν. Θα συνηθίσετε. Μετά τις εκλογές που δεν θα έχετε αυτοδυναμία πείτε αντίο στα δις του αερίου. Σπιτάκι σας για νάνι και η Κοζάνη ελεύθερη και δυνατή με τον ελληνικό λιγνίτη που θέλετε να ξεχάσουμε.

  • Καλά τους κάνει ο Πάρης. Τον μόνο που δεν κατάφεραν να φιμώσουν με το γλέντι του φυσικού αερίου. Το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ πιπέρι στη γλώσσα το χρηματιστήριο ενέργειας………..

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαμαράς Αριστείδης – Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 048114711  ΔΟΥ: Kοζάνης
Δ/νση Έδρας: Ιπποκράτους 1, Κοζάνη, ΤΚ:50100
Αριθμός ΓΕΜΗ: 011523836000
Email: [email protected]
Τηλ: 2461502102 & 6945651705
Ιδιοκτήτης, Νόμιμος εκπρόσωπος, Διευθυντής, Διαχειριστής και δικαιούχος του domain name kozan.gr: Σαμαράς Αριστείδης
Διευθύντρια σύνταξης: Μαρτινιανή Ώττα
Η ιστοσελίδα kozan.gr συμμορφώνεται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.