Δημοτική αρχή σε Λάζαρο Μαλούτα: “Το να φωτογραφίζετε μέσα στη νύχτα κάδους ανακύκλωσης, στους οποίους συμπολίτες μας αφήνουν απέξω σακούλες, για να δημιουργήσετε εντυπώσεις, ούτε σας τιμά ούτε αποτυπώνει την πραγματικότητα – O λαϊκισμός είναι εύκολος, αλλά ας δούμε και την πραγματικότητα”

28 Νοεμβρίου 2017
16:33

Το θέμα των δημοτικών τελών είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό για να αντιμετωπίζεται επιπόλαια και ως πεδίο μάχης επικοινωνιακών εντυπώσεων, όπως για πολλοστή φορά επιλέγει να κάνει ο κ. Μαλούτας, σε ένα κείμενο που βρίθει ανακριβειών και αντιφάσεων.

Αξίζει καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε πως τα δημοτικά τέλη ΔΕΝ αποτελούν έσοδο που καταλήγει στο ταμείο του Δήμου για οποιαδήποτε χρήση αλλά είναι ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ και αφορούν ΜΟΝΟ την κάλυψη των εξόδων ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας.

Η αύξηση των δημοτικών τελών για το 2018 οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση του κόστους της διαχείρισης απορριμμάτων καθώς από την έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας επεξεργασίας το κόστος ανέβηκε από τα 37 ευρώ/τόνο απορριμμάτων στα 53 ευρώ/ τόνο.

Ο Δήμος Κοζάνης έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζει να το κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να συμπιέσει τα έξοδα της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού χωρίς να μειώσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η συμπίεση αυτή μας επιτρέπει να μην μετακυλούμε όλη την αύξηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα δημοτικά τέλη (απορρόφηση 40%).

Έχουμε επιλέξει απολύτως συνειδητά να μην κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί ούτε να αφήνουμε χρέη για το μέλλον. Το ευκολότερο για μας θα ήταν να «κρύψουμε» την αύξηση για να γίνουμε «αρεστοί» και να φορτώναμε σε κάποιους επόμενους χρέη, όπως πολλές φορές η παράταξη του κ. Μαλούτα έκανε στο παρελθόν με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

Για μας αυτό δεν αποτελεί επιλογή.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως παρότι ο Δήμος παρέλαβε το 2014 χρέος στη ΔΙΑΔΥΜΑ περί τα 700.000 ευρώ σήμερα δεν χρωστάει ούτε μισό ευρώ πέρα από την τρέχουσα τιμολόγηση των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2017. Μια ακόμη δική τους οφειλή, από τις δεκάδες οικονομικές εκκρεμότητες που τακτοποιήσαμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ώστε ο Δήμος να είναι επιτέλους αξιόπιστος.

Εντύπωση μας δημιουργεί επίσης πως ο κ. Μαλούτας πριν από ακριβώς ένα χρόνο δεν ψήφισε τα δημοτικά τέλη αλλά και τον προϋπολογισμό χαρακτηρίζοντας τον ανειλικρινή καθώς δεν προέβλεπε αυξήσεις για να καλυφθεί η αύξηση στο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων ενώ φέτος μας εγκαλεί ακριβώς για τον αντίθετο λόγο.

Όσον αφορά την επιχειρηματολογία του κ. Μαλούτα σχετικά με τις λάμπες led, νομίζουμε πως τα αποτελέσματα της μελέτης που η δική του δημοτική αρχή έκανε, ήταν εμφανή σε όλους το προηγούμενο διάστημα, όταν η Κοζάνη έφερε το Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο νωρίτερα, με τις λάμπες να αναβοσβήνουν σε όλη την πόλη. Έχουμε προχωρήσει στην αλλαγή της μελέτης σε φωτιστικά κλειστού τύπου, που εγγυώνται καλή λειτουργιά και σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο όφελος για τους πολίτες.

Εκεί που συμφωνούμε απολύτως με τον κ. Μαλούτα είναι πως το τέλος ταφής θα πρέπει να επιβληθεί άμεσα και για αυτό έχουμε κάνει αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις καθώς θεωρούμε πως η μη επιβολή του αποτελεί προσβολή στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας. Ένα θέμα που εμείς αναδείξαμε και πετύχαμε προς όφελος όλων των Δυτικομακεδόνων: Tην απόφαση της διυπουργικής επιτροπής ΣΔΙΤ για την αναμόρφωση των ποσοστών συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στην αποπληρωμή του έργου της μονάδας.

Κε Μαλούτα, οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Κοζάνης δουλεύουν κάθε μέρα σε δύσκολες συνθήκες για να κρατήσουν την πόλη και τις τοπικές κοινότητες του Δήμου μας καθαρές, στο μέτρο του δυνατού. Το να φωτογραφίζετε μέσα στη νύχτα κάδους ανακύκλωσης στους οποίους συμπολίτες μας αφήνουν απέξω σακούλες για να δημιουργήσετε εντυπώσεις, ούτε σας τιμά ούτε αποτυπώνει την πραγματικότητα. Αν δεν σέβεστε την αλήθεια, τουλάχιστον σεβαστείτε αυτούς τους ανθρώπους.

23 σχόλια

  • ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ-ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ-ΑΚΟΥ ΑΥΞΗΣΗ ΤΕΛΩΝ-ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙΣ; ΜΑΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑΤΕ.

  • Η πόλη είναι βρώμικη, άσχημη και απεριποίητη. Ουδεμία σύγκριση με το πρότυπο ευρωπαϊκής πόλης που θέλατε να πετύχετε. Οι κοινόχρηστοι χώροι και χώροι αναψυχής έχουν τα μαύρα τους τα χάλια. Δε χρειάζεται να πας βράδυ για να βγάλεις ανάλογες φωτογραφίες. Έχω την αίσθηση ότι υπηρεσία καθαριότητας δεν υπάρχει στο Δήμο Κοζάνης, πέρα από την αποκομιδή σκουπιδιών και σκούπισμα στην κεντρική πλατεία μπροστά στο δημαρχείο.

    • Δεν έχεις δίκιο..μπορεί να είναι άσχημη πόλη αλλά βρώμικη δεν είναι.Εχεις πάει Θεσσαλονίκη-Αθήνα να δεις τι θα πει βρωμιά και σκουπιδαριό;

  • Ποια καθαριότητα δήμαρχε στην περιοχη πλατάνια δεν έρχονται ποτέ να σκουπίσουν μας δουλεύεις έλα μια βόλτα πάρε και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο

  • ειπε ο ανυπαρκτος δημαρχος της καταγγελιας, του λαϊκισμου, των αυξησεων, των ανυπαρκτων δημοσιων χωρων, των αδεσποτων, της βρωμιας, των ανοιχτων φωτων μερα μεσημερι. 3,5 χρονια πληρης ανυπαρξιας. Μα καλα δεν υπαρχει καποιος απο τους συνεργατες του να τον προστατευσει

  • Μην παραβιαζεις ανοιχτες θυρες δημαρχε. Παρελαβες ταμειο με θετικο προσημο γι αυτο μην συνεχιζεις τα ψευδη, απο μικροπολιτικη σκοπιμοτητα.

  • Εντάξει βρώμικη πόλη η κοζανη…έξω από την κοζανη βγήκες ποτέ;πηγές σε καμία άλλη πόλη να δεις τη γίνεται;

    • Τι θες να πεις, το ότι μπορεί να υπάρχουν αλλες πόλεις βρώμικες είναι δικαιολογία για την κατάντια μας; Εγώ σε αυτή την πόλη πληρώνω δημοτικά τέλη και απαιτώ τα χρήματα μου να είναι ανταποδοτικά. Με το κάπνισμα τι θα γίνει, θα εφαρμοστεί ποτέ ο νόμος που ισχύει σε όλη την Ευρώπη, ή φοβόμαστε το πολιτικό κόστος; Το καφέ της γνωστής αλυσίδας στον κεντρικό δρόμο πως είναι πάντα γεμάτο χωρίς να επιτρέπει το κάπνισμα;

  • Στην περιοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ, 4ου λυκείου δεν υπάρχει οδοσήμανση, τα πεζοδρόμια δε φσίνονται από τα χόρτα και υπάρχουν πολλαααά σκουπίδια.

  • Χαχαχαχαχαχαχα έφτασε να φωτογραφίζει κάδους στα μαύρα μεσάνυχτα άντε και στη νικολούλη τώρα χαχαχαχαχαχαχα ?

  • Δήμαρχε πάλι καλά που δεν κάνατε απολύτως τίποτα για τις λάμπες led που αναβοσβήνουν σε όλη την πόλη. Τώρα που είναι Χριστούγεννα ταιριάζουν γάντι.

  • Ο δήμαρχος θα κόψει το κάπνισμα στα μαγαζιά ??? ο Δήμαρχος
    θα κάνει ασφαλτοστρώσεις 300,000€ μέσα στο Νοέμβριο ??????? ? Αααα Πινόκιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι