To ygeiashmera.gr μας ενημερώνει για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Τα πρώϊμα συμπτώματα και τα όρια σακχάρου στο αίμα

14 Νοεμβρίου 2017
10:40
Κανένα σχόλιο

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κόσμου για τον διαβήτη, φθάνοντας σε παγκόσμιο επίπεδο σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε περισσότερες από 160 χώρες. Η ημερομηνία επιλέχθηκε, καθώς είναι τα γενέθλια του Frederic Banting, ο οποίος, μαζί με τον Charles Best, πρώτος συνέλαβε την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης τον Οκτώβριο του 1921. Η εκστρατεία εφιστά την προσοχή σε ζητήματα υψίστης σημασίας για τα αίτια, τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση του διαβήτη και βασικός της στόχος είναι να παραμείνει ο διαβήτης στο προσκήνιο των διαβουλεύσεων για την δημόσια υγεία σε κάθε χώρα του πλανήτη.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ: ΤΑ ΠΡΩΪΜΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΜΑ

Πώς μπορείτε να ξέρετε εάν έχετε διαβήτη; Τα περισσότερα πρόωρα συμπτώματα συνδέονται με υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα της γλυκόζης, ένα είδος σακχάρου, στο αίμα σας.

Ο διαβήτης έχει αρκετά προειδοποιητικά συμπτώματα, τα οποία, όμως, μπορεί να είναι τόσο ήπια, ώστε να μην παρατηρήσετε εγκαίρως. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τον διαβήτη τύπου-2. Μερικοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι τον έχουν, προτού να εκδηλώσουν προβλήματα από τη μακροπρόθεσμη βλάβη που προκαλείται από την ασθένεια.

Με τον διαβήτη τύπου-1, τα συμπτώματα συνήθως συμβαίνουν γρήγορα, μέσα σε λίγες ημέρες ή λίγες εβδομάδες και είναι πολύ πιο σοβαρά.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ: ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Και οι δύο τύποι διαβήτη έχουν μερικά κοινά προειδοποιητικά σημάδια:

  • Πείνα και κόπωση. Το σώμα σας μετατρέπει το φαγητό που τρώτε σε γλυκόζη, την οποία τα κύτταρά σας χρησιμοποιούν για ενέργεια. Αλλά τα κύτταρα σας χρειάζονται ινσουλίνη για να μεταβολίσουν την γλυκόζη. Αν το σώμα σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή αν τα κύτταρα σας αντιστέκονται στην ινσουλίνη που παράγει το σώμα σας, η γλυκόζη δεν μπορεί να εισχωρήσει σε αυτά και έτσι δεν έχετε ενέργεια. Αυτό μπορεί να σας κάνει πιο πεινασμένους και κουρασμένους από το συνηθισμένο.
  • Αυξημένη συχνότητα ούρησης και δίψα. Ο μέσος άνθρωπος ουρεί 4-7 φορές μέσα σε 24 ώρες, αλλά οι άνθρωποι με διαβήτη μπορεί να επισκεφτούν την τουαλέτα πολύ πιο συχνά. Γιατί; Κανονικά το σώμα απορροφά τη γλυκόζη καθώς περνά μέσα από τα νεφρά. Αλλά όταν ο διαβήτης αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα σας, το σώμα σας μπορεί να μην είναι σε θέση να το απορροφήσει όλο. Έτσι, προσπαθεί να το αποβάλλει μέσω των ούρων και το κάνει με αυξημένη συχνότητα.
  • Ξηροστομία και φαγούρα στο δέρμα. Επειδή το σώμα σας χρησιμοποιεί υγρά για να παράγει τα ούρα, του μένει λιγότερη υγρασία για άλλα πράγματα. Ο διαβήτης θα κάνει ένα άτομο να είναι πιο αφυδατωμένο, να αισθάνεται το στόμα του ξηρό και να θέλει να πίνει περισσότερα υγρά, ενώ και το το δέρμα του θα είναι πιο ξηρό και θα του προκαλεί φαγούρα.
  • Θολή όραση. Η αλλαγή των επιπέδων των υγρών στο σώμα μπορεί να κάνει τους φακούς στα μάτια να πρηστούν. Έτσι τα μάτια αλλάζουν σχήμα και χάνουν την ικανότητά τους να εστιάσουν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.