Αυτό συνέβη το βράδυ της Δευτέρας 19 Μαρτίου 2018 από τους διοργανωτές της εκδήλωσης για το Σκοπιανό που σύμφωνα με την αφίσα της εκδήλωσης ήταν μία εκδήλωση δημόσιας διαβούλευσης!!! Μόνον αυτό δεν ήταν. Αντιθέτως ήταν μία προσπάθεια χειραγώγησης απέναντι σε ένα σώμα που στο μεγαλύτερο του μέρος ήταν άφωνο. Απλοί θεατές!!!(υπήρχε μονόλογος εισηγήσεων, ενώ οι παρευρισκόμενοι πολίτες είχαν «δικαίωμα» μόνο για ερωτήσεις…)

Σε αυτήν την ασχήμια αντιδράσαμε και αποχωρήσαμε από την εκδήλωση ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις οπισθοδρομικές πρακτικές που οι διοργανωτές προσπάθησαν να μας επιβάλουν.

Οι όποιες λεκτικές αντεγκλήσεις που έλαβαν χώρα, είχαν από το μέρος μας ως στόχο να επαναφέρουν στην κανονικότητα τους διοργανωτές της εκδήλωσης, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατόν λόγω της αδικαιολόγητης εμμονής τους.

Ακόμη η στάση μερικών αυτοδιοικητικών που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν έως και προκλητική απέναντι μας. Την επόμενη φορά να είναι πολύ προσεκτικοί. Δεν θα τους χαριστούμε και δεν θα τους ανεχτούμε.

Η προσπάθεια να μας χρεώσουν την αποχώρηση του Μητροπολίτης μας κ.κ. Παύλου, από την εκδήλωση, ήταν δείγμα του πανικού που κυρίευσε τους διοργανωτές. Βέβαια έπεσε στο κενό όπως ήταν και φυσιολογικό.

Οι απειλές, βγείτε από την αίθουσα γιατί θα καλέσουμε την Αστυνομία είναι ενδεικτικές του πανικού τους. Θυμίζουν άλλες εποχές…

Σε ότι αφορά την θέση μας για το Σκοπιανό, αυτή έχει κατατεθεί δημόσια ακόμη από το 1992 και είναι αυτή της «Δημοκρατίας της Κεντρικής Βαλκανικής». Κείμενο το οποίο κατατέθηκε στο προεδρείο της εκδήλωσης και υπογράφεται από τον Σύντροφο Κύριλλο Παπακυρίλλου.

Τέλος ο χώρος της εκδήλωσης που ήταν η αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης, δεν είναι ένας απλός χώρος. Έχει πολλούς και ισχυρούς συμβολισμούς. Δυστυχώς αυτό δεν διαφυλάχθηκε…

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ

*Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν: ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων. Τίτλος της αφίσας που κυκλοφόρησε: «Δημόσια Διαβούλευση για το Σκοπιανό».

Κοζάνη 20 Μαρτίου 2018

Κύριλλος Παπακυρίλλου

Θεόφιλος Παπαδόπουλος