Στην έγκριση του απολογισμού, του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης του οικονομικού έτους 2023 προχώρησε, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου 2026. Η συζήτηση περιλάμβανε την παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων από τον αρμόδιο Aντιδήμαρχο Καλλίνικο Χολέβα, τις εξηγήσεις του Δημάρχου Χρήστου Ελευθερίου, τις παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή λογιστή Χρήστου Παπαδημητρίου, αλλά και ερωτήματα της αντιπολίτευσης για την οικονομική διαχείριση του Δήμου. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διοίκησης και Στρατηγικού Σχεδιασμού, Καλλίνικος Χολέβας, παρουσίασε τα βασικά στοιχεία του ισολογισμού, επισημαίνοντας ότι η χρήση του 2023 έκλεισε με λογιστική ζημία 454.582,63 ευρώ, έναντι ζημίας περίπου 950.935 ευρώ κατά το 2022. Όπως εξήγησε, πρόκειται για αισθητή βελτίωση του αποτελέσματος, παρά το γεγονός ότι οι τακτικές επιχορηγήσεις ήταν μειωμένες κατά περίπου 600.000 ευρώ, σε μια χρονιά κατά την οποία δεν υπήρχαν πλέον οι έκτακτες ενισχύσεις της περιόδου της πανδημίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις παρουσίασαν αύξηση άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση, αποτυπώνοντας την εισροή πόρων από χρηματοδοτικά προγράμματα. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε έργα που παραλήφθηκαν κατά το 2023, μεταξύ των οποίων παρεμβάσεις σε αγροτική οδοποιία, δίκτυα ύδρευσης, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις παλαιές δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμη εκκρεμότητα σχετικά με δανειακή σύμβαση του πρώην Δήμου Καμβουνίων, η οποία δεν είχε καταχωριστεί στα λογιστικά βιβλία.
Παίρνοντας τον λόγο, ο Δήμαρχος Σερβίων, Χρήστος Ελευθερίου, στάθηκε στον χαρακτήρα του οικονομικού αποτελέσματος, υποστηρίζοντας ότι η εμφανιζόμενη ζημία δεν πρέπει να ταυτίζεται με αντίστοιχη απώλεια χρημάτων από το ταμείο του Δήμου. «Δεν σημαίνει ότι μπήκαμε μέσα 400.000 ευρώ», ανέφερε, κάνοντας λόγο για λογιστική ζημία στην οποία συνυπολογίζονται, μεταξύ άλλων, οι αποσβέσεις. Ο δήμαρχος επανέλαβε τον στόχο της δημοτικής αρχής να παραδώσει, στο τέλος του 2028, έναν Δήμο χωρίς οφειλές. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η επίτευξη αυτού του στόχου συνδέεται με την προοπτική συμψηφισμού των οικονομικών εκκρεμοτήτων με τη ΔΕΗ. Αναφέρθηκε επίσης στο υψηλό ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζει ο Δήμος, στις ενεργειακές κοινότητες που προετοιμάζονται και στις παρεμβάσεις τηλεμετρίας, από τις οποίες προσδοκά περιορισμό των λειτουργικών δαπανών.
Ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής Χρήστος Παπαδημητρίου παρουσίασε τις παρατηρήσεις της έκθεσης ελέγχου για τη χρήση του 2023. Η πρώτη αφορά την αδυναμία ακριβούς επιβεβαίωσης του αναπόσβεστου υπολοίπου των επιχορηγήσεων προηγούμενων χρήσεων, λόγω στοιχείων που προέρχονται από παλαιότερους δήμους και διοικητικές μεταβολές. Όπως διευκρίνισε, πρόκειται για λογιστικό μέγεθος που δεν επηρεάζει τα ταμειακά διαθέσιμα. Η δεύτερη αφορά τις φορολογικά ανέλεγκτες χρήσεις 2019–2023, για ζητήματα ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων. Σύμφωνα με τον ελεγκτή, η οικονομική υπηρεσία εκτιμά ότι ένας ενδεχόμενος φορολογικός έλεγχος δεν θα επιφέρει ουσιώδη επιβάρυνση και γι’ αυτό δεν έχει σχηματιστεί πρόσθετη σχετική πρόβλεψη.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μπάκανος έθεσε ζήτημα καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των οικονομικών χρήσεων, σημειώνοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά τον ισολογισμό του 2023 ενώ βρισκόμαστε ήδη στο 2026. Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στα έσοδα από μισθώματα καλλιεργήσιμων δημοτικών εκτάσεων, ζητώντας να πληροφορηθεί πόσα στρέμματα εκμισθώνει ο Δήμος, ποια ποσά θα έπρεπε να βεβαιώνονται και πόσα τελικά εισπράττονται. Ο Καλλίνικος Χολέβας απάντησε ότι έχει γίνει προσπάθεια τακτοποίησης συμβάσεων και καταγραφής της δημοτικής περιουσίας, ενώ για τον ακριβή αριθμό των εκμισθωμένων στρεμμάτων διευκρίνισε ότι δεν διαθέτει εκείνη τη στιγμή τα στοιχεία και ότι μπορεί να δοθεί σχετική απάντηση. Ο Γιώργος Μπάκανος αναφέρθηκε ακόμη στις σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ βεβαιωμένων και εισπραχθέντων εσόδων παλαιότερων χρήσεων, ιδίως στα δικαιώματα ύδρευσης, θέτοντας το ερώτημα πώς μπορούν να καταρτίζονται αξιόπιστοι προϋπολογισμοί όταν παραμένουν μεγάλα ποσά ανείσπρακτα. Ερωτήματα διατύπωσε επίσης για τις προβλέψεις μη είσπραξης απαιτήσεων, τις δανειακές υποχρεώσεις και την αποπληρωμή οφειλών προς τη ΔΕΗ.
kozan.gr













































