kozan.gr: Art Vibe Festival: Τελικά ήταν διοργάνωση του Δήμου Κοζάνης;

11 Σεπτεμβρίου 2026
20:46
Κανένα σχόλιο

Η συζήτηση που άνοιξε γύρω από το Art Vibe Festival αφορά πρωτίστως την καλοκαιρινή διοργάνωση στον Δημοτικό Κήπο Koζάνης, η οποία εντάχθηκε, πέρυσι, στα Λασσάνεια και δεν επαναλήφθηκε φέτος. Ένα από τα ερωτήματα που προέκυψαν, έπειτα από απαντήσεις της σημερινής Αντιδημάρχου Πολιτισμού, ήταν αν επρόκειτο πράγματι για καθαρή διοργάνωση του Δήμου Κοζάνης ή αν υπήρχαν και άλλοι που είχαν ουσιαστικό ρόλο, ώστε να μπορεί να γίνεται λόγος για συνδιοργάνωση ή ακόμη κι αν ήταν, ουσιαστικά, μια διοργάνωση κάποιων τρίτων. Από την έρευνα και τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από το kozan.gr προκύπτει ότι, για να αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα του φεστιβάλ, πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στην καλοκαιρινή διοργάνωση και στη χριστουγεννιάτικη συνέχεια που ακολούθησε. Κι αυτό γιατί, παρότι πρόκειται για δύο διαφορετικές χρονικά και οργανωτικά εκδοχές, η δεύτερη αποτελεί μέρος της συνολικής πορείας του ίδιου εγχειρήματος και βοηθά να γίνει κατανοητό πώς εξελίχθηκε στην πράξη το μοντέλο της διοργάνωσης. Η καταγραφή αυτή δεν αφορά το αν σωστά ή λανθασμένα το Art Vibe δεν συνεχίστηκε φέτος. Αυτό είναι διαφορετικό ζήτημα κι αποτελεί πολιτική επιλογή της σημερινής διοίκησης, η οποία θα κριθεί γι’ αυτήν. Το ερώτημα του παρόντος ρεπορτάζ είναι πιο συγκεκριμένο. Ποιος διοργάνωσε τι, ποιος ανέλαβε ποιο βάρος κι αν ο χαρακτηρισμός «διοργάνωση του Δήμου Κοζάνης» αποδίδει με τον ίδιο τρόπο και τις δύο εκδοχές του Art Vibe.

Σε ό,τι αφορά το καλοκαιρινό Art Vibe στον Δημοτικό Κήπο, η εικόνα είναι αρκετά ξεκάθαρη. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την έρευνα, επρόκειτο ουσιαστικά για διοργάνωση του Δήμου Κοζάνης, με τον Δήμο να έχει το βασικό και καθοριστικό ρόλο τόσο στο στήσιμο όσο και στην κάλυψη των αναγκών της εκδήλωσης. Μιλώντας με τον τότε Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Γιάννη Ιωαννίδη  ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην πρώτη διοργάνωση «τα πάντα πληρώθηκαν από εμάς», ενώ περιγράφεται πως οι τέντες, οι ηλεκτρολογικές παρεμβάσεις, οι τουαλέτες και γενικότερα η υλικοτεχνική υποστήριξη καλύφθηκαν μέσω του Δήμου, συμβάσεων και χορηγιών που εξασφαλίστηκαν για τη συγκεκριμένη δράση. Μάλιστα, στην ίδια συζήτηση γίνεται ρητή διευκρίνιση ότι «η διοργάνωση του καλοκαιριού είναι αποκλειστικά και μόνο διοργάνωση του Δήμου». Με βάση αυτά τα στοιχεία, στο καλοκαιρινό Art Vibe ο Δήμος Κοζάνης όλα δείχνουν ότι είχε την  οργανωτική, οικονομική και υλικοτεχνική ευθύνη.

Η εικόνα, όμως, διαφοροποιείται σημαντικά όταν η συζήτηση περνά στη χριστουγεννιάτικη εκδοχή του Art Vibe. Εκεί προκύπτει ότι μεγαλύτερο βάρος ανέλαβαν πλέον κι άνθρωποι εκτός του Δήμου Κοζάνης, κυρίως οι χειροτέχνες – εκθέτες που συμμετείχαν στη δράση. Ο διαχωρισμός γίνεται ακόμη πιο σαφής όταν περιγράφεται πώς καλύφθηκαν τα έξοδα. Όπως ανέφερε σε συνεργάτη του kozan.gr ο τότε Αντιδήμαρχος «τα οικονομικά δεδομένα ήταν διαφορετικά, καθώς βρισκόμασταν στο τέλος του έτους κι οι διαθέσιμοι κωδικοί είχαν περιοριστεί». Έτσι, ο Δήμος Κοζάνης κάλυψε συγκεκριμένα τμήματα της διοργάνωσης, ενώ άλλα έξοδα πέρασαν στους ίδιους τους εκθέτες, οι οποίοι τα πλήρωσαν από την τσέπη τους. Αυτό είναι ίσως και το πιο ουσιαστικό σημείο. Το χριστουγεννιάτικο Art Vibe δεν φαίνεται να είχε την ίδια οργανωτική δομή με εκείνο του καλοκαιριού. Η πραγματική κατανομή ευθύνης, εργασίας και κόστους ήταν πιο σύνθετη. Γι’ αυτό και στη συζήτηση με τον Αντιδήμαρχο υπάρχει η ξεκάθαρη παραδοχή ότι στη δεύτερη διοργάνωση «ανέλαβε βάρος» και άλλη πλευρά, χωρίς όμως να εμφανίζεται επισήμως ως συνδιοργανωτής.

Έτσι λοιπόν μπορεί να εξετάζουμε και να μιλάμε για δύο διαφορετικές διοργανώσεις αλλά του ίδιου εγχειρήματος, του ίδιου φεστιβάλ. Το καλοκαιρινό Art Vibe, στον Δημοτικό Κήπο, ήταν μια δράση στην οποία ο Δήμος Κοζάνης είχε τον κυρίαρχο ρόλο. Η χριστουγεννιάτικη εκδοχή, αντίθετα, μπορεί να παρέμενε υπό την ομπρέλα του Δήμου, όμως μεγαλύτερο βάρος μεταφέρθηκε στους εκθέτες και στους ανθρώπους που συμμετείχαν, τόσο οργανωτικά όσο και οικονομικά. Υπάρχει, τέλος, ακόμη μία παράμετρος που έχει τη σημασία της ως προς την χριστουγεννιάτικη εκδοχή, η οποία δεν είχε την ίδια δυναμική όπως η  καλοκαιρινή.  Ο τότε Αντιδήμαρχος Γιάννης Ιωανννίδης δεν ήταν ιδιαίτερα θετικός ως προς τη διοργάνωσή του μέσα στον χειμώνα, μεταξύ άλλων και λόγω των καιρικών συνθηκών. Μάλιστα, προκύπτει ότι η χριστουγεννιάτικη δράση πραγματοποιήθηκε μετά από επιμονή των ανθρώπων που ήθελαν να συμμετάσχουν, με τον Δήμο Κοζάνης να τους ξεκαθαρίζει εξαρχής ότι δεν μπορούσε να καλύψει τα ίδια έξοδα που είχε καλύψει το καλοκαίρι και ότι μέρος του κόστους θα έπρεπε να το αναλάβουν οι ίδιοι.

Για να καταγραφεί τι ήταν τελικά το Art Vibe και πώς λειτούργησε οργανωτικά, υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας είναι να γίνει ο διαχωρισμός που αναλύσαμε παραπάνω, ανάμεσα στην καλοκαιρινή και την χριστουγεννιάτικη εκδοχή, κι ο άλλος να εξεταστεί ολοκληρωμένα η διαδρομή του φεστιβάλ ως ένα ενιαίο εγχείρημα. Η επιλογή της μίας ή της άλλης προσέγγισης οδηγεί σε διαφορετική ανάγνωση. Το συμπέρασμα, επομένως, εξαρτάται από το τι ακριβώς εξετάζουμε. Μόνο την καλοκαιρινή διοργάνωση ή συνολικά την πορεία του Art Vibe, μαζί με τη χριστουγεννιάτικη συνέχειά του;

kozan.gr

 

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαμαράς Αριστείδης – Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 048114711  ΔΟΥ: Kοζάνης
Δ/νση Έδρας: Ιπποκράτους 1, Κοζάνη, ΤΚ:50100
Αριθμός ΓΕΜΗ: 011523836000
Email: [email protected]
Τηλ: 2461502102 & 6945651705
Ιδιοκτήτης, Νόμιμος εκπρόσωπος, Διευθυντής, Διαχειριστής και δικαιούχος του domain name kozan.gr: Σαμαράς Αριστείδης
Διευθύντρια σύνταξης: Μαρτινιανή Ώττα
Η ιστοσελίδα kozan.gr συμμορφώνεται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.