«Καίει» το Αμύνταιο, αλλά η λύση αργεί ακόμη

27 Φεβρουαρίου 2018
07:46

Μόλις τώρα άρχισε η συζήτηση για τον ΑΗΣ Αμύνταιου και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα, όπως φέρονται να λένε πηγές από την ΔΕΗ, παρά το γεγονός πως θεωρητικά αύριο εκπνέει η προθεσμία της πρότασης που έχει υποβάλει προς την διοίκηση της Επιχείρησης, ο όμιλος Μυτιληναίου.

Να σημειωθεί πηγές της Επιχείρησης σημειώνουν ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και θα πρέπει να εξεταστούν όλες πτυχές και βέβαια να ληφθούν υπόψη και οι άλλες δύο προτάσεις των ενδιαφερομένων, του ομίλου ΓΕΚ και του ομίλου Κοπελούζου.

Ωστόσο σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι ότι θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα προκειμένου ο σταθμός της ΔΕΗ στο Αμύνταιο να μείνει ζωντανός να μην κλείσει, προς το τέλος του έτους, όπως αναμένεται να δεν υπάρξουν σοβαρές παρεμβάσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος, μαζί με την διοίκηση της ΔΕΗ, κινείται και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά δεν ανοίγουν τα «χαρτιά» τους αναφορικά με το αν οι δύο λιγνιτικές μονάδες θα συμμορφωθούν περιβαλλοντικά και θα μείνουν ανοικτές, προσφέροντας την αναγκαία τηλεθέρμανση στους κατοίκους της περιοχής, τη διατήρηση της οικονομικής ζωής της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και των περίπου 800 θέσεων εργασίας στα ορυχεία και τα εργοστάσια.

Οι τσιμινιέρες του ΑΗΣ προς τα τέλη της χρονιάς παγώνουν… καθώς η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή δεν άναψε το «πράσινο φως» για την παράταση λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα να απομένουν ελάχιστες ώρες ζωής… Οι υπολογισμοί αρμόδιων παραγόντων δείχνουν πως τον Δεκέμβριο του 2018 δεν θα μπορούν να παράγουν ρεύμα.

Τα συνδικάτα της ΓΕΝΟΠ αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Γιώργος Αδαμίδης μιλούν για την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας των δύο λιγνιτικών μονάδων, χωρίς να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Οι θέσεις διαφοροποιούνται ως προς το πού θα βρεθούν τα κεφάλαια για την απαραίτητη περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων.

Αλλά πρόσφατα και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης με δημόσιες δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της πρότασης εκείνης που θα διατηρεί τον δημόσιο έλεγχο του ΑΗΣ Αμύνταιου και τη συνέχιση της τηλεθέρμανσης, θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, θα επαναλειτουργήσει το ορυχείο και τις μονάδες, αλλά και θα παρέχει ανταγωνιστική ενέργεια στη βαριά βιομηχανία.

Οι θέσεις των συνδικάτων της εταιρίας αλλά και του εκπροσώπου της τοπικής κοινωνίας προκλήθηκαν μετά την επίσημη δημοσιοποίηση της πρότασης της Μυτιληναίος. Η εισηγμένη, με επιστολή της στις 8 Φεβρουαρίου προς τις διοικήσεις της ΔEΗ και του Υπερταμείου καθώς και της ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΝ, προτείνει να αναλάβει εκείνη με δικά της κεφάλαια, ύψους 110 εκατ. ευρώ, την περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων, παραμένοντας αυτές υπό το ιδιοκτησιακό καθεστώς της δημόσιας εταιρίας.

Λήγει η πρόταση της Μυτιληναίος

Η Μυτιληναίος ζητά τη σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔEH έως και το 2030, με ισχύς 300-400 MW, με συντελεστή χρησιμοποίησης κατ’ ελάχιστο 90% για τις ανάγκες της μεταλλουργίας της και ενδεχομένως και άλλων ενεργοβόρων βιομηχανιών. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον άλλες δύο εταιρίες στον κλάδο της βαριάς μεταποίησης δηλώνουν πρόθυμες να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Στην επιστολή που απέστειλε ο ίδιος ο πρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της δημόσιας εταιρίας Μανόλη Παναγιωτάκη, απαριθμεί εννέα θετικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή, την εθνική οικονομία και την ίδια τη δεσπόζουσα επιχείρηση παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο επιχειρηματίας αναγνωρίζει επίσης τη στήριξη που παρέχει όλα αυτά τα χρόνια η ΔΕH στην εθνική οικονομία, την κοινωνία και τη βιομηχανία. Καλεί δε, την εταιρία να απαντήσει αν αποδέχεται επί της αρχής την πρόταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ώστε να ξεκινήσουν οι δύο επιχειρήσεις τις διαπραγματεύσεις σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν στις τιμές CO2 και ακριβείς ποσότητες.

Τα οφέλη της πρότασης Μυτιληναίου, όπως περιγράφονται στην επιστολή του προς τη ΔEH, είναι:

  1. Η απρόσκοπτη παροχή ατμού για την τηλεθέρμανση των πόλεων Αμύνταιου και Φιλώτα.
  2. Η αποφυγή άμεσης υλοποίησης επένδυσης ύψους δεκάδων εκατομμυρίων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ΔΕH, για την εξακολούθηση της τηλεθέρμανσης.
  3. Η μετάθεση του χρόνου της αναγκαίας περιβαλλοντικής αποκατάστασης των Μονάδων και των Ορυχείων, που συντηρητικά κοστολογείται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ, γεγονός που παράγει ένα αξιοσημείωτο όφελος σε επίπεδο παρούσας αξίας για τη ΔΕH, που προσεγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ.
  4. Η διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης, η στήριξη της τοπικής κοινωνίας και της οικονομικής ζωής του τόπου και η παροχή ικανού χρονικού περιθωρίου ώστε να τεθούν οι προϋποθέσεις για τη σταδιακή και ομαλή προσαρμογή της τελευταίας στα όποια οικονομικά δεδομένα του απώτερου μέλλοντος.
  5. Η συμμόρφωση με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη βελτίωση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  6. Η αποφυγή χρηματοδότησης από τη ΔEH ενός σημαντικού σταθερού («stranded») κόστους περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως από τη διακοπή λειτουργίας των μονάδων και τη συνακόλουθη αύξηση του συνολικού κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επιτρέποντας τη διατήρηση των θέσεων εργασίας με οικονομικά ορθολογικό τρόπο.
  7. Η διασφάλιση σημαντικών εσόδων από τη 12ετή σύμβαση σταθερής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η σύμβαση αυτή, η οποία θα εγγυάται τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της εγχώριας βιομηχανίας, συνιστά ένα πολύτιμο και αδιαμφισβήτητο χρηματοδοτικό εργαλείο για τη ΔEΗ καθώς αφεαυτής επιτρέπει την πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό με ευνοϊκούς όρους για την κάλυψη των άμεσων και μακροπρόθεσμων υποχρεώσεών της.
  8. Η δυνατότητα της ΔΕH να συμμετάσχει και να διεκδικήσει αξιόλογη αποζημίωση διαθεσιμότητας ισχύος για τον ΑΗΣ Αμυνταίου, στο πλαίσιο του υπό σχεδιασμό Μόνιμου Μηχανισμού Αποζημίωσης Διαθεσιμότητας Ισχύος.
  9. Η μεγιστοποίηση της συνολικής αξίας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, με παράπλευρη θετική επίδραση και στην αξία του προς πώληση ποσοστού μετοχών 17%.

Άλλες προτάσεις

Προτάσεις στη διοίκηση της δημόσιας εταιρίας για τον ΑΗΣ Αμυνταίου έχουν κάνει, σύμφωνα με όσα δήλωσαν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης Μυτιληναίου, στο Euro2day.gr, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία Κοπελούζου – Shenhua.

Ο πρώτος όμιλος έχει ζητήσει επίσης από τη ΔEH να αναλάβει εξ ολοκλήρου με ίδια κεφάλαια την περιβαλλοντική αναβάθμιση της μονάδας και τη σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας ρεύματος. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα πουλάει η ΔΕH στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα διατίθεται μέσω του ιδιωτικού ομίλου σε μεγάλους πελάτες του (βιομηχανίες και μεγάλες επιχειρήσεις) με τους οποίους θα υπάρχουν συμβόλαια.

Η κοινοπραξία Κοπελούζου – Shenhua προτείνει τη σύσταση κοινής εταιρίας με τη ΔΕH για τον ΑΗΣ Αμυνταίου. Θα είναι και οι τρεις εταιρίες μέτοχοι του Σταθμού και θα τον λειτουργούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δύο όμιλοι δεν έχουν προβεί σε δημοσιοποίηση περισσότερων στοιχείων για τις προτάσεις τους.

ΔΕH

Η διοίκηση της ΔEH δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για τις εξελίξεις γύρω από τον ΑΗΣ Αμυνταίου.

Πηγές της εταιρίας, που βρίσκονται δίπλα στον κ. Παναγιωτάκη επανέλαβαν τον τελευταίο σχολιασμό τους, πως «όλα θα εξαρτηθούν από το αν το Αμύνταιο θα συμπεριληφθεί στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό».

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν πως υπάρχουν προτάσεις ενδιαφέροντος για τον συγκεκριμένο Σταθμό, αποφεύγοντας όμως να μπουν σε λεπτομέρειες ως προς το περιεχόμενό τους. Σε σχέση με εκείνη της Μυτιληναίος που είναι δημόσια στο σύνολό της, παραπέμπουν στο περιεχόμενο της επιστολής. Ωστόσο για τις άλλες προτάσεις δεν αναφέρουν τίποτα περισσότερο.

newsit.gr

2 σχόλια

  • o Μυτιληναιος γιατι δεν παιρνει ρευμα απο τις δικες του μοναδες ηλεκτροπαραγωγης και προτιμα να το πουλα και να το ξαναγοραζει απο την ΔΕΗ? ποσο κερδιζει με αυτο τον τροπο, πάλι θελει να χρεωσει την δεη?

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.