kozan.gr: Αποδέκτης απειλών, αλλά και καταστροφικών πράξεων εις βάρος του, είχε γίνει ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, όταν άνθρωπος των Σκοπίων επιχείρησε να εισέλθει στην Ιεραρχία της Εκκλησίας – “Προκάλεσαν φθορές στα Ι.Χ. της Μητρόπολής μας” – Τι λέει αποκλειστικά στο kozan.gr και πως περιγράφει, για πρώτη φορά (δημόσια), τα γεγονότα

16 Ιανουαρίου 2018
13:19
Αποδέκτης απειλών, αλλά και καταστροφικών πράξεων εις βάρος του, έγινε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, όταν τα ίχνη παλαιάς έρευνάς του, τον οδήγησαν στην αποκάλυψη πως άνθρωπος των Σκοπίων επιχείρησε να εισέλθει στην Ιεραρχία της Εκκλησίας. Λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο συμβάν αποκάλυψε ο ίδιος με σημερινές του δηλώσεις στο kozan.gr με αφορμή την πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση σε εκπομπή της Κεντρικής Μακεδονίας και τα όσα εκεί δήλωσε (δείτε σχετικά εδώ).
“Δεν απευθύνθηκα στις αρμόδιες αρχές, ούτε όμως έκανα και πίσω. Ούτε τότε ταράχθηκα, ούτε και τώρα. Είμαι και παραμένω ψύχραιμος…”, δήλωσε ο Μητροπολίτης περιγράφοντας για πρώτη φορά το γεγονός πως βρέθηκε “στο μάτι του κυκλώνα” και δέχθηκε επιθέσεις με καταστροφικές πράξεις προς το πρόσωπό του: “Δεχόμασταν απειλές μόλις αποκαλύψαμε τη δράση του εν λόγω ανθρώπου…. Υπήρξαν όμως και καταστροφικές πράξεις εναντίον μου. Προκάλεσαν φθορές στα Ι.Χ. της Μητρόπολής μας… Ειδικά, το ένα μέρα μεσημέρι… Προκάλεσαν φθορές με απώτερο σκοπό…. Οι τεχνικοί στα συνεργεία μας είπαν ότι μπήκε ανθρώπινο χέρι….”. Αυτό το περιστατικό, όπως μας ανέφερε ο Σεβασμιότατος, “βλέπει” για πρώτη φορά το “φως” της δημοσιότητας και ο ίδιος μάλιστα δεν απευθύνθηκε ούτε στην ΕΛ.ΑΣ, ούτε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, καθώς δεν θέλησε να ανησυχήσουν οι συγγενείς και το ποίμνιό του. “Ούτε και τότε ταράχτηκα ούτε και τώρα θα ταραχτώ. Είμαι και παραμένω ήρεμος, δυνατός και ψύχραιμος”, σχολίασε.
Ως προς τα της ιστορίας της υπόθεσης-αποκάλυψης ο Μητροπολίτης παρουσίασε στο kozan.gr πως προχώρησε στην έρευνα κατ’ εντολή της Ιεράς Συνόδου όταν ενημερώθηκε πως ο εν λόγω ιερέας, ο οποίος σημειωτέον χειροτονήθηκε και λειτουργούσε σε Ενορία της Δυτικής Μακεδονίας, δημιουργούσε προβλήματα με τη συμπεριφορά του. “Έψαξα κατ’ εντολή της Ιεράς Συνόδου το θέμα πιο βαθιά…. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει περιορισμό στην ανάλυσή του, όμως μπορώ να σας πω ότι “τελικά απεδείχθη ότι πρόκειται για μία «μακεδονική» ιστορία… Υπήρξε απόπειρα ήταν να μπει στην Ιεραρχία της Εκκλησίας, άνθρωπος των Σκοπίων… Οι αρμόδιοι μας είπαν ότι πρέπει να προσέχουμε. Η Ιερά Σύνοδος μετά και τις πληροφορίες από την έρευνά μου πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα που έφεραν την έκρηξη του ίδιου του ιερέα και πολλών άλλων ανθρώπων που είχαν αρχή και εξουσία…”, είπε, μη θέλοντας να κατονομάσει πρόσωπα και καταστάσεις. Αφού περιέγραψε τις επαφές που ακολούθησαν και τον χειρισμό του θέματος από την Ιερά Σύνοδο και τον ίδιο, ο Σεβασμιότατος μας ενημέρωσε ότι ο ιερέας αυτός έχει φύγει από την περιοχή και πως όλοι οι Ιεράρχες της χώρας είναι ενημερωμένοι για το πρόσωπό του και γνωρίζουν τη δράση του. 
Τέλος, ως προς τα του πολιτικού σκέλους της υπόθεσης και του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά και ως προς τους χειρισμούς του θέματος από την Κυβέρνηση, ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης έστειλε το μήνυμά του: “Παρακολουθούμε συνεχώς το θέμα, ειδικά εδώ στη Βόρεια Ελλλάδα, στη Μακεδονία μας… Είχαμε προειδοποιήσει σαν Ιεραρχία ότι θα έχουμε προβλήματα με την ονομασία. Και δεν είναι μόνο το Σκοπιανό, βλέπετε και οι Αλβανοί κάνουν κινήσεις… Ζητάνε και οι Αλβανοί… Είχαμε προειδοποιήσει ότι στο μέλλον θα υπάρχουν προβλήματα και το θεωρούσαν ανύπαρκτο πρόβλημα… Μέχρι και ο ίδιος ο Γκλιγκόροφ ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων είχε πει ότι «είμαστε Σλάβοι…». Στέλνοντας το μήνυμά του για το ποίμνιο ο Σεβασμιότατος είπε “δεν φοβάμαι, έχω εμπιστοσύνη στο λαό μας που ξέρει να αγωνίζεται”.
Ως προς τον “επικοινωνιακό πόλεμο” μεταξύ Ιεράς Συνόδου, Υπουργείου Εξωτερικών και Πρωθυπουργού, ο Σεβασμιότατος ήταν σαφής: “Η Ιερά Σύνοδος ήταν ξεκάθαρη στην τοποθέτησή της κι αυτό ήταν κάτι που της επέβαλε η ιστορία λόγου και αίματος του λαού μας, της Μακεδονίας μας. Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν ευγενική, εν αντιθέσει με του Υπουργείου Εξωτερικών που ήταν κατάπτυστη, που μας λέει ότι όποιος υποστηρίζει τη λέξη ”Μακεδονία” τότε είναι με τη ”Χρυσή Αυγή”. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και απόλυτη. Δεν διαπραγματευόμαστε την υπόθεση αυτή…”. 

19 σχόλια

 • τον παππού μου τον λέγαν Στόγιαν και την γιαγιά μου Ντόνκα.

  Οι παπάδες αρνήθηκαν να βαφτίσουν εμένα και την αδερφή μου έτσι και μας βάφτισαν Ιωαννη και Δόμνα.

  Αυτοί είστε….

  • Σαν Στόγιαν και σαν Ντόνκα,θα πήγαινες στην κόλαση!Ενώ τώρα σν Γιάννης και σαν Δόμνα,ο παράδεισος είναι ορθάνοιχτος!

   • @κολασμενος
    χαχαχα έχεις ένα δίκιο εδω… ευλογησον

    @Ανώνυμος
    Γιατί να φύγω, εσεις μας βρηκατε εδω οχι εμεις εσας

    @Βασιλης
    απο αρχαιοτάτων χρόνων μπορεί… αλλά μέχρι το 1913 είχε ένα διάλλειμα ελληνικότητας κανα χιλιάρι χρόνια…

    • δεν βγάζουν κανένα νόημα αυτά που λες.
     πίσω στη χώρα που κατάγεσαι λοιπόν. εδώ είσαι ανεπιθύμητος και το ξέρεις.
     όσο και να λες ότι εμείς σας βρήκαμε η ιστορία σε διαψεύδει περίτρανα και το ξέρεις πολύ καλά κατσαπλιά.

     • @ανώνυμος

      Γι’αυτό το 30 έπρεπε να αλλάξουν όλα τα τοπωνύμια στην Μακεδονία…
      Γιατί φυσικά ήταν ελληνικότατα

  • Φίλε Γιάννη, ανεξάρτητα από τα ονόματα των παππούδων σου, η Ιστορία έχει καταγράψει ότι η Μακεδονία από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν ελληνική. Κ αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.

   • Εμείς στο χωριό μας δεν είχαμε σλαβογενή ονόματα πολύ πρίν την απελευθέρωση και συμμετείχαμε και στα απελευθερωτικά κινήματα.
    Αμα δεν τους άρεσε ο Ελληνισμός τους προγόνους σου θα είχαν φύγει ή για το αλβανοσλαβανάκατο κράτος ή για τη Βουλγαρία παλαιότερα.Άρα;
    Αμα δε σ αρέσει και σενα είσαι ελεύθερος να φύγεις ούτε ο Ελληνισμός ούτε το Ελληνικό κράτος κρατάει κανέναν με το ζόρι.

  • περιστατικά σαν το δικά μας, έχουν συμβεί σε όλη τη Μακεδονία όπου κατοικούνε μη-ελληνες το γένος. Μην κάνεις σαν να μην έχουν συμβεί

   • ΑΣ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.
    ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ-ΚΑΤΩ ΧΑΡΗ ΘΑ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ.

    ΤΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΕΙΧΑΝ;
    ΣΛΑΒΙΚΗ;
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ; ΑΛΛΑ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΛΑΒΙΚΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΑ(ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ)

    Ή ΜΟΝΟ ΣΛΑΒΙΚΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΤΤΑ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;
    ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΑΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ;
    ΓΙΑΤΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.
    ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ;

    ΟΤΑΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΑ ΒΛΑΧΟΧΩΡΙΑ ΕΛΕΓΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΤΙΟΦΩΝΟΥΣ(ΒΛΑΧΟΥΣ)ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑ ΟΜΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΒΛΑΧΙΚΗ, ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ (ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ).

    ΜΗΠΩΣ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕΣ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΗ;
    ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ (ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΓΕΝΟΥΣ;)ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕΣ;

    • 1ον δεν υπήρχαν ποτέ δίγλωσσοι.

     2ον Ο καπετάν Κώττας Χρήστου πριν αγωνιστεί για τον ελληνικό σκοπό ήταν μέλος του ΒΜΡΟ και τότε γνωστός ως Κοτε Χριστωφ.

     Κάπου στην μοιρασιά τα χαλάσαν και πήρε μεταγγραφή στην ελληνική πλευρά

     • @Φλώρινα.Επειδή σαν πολλά μας τα κανες να ξεκαθαρίσουμε καναδυό πραγματάκια.
      Το ΒΜΡΟ ήταν Βουλγάρικη οργάνωση.Αρα είσαι Βούλγαρος;Οι Ελληνες των καιρό των Οθωμανών μετράν καμμιά 200 επαναστάσεις,φτίαχνουν όπου μπορούν σχολεία,γράφουν.
      Οι Βούλγαροι που είναι;Πουθενά.Εμφανίζονται όταν αρχίζει να στέλνει ο Τσάρος τα ρούβλια και τους πράκτορές του.Οπότε μη μας λές για τον Κώττα που στο τέλος έπαιξε τη ζωή του με την επιλογή του.
      Θες να μιλήσουμε για το τι βία και εξαπάτηση ασκήθηκε για να καταφέρουν τον κόσμο να πάει με την Εξαρχία;θες μηπως να μιλήσουμε για το ποιοί ζούσαν στη Μαυρη Θάλασσα της Βουλγαρίας,το Μελενίκο τη Φιλλιπούπολη το Μοναστήρι και τι τύχη είχαν;Και δίγλωσσοι υπήρχαν και τρίγλωσσοι και πολύγλωσσοι και ότι θες.Θές μήπως να πάμε σε νεότερα χρόνια;Να δούμε πως απο Βούλγαροι Οχρανίτες μετατράπηκαν κάποιοι σε Κομμουνιστές του Σνοφ και ψευδομακεδόνες.Οπου Φυσάει ο Άνεμος το λεν αυτό και γελάει ο κόσμος με τα μασκαραλίκια.
      Το υφάκι λοιπον και το πνεύμα που που πουλάς στα εθνικά μας αδέρφια τους πρόσφυγες του 22 να το αφήσεις.Αν είσαι Σλάβος μας βρήκες – δε σε βρήκαμε.Εσύ είσαι ο επήλυς σε ξένη γη και μαζέψου.Δεν είσαι υποχρεωμένος να είσαι Ελληνας αλλα μη νομίζεις οτι η καλοσύνη των Ελλήνων είναι ατέλειωτη.

     • σλάβε και δίγλωσσοι και τρίγλωσσοι και τετράγλωσσοι υπήρχαν. Αλλού αυτά κουτοπόνηρε που για να κάνεις την προπαγάνδα σου θα παραχαράξεις και την ιστορία.
      Μάθε τι ήταν και τι έκανε ο ΒΜΡΟ και μετά μίλα.
      Μέχρι και πριν 100 χρόνια οι Βούλγαροι κομιτατζήδες έφταναν στη Δυτική Μακεδονία και έκλεβαν και λεηλατούσαν με τις ευλογίες κάποιων.
      Είσαι ανεπιθύμητος. Κρύψου ή φύγε.

 • Όλα αυτά είναι πληγές που δεν κλείνουν με απλές προσεγγίσεις ελαφρειά την καρδία
  Προφανώς ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης δεν δικαιολογεί με την στάση του αυτά τα φενόμενα που έλαβαν χώρα κάτω από άλλες συνθήκες
  Αλλά φαντάζομαι κανείς σόφρων Έλληνας δεν μπορεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχθεί ελαφρά τη καρδία ότι η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική όπως για παράδειγμα ότι δεν υπάρχει Έλλην πολίτης που να μην αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν πιέσεις από ισχυρούς παράγοντες που θέλουν την furor στην Δυτική Αγκαλιά
  Η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη εφόσον αποδεχτεί το όνομα Μακεδονία η παράγωγο αυτής

 • Όσο για το υπουργείο εξωτερικών “που μας λέει ότι όποιος υποστηρίζει τη λέξη »Μακεδονία» τότε είναι με τη »Χρυσή Αυγή»” καταλαβαίνετε τι πάει να κάνει!
  Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική!
  Συριζακια δεν ξαναβγαίνετε!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι