Τις προϋποθέσεις που θέτει ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης για την προστασία της δημόσιας υγείας, τόσο σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη επένδυση του Data Center όσο και με την κατεδάφιση του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, παρουσίασε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου, ωτορινολαρυγγολόγος Θεανώ Κουτσιμανή, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου. Η κα. Κουτσιμανή διευκρίνισε εξαρχής ότι ο Ιατρικός Σύλλογος δεν είναι αντίθετος στην ψηφιακή μετάβαση και στην επένδυση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η προστασία της υγείας πρέπει να αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. «Δεν είμαστε απέναντι στην ψηφιακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας. Ούτε εμποδίζουμε την έλευση της επένδυσης του Data Center. Όμως η υγεία των συμπολιτών μας είναι για μας αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην παρουσίασή της ανέπτυξε έξι βασικούς άξονες προβληματισμού και διεκδικήσεων, ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα προστασίας και δεσμεύσεις.
Πρώτος άξονας: Η κατεδάφιση του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρθηκε στους ενδεχόμενους κινδύνους από την έκλυση βιομηχανικής σκόνης, αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 και βαρέων μετάλλων, όπως μόλυβδος, κάδμιο, αρσενικό και υδράργυρος, κατά τις εργασίες κατεδάφισης. Τόνισε ότι η εισπνοή τέτοιων ουσιών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και ζήτησε αυστηρά πρωτόκολλα προστασίας, καθώς και 24ωρη παρακολούθηση των ρύπων, με στόχο την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων.
Δεύτερος άξονας: Ο χαμηλόσυχνος θόρυβος. Η κ. Κουτσιμανή εξέφρασε ανησυχία για τον θόρυβο που ενδέχεται να προκαλεί η συνεχής λειτουργία των συστημάτων ψύξης του Data Center, επικαλούμενη πιθανές επιπτώσεις στον ύπνο και στην υγεία. Ζήτησε μόνιμη παρακολούθηση του θορύβου, όχι μόνο με τη συνήθη στάθμιση dBA αλλά και με μετρήσεις dBC, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του Ρυακίου και των γειτονικών οικισμών.
Τρίτος άξονας: Η προστασία του νερού από τις ουσίες PFAS. Αναφέρθηκε στις ανησυχίες που σχετίζονται με τη χρήση ορισμένων χημικών ουσιών σε τεχνολογίες ψύξης και ζήτησε ρητή, νομικά δεσμευτική πρόβλεψη για εγκατάσταση χωρίς PFAS, προκειμένου να προστατευθούν τα νερά της περιοχής. Η αναφορά αυτή διατυπώθηκε ως προληπτική απαίτηση και όχι ως διαπίστωση ότι τέτοιες ουσίες προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν στο συγκεκριμένο έργο.
Τέταρτος άξονας: Η πρόληψη της νόσου των λεγεωναρίων. Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου επισήμανε ότι, εφόσον χρησιμοποιηθούν συστήματα ψύξης εξάτμισης, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή ανάπτυξης του βακτηρίου της λεγεωνέλλας. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε αυτοματοποιημένη, συνεχή παρακολούθηση του νερού και πρόληψη του σχηματισμού βακτηριακών βιοφίλμ.
Πέμπτος άξονας: Η διασφάλιση της τηλεθέρμανσης. Η κ. Κουτσιμανή έθεσε το ζήτημα της αξιοποίησης της απορριπτόμενης θερμότητας του Data Center, ζητώντας να εξεταστούν τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να συμβάλει στη διασφάλιση της θέρμανσης των κατοίκων. Συνέδεσε το ζήτημα με την ανάγκη αποφυγής της εκτεταμένης καύσης ξύλων και βιομάζας, που θα μπορούσε να επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με μικροσωματίδια. Η δυνατότητα αξιοποίησης της θερμότητας τέθηκε ως διεκδίκηση και όχι ως δεδομένη τεχνική λύση.
Έκτος άξονας: Η προστασία των εργαζομένων και η ενίσχυση του συστήματος υγείας. Με αφορμή την εκτιμώμενη παρουσία μεγάλου αριθμού εργαζομένων στο εργοτάξιο, η κ. Κουτσιμανή εξέφρασε προβληματισμό για την επιβάρυνση των υγειονομικών υπηρεσιών και την αντιμετώπιση πιθανών εργατικών ατυχημάτων. Ζήτησε η επένδυση να συμβάλει στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην προμήθεια νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ, στην ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού και στην οργάνωση προληπτικών εξετάσεων για τους εργαζομένους.
Πέρα από τους έξι αυτούς άξονες, η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου πρότεινε τη δημιουργία μόνιμου Παρατηρητηρίου Δημόσιας Υγείας στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο θα παρακολουθεί συστηματικά τις περιβαλλοντικές και υγειονομικές παραμέτρους που συνδέονται με την επένδυση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις δυνατότητες που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στις υπηρεσίες υγείας της περιοχής. Πρότεινε τη διεκδίκηση δωρεάν υπολογιστικής ισχύος και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για τα νοσοκομεία, με εφαρμογές στην ιατρική έρευνα και στις διαγνωστικές απεικονίσεις. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε ειδικά στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και στον σχεδιασμό για την ανάπτυξη ακτινοθεραπευτικού και ογκολογικού τμήματος, διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη διεκδίκηση θα μπορούσε να αφορά και τα δύο νοσοκομεία της περιοχής.
Παράλληλα, πρότεινε την ανάπτυξη ψηφιακού δικτύου τηλεϊατρικής, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση των κατοίκων των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών σε υπηρεσίες υγείας. Κλείνοντας την παρέμβασή της, η κ. Κουτσιμανή επανήλθε ειδικά στο θέμα της κατεδάφισης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ζητώντας αυστηρά πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας, συνεχή παρακολούθηση των αιωρούμενων σωματιδίων και των βαρέων μετάλλων και ουσιαστική προστασία εργαζομένων και κατοίκων.
Ζήτησε, επίσης, τη συμμετοχή του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης στις επιτροπές που θα ασχοληθούν με το Data Center και τις σχετικές διαδικασίες στην Περιφέρεια, ώστε να υπάρχει επιστημονική συμβολή στην αξιολόγηση των κινδύνων και στη διαμόρφωση των μέτρων προστασίας. Η παρέμβασή της επικεντρώθηκε στην ανάγκη να τεθούν εκ των προτέρων συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εγγυήσεις για τη δημόσια υγεία, χωρίς οι πιθανοί κίνδυνοι που παρουσίασε να συνιστούν διαπιστωμένες επιπτώσεις από τη σχεδιαζόμενη επένδυση.
kozan.gr






















































Θα μπορούσε να γίνει το Μέγκα ντάτα σέντερ στην Αθήνα η νότια Ελλάδα, όλες οι δουλειές εκεί στοιβάζονται, ξαφνικά αγάπησαν την Κοζάνη? Όσο για τα δίκτυα,δεν είναι και δύσκολο για την ΔΕΗ να φτιάξει άλλο ένα δίκτυο υψηλής τάσης μη τρελαθουμε.Θα παρέμενε ο άγιος Δημήτριος 5 ως λιγνιτικη μαζί με πτολ 5 και Μελίτη,ποιο το πρόβλημα? Ο κόσμος της Κοζάνης δεν τρώει κουτοχορτο,αυτοί που τρώνε δηθεν…είναι αυτοί που θέλουν την υποβάθμιση της περιοχής
ΠΗΡΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΞΑΝΑΗΡΘΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΕΙ ΕΙΔΙΚΗ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ.