kozan.gr: Εορδαία: Τι απάντησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών για τα προβλήματα στο Μουσικό Σχολείο – Ξεκίνησαν εργασίες, σχεδιάζεται παρέμβαση σε ολόκληρη τη στέγη (Aναλυτικό ρεπορτάζ)

21 Οκτωβρίου 2026
20:43
Κανένα σχόλιο

Στα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στο Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, αλλά και γενικότερα στην κατάσταση των σχολικών υποδομών του Δήμου Εορδαίας, αναφέρθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Nικόλαος Φουρκιώτης, κατά την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026. Απαντώντας σε ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Εορδαίας και συγκεκριμένα του κ. Δημήτρη Παπαδόπουλου, γνωστοποίησε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες στο Μουσικό Σχολείο, ενώ προγραμματίζεται συνολικότερη παρέμβαση στη στέγη του κτιρίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οριστικά τα προβλήματα εισροής υδάτων. Η ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κατατέθηκε με αφορμή την αναφερόμενη πτώση τμήματος οροφής και τη σφράγιση του χώρου σίτισης και της αίθουσας εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας. Η παράταξη έθεσε ζήτημα ασφάλειας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, ζητώντας ολοκληρωμένο τεχνικό έλεγχο όλων των σχολικών κτιρίων, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παρεμβάσεων, επαρκή χρηματοδότηση και ενίσχυση των Τεχνικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό.

Στην απάντησή του, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι το Μουσικό Σχολείο αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια προβλήματα στο συγκεκριμένο σημείο της στέγης, τα οποία, όπως υποστήριξε, συνδέονται και με τον αρχικό σχεδιασμό του κτιρίου. «Το συγκεκριμένο κτίριο, διαχρονικά, έχει προβλήματα στο συγκεκριμένο σημείο», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι οι κατασκευαστικές προδιαγραφές του αντιστοιχούν σε περιοχές με ηπιότερες κλιματολογικές συνθήκες και όχι στις χαμηλές θερμοκρασίες και τις χιονοπτώσεις της Πτολεμαΐδας. Όπως εξήγησε, αντίστοιχες δυσκολίες είχαν εμφανιστεί και κατά το παρελθόν, πριν ακόμη αναλάβει η σημερινή δημοτική αρχή, ενώ παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί επανειλημμένα. Ειδικότερα, ανέφερε ότι και πέρυσι είχε γίνει προσπάθεια αποκατάστασης, με τη διαβεβαίωση τότε ότι το πρόβλημα είχε αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, η εισροή υδάτων επανεμφανίστηκε. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η Τεχνική Υπηρεσία ενημερώθηκε την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου από τον διευθυντή του Μουσικού Σχολείου για νέα διαρροή νερών. Όπως είπε, ακολούθησε κινητοποίηση μηχανικών και του εργολάβου με τον οποίο ο Δήμος έχει σύμβαση για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων, ενώ πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές επισκέψεις στο σχολείο. Μετά από σύσκεψη την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, αποφασίστηκε η κατασκευή στεγάστρου στο δώμα, στο σημείο όπου υπάρχει ασφαλτόπανο και εντοπίζεται η εισροή των υδάτων. Ο αντιδήμαρχος γνωστοποίησε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο εκδόθηκε η απαιτούμενη οικοδομική άδεια και ότι από τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι προπαρασκευαστικές εργασίες. Κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε, ο εργολάβος προχωρούσε σε καθαρισμούς, απομάκρυνση ασφαλτόπανων και εργασίες στα λούκια, εν αναμονή των απαραίτητων υλικών για την κατασκευή. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση θα αποτελέσει οριστική λύση για το σημείο όπου παρουσιάζεται σήμερα το πρόβλημα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του αντιδημάρχου ότι, έπειτα από έλεγχο, εντοπίστηκαν και άλλα σημεία της στέγης στα οποία εκτιμάται ότι ενδέχεται να εμφανιστούν αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, έχει ήδη δοθεί εντολή στον συνεργαζόμενο εργολάβο να προχωρήσει σε εκτίμηση του κόστους μιας συνολικότερης παρέμβασης. «Να μπορέσουμε να δώσουμε οριστική λύση, όχι μόνο σε αυτό το σημείο, αλλά σε όλη τη στέγη του σχολείου», ανέφερε χαρακτηριστικά.Δεν προσδιόρισε, πάντως, συγκεκριμένο προϋπολογισμό ή χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της συνολικής παρέμβασης, καθώς η σχετική κοστολόγηση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας. Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο αντιδήμαρχος στον ισχυρισμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» περί πτώσης τμήματος της οροφής.Όπως υποστήριξε, ο ίδιος και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν λάβει ενημέρωση για περιστατικό πτώσης σοβάδων ή άλλων υλικών. «Εμείς, δυστυχώς, δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τέτοιο συμβάν. Για διαρροή υδάτων, ναι, και βέβαια έχουμε», ανέφερε.Αναγνώρισε, πάντως, ότι κατά τη θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής χρειάστηκε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των διαρροών δύο ή τρεις φορές, ενώ αντίστοιχα προβλήματα είχαν παρουσιαστεί και παλαιότερα. Η τοποθέτησή του διαφοροποιείται, συνεπώς, από την περιγραφή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ως προς την αναφερόμενη πτώση τμήματος της οροφής, χωρίς να αμφισβητεί την ύπαρξη των επαναλαμβανόμενων διαρροών.

Απαντώντας στο σκέλος της ερώτησης για την υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι η δημοτική αρχή διεκδικεί από το 2019 την ενίσχυσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό. Σημείωσε ότι οι ανάγκες έχουν αυξηθεί, μεταξύ άλλων λόγω της απολιγνιτοποίησης και της προώθησης σημαντικών έργων, όπως το ΒΙΟΠΑ. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε, στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις επιτυχόντων σε διαδικασίες του ΑΣΕΠ που δεν αποδέχθηκαν τις θέσεις τους. Αυτή την περίοδο, ωστόσο, ο Δήμος αναμένει την τοποθέτηση έξι μηχανικών, μετά την έκδοση των σχετικών αποτελεσμάτων. «Ευελπιστούμε ότι θα αποδεχτούν τις θέσεις και έτσι θα έχουμε πολύ περισσότερο προσωπικό», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η στελέχωση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των τεχνικών αναγκών του Δήμου. Δεν έδωσε, πάντως, συγκεκριμένο αριθμό των οργανικών θέσεων που παραμένουν σήμερα κενές, όπως είχε ζητηθεί στην ερώτηση. Ο αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης για τη συντήρηση του συνόλου των σχολικών μονάδων, με εγκατεστημένο πλέον εργολάβο. Ως παραδείγματα εργασιών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ανέφερε την αντικατάσταση της στέγης στο 6ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και παρεμβάσεις στους χώρους υγιεινής και στο εσωτερικό του κτιρίου. Αναφέρθηκε επίσης σε εργασίες στο 1ο Δημοτικό και στο Ειδικό Σχολείο, όπου, όπως είπε, απαιτούνται και νέες παρεμβάσεις λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει το κτίριο. Εξήγησε ότι οι υπηρεσίες δέχονται καθημερινά αιτήματα από διευθυντές σχολείων και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και ότι οι παρεμβάσεις προγραμματίζονται με βάση τη σοβαρότητα και την επικινδυνότητα κάθε προβλήματος. «Δεν μπορείς σε μία μέρα να πας σε όλα τα σχολεία», ανέφερε, τονίζοντας ότι καθορίζονται προτεραιότητες και αντίστοιχο πρόγραμμα εργασιών.Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, σημείωσε ότι η δημοτική αρχή απευθύνεται συστηματικά προς την κεντρική διοίκηση για την εξασφάλιση πρόσθετων πόρων, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εγγυηθεί την επάρκεια των κονδυλίων που διατίθενται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

kozan.gr

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαμαράς Αριστείδης – Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 048114711  ΔΟΥ: Kοζάνης
Δ/νση Έδρας: Ιπποκράτους 1, Κοζάνη, ΤΚ:50100
Αριθμός ΓΕΜΗ: 011523836000
Email: [email protected]
Τηλ: 2461502102 & 6945651705
Ιδιοκτήτης, Νόμιμος εκπρόσωπος, Διευθυντής, Διαχειριστής και δικαιούχος του domain name kozan.gr: Σαμαράς Αριστείδης
Διευθύντρια σύνταξης: Μαρτινιανή Ώττα
Η ιστοσελίδα kozan.gr συμμορφώνεται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.