Σε διαβούλευση μεταξύ Σταθάκη – Παναγιωτάκη η πρόταση Μυτιληναίου για το Αμύνταιο – Τι λένε Υπουργείο και ΔΕΗ για το θέμα της διαγωνιστικής διαδικασίας
Σε διαβούλευση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ.Σταθάκη και του προέδρου της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη βρίσκεται η πρόταση Μυτιληναίου για την αναβάθμιση του Αμυνταίου σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας. Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του ΥΠΕΝ δεν γνωρίζουν να υπάρχει στην παρούσα φάση άλλη γραπτή πρόταση πλην αυτής του Ομίλου Μυτιληναίου για την αναβάθμιση του Αμυνταίου.
Η πρόταση Μυτιληναίου έχει περιέλθει επίσης σε γνώση της DGcomp.  Ευρωπαϊκοί κύκλοι εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη πρόταση εφόσoν μάλιστα συνδυαστεί και με άλλες δυνάμεις του ΣΕΒ όπως είναι άλλωστε και ο σχετικός σχεδιασμός, προσιδιάζει στην διαδικασία που ακολουθήθηκε όσον αφορά τις μονάδες της EDF στην Γαλλία
Το υπουργείο Ενέργειας δεν γνωρίζει αν υπάρχει σχεδιασμός ή απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε διαγωνισμό για συμμετοχή ιδιωτών στο Αμύνταιο.
Η ίδια η ΔΕΗ αναφέρει ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού ολοκληρωθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός μετά τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες όταν καταλήξει το Υπουργείο στο μοντέλο ενίσχυσης του Αμυνταίου σε συνεργασία με την ΔΕΗ θα ανακοινώσει ποιές θα είναι οι διαδικασίες αυτές και αν θα περιλαμβάνουν διαγωνισμό.
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς άλλοι όμιλοι που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους ζητούν να γίνει διαγωνισμός για το Αμύνταιο.
Η ΔΕΗ οφείλει να αποσαφηνίσει επίσημα ποιά είναι η θέση της για το αν θέλει να πουλήσει μετοχές του Αμυνταίου με προτιμητέο επενδυτή και να παραχωρήσει δηλαδή μετοχές, κάτι που δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση που έχει ήδη στα χέρια της.
Σημειώνεται ότι τόσο η ΓΕΝΟΠ όσο και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν ταχθεί κατά της μετοχικής παραχώρησης μονάδων της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ, το ζήτημα ενίσχυσης και αναβάθμισης της ΔΕΗ και μονάδων της μπορεί και πρέπει να συνδυαστεί θεσμικά με λύσεις για την ενεργοβόρο βιομηχανία, σύμφωνα πάντα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Τα διμερή συμβόλαια επίσης εξαρτώνται από το target model για τον λόγο αυτό το ΥΠΕΝ θέλει να επιταχύνει τις διαδικασίες. Εξάλλου, η μονάδα του Αμυνταίου πρέπει να αναβαθμιστεί τάχιστα για να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να συνεχίσει να είναι τμήμα του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Και αυτό θα πρέπει να γίνει ταχύτατα, όπως ομολογούν κύκλοι του ΥΠΕΝ.
Όσον αφορά δημοσιεύματα που αναφέρουν περί διαγωνιστικής διαδικασίας για παραχώρηση των μετοχών της μονάδας του Αμυνταίου, εκπρόσωποι της ΔΕΗ δεν τα επιβεβαιώνουν. Η θέση της ΔΕΗ αφορά το στόχο αναβάθμισης της μονάδας με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της για να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για το ενεργειακό τμήμα της χώρας.

www.worldenergynews.gr