Η απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κατά της κατεδάφισης των πύργων ψύξης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (δείτε εδώ), έφερε στα σχόλια αναγνωστών του kozan.gr ένα εύλογο ερώτημα. «Κι ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης;». Ο Πειραιάς πήρε συγκεκριμένη θέση και στήριξε τις ενέργειες πολιτών και φορέων που προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι η αφορμή για μια ευρύτερη παρατήρηση. Η ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης στις εξελίξεις της περιοχής υπήρχε πριν από την παρέμβαση του Πειραιά και θα υπάρχει ανεξάρτητα από αυτήν. Δεν προκύπτει κάποια υποχρέωση να εκδώσει αντίστοιχο ψήφισμα ή να υιοθετήσει την ίδια θέση. Προκύπτει, όμως, η προσδοκία να συμμετέχει πιο ενεργά στη συζήτηση για αποφάσεις που αλλάζουν τον τόπο μας.
Για να είμαστε δίκαιοι, ο Σύλλογος είχε τοποθετηθεί τον Ιούλιο, με αφορμή το συλλαλητήριο, για τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης (δείτε εδώ), εκφράζοντας ανησυχία και δηλώνοντας διάθεση συνεργασίας με άλλους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς. Η παρέμβαση αυτή καταγράφεται. Το ζητούμενο είναι η συνέχεια κι οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Άλλωστε, η πρώτη δήλωση του Προέδρου Α. Καγιόγλου στο kozan.gr (δείτε εδώ) μετά την εκλογή του είχε δημιουργήσει προσδοκίες για μεγαλύτερη εμπλοκή του Συλλόγου στα ζητήματα της απολιγνιτοποίησης και της Δίκαιης Μετάβασης. Σήμερα, που στην περιοχή λαμβάνονται πολύ σοβαρές αποφάσεις για ενεργειακές υποδομές, εργασία και διάφορα άλλα, η επιστημονική συμβολή των δικηγόρων μπορεί να είναι ουσιαστική. Με μελέτη αποφάσεων, τεκμηριωμένες θέσεις, προτάσεις προς τους φορείς και ενημέρωση των πολιτών για τις πραγματικές δυνατότητες διεκδίκησης. Ο Σύλλογος δικαιούται να συμφωνεί ή να διαφωνεί με όσα ζητούν τοπικοί φορείς και πολίτες. Η ανεξαρτησία της κρίσης του είναι πολύτιμη. Εξίσου πολύτιμο, όμως, είναι αυτή η κρίση να ακούγεται δημόσια, εγκαίρως και με επιχειρήματα. Αν υπάρχουν σχετικές ενέργειες που δεν έχουν γίνει ευρύτερα γνωστές, έχει σημασία να παρουσιαστούν. Σε κάθε περίπτωση, η περιοχή χρειάζεται το Δικηγορικό Σύλλογο Κοζάης με σταθερή, ορατή και ουσιαστική συμμετοχή σε όσα καθορίζουν το μέλλον της.
Η παρέμβαση του Πειραιά μάς έδωσε την αφορμή να το ξαναπούμε. Την ανάγκη την έχει δημιουργήσει εδώ και καιρό η ίδια η πραγματικότητα.
Η Χύτρα











































