Προτάσεις του συνδυασμού “Ανάπτυξης Επιμελητήριο” προς τον Δήμο Κοζάνης για τον αντικαπνιστικό νόμο

20 Μαρτίου 2018
10:59

Αγαπητέ κ. Ιωαννίδη,
Τις τελευταίες μέρες πραγματοποιείται μια μεγάλη συζήτηση με αφορμή την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στον κλάδο της εστίασης, αλλά και στην κοινωνία. Σας αποστέλλουμε την παρακάτω επιστολή για να εκφράσουμε την τοποθέτηση μας αλλά και για να καταθέσουμε ως συνδυασμός πέντε προτάσεις που εκτιμούμε πως θα ενισχύσουν τόσο την ομαλή μετάβαση όσο και την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων.
Δεν είναι το ζητούμενο να κρίνουμε την ορθότητα ή την ποιότητα ενός νόμου αλλά οι συνέπειες που αυτός επιφέρει στο κοινωνικό σύνολο και στην καθημερινότητα των πολιτών. Είναι όμως παράλογο να συζητάμε την εφαρμογή ή μη του στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Εφόσον η δημοτική αρχή αποφάσισε να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να βρούμε αμφότεροι τρόπους ώστε να μην προκαλέσει επιπρόσθετες αναταράξεις στον κλάδο της εστίασης – έναν κλάδο όπου στηρίζει σημαντικά την τοπική οικονομία, αλλά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης δέχτηκε σημαντικές πιέσεις και συρρικνώθηκε.
Για παράδειγμα, η καπνοβιομηχανία Marlboro έχει πλέον σύνθημα στη καμπάνια της «Για ένα μέλλον χωρίς καπνό». Επένδυσε περίπου 2δις. δολάρια στην έρευνα και στη ανάπτυξη της συσκευής IQOS με παρουσία με φυσικά καταστήματα και στην ελληνική αγορά. Η πληροφόρηση και η στρατηγική της εταιρίας αφορά παγκόσμιο επίπεδο. Συνεπώς, αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει αποστροφή από το παραδοσιακό τσιγάρο και ο καταναλωτής αναζητά εναλλακτικές μορφές καπνίσματος, λιγότερο επιβλαβή για την υγεία του.
Ως εκ τούτου, επιθυμούμε να σας παραθέσουμε τις παρακάτω συνέπειες και προτάσεις:
1. Η εφαρμογή οδηγεί σε αλλαγή μιας καταναλωτικής συνήθειας η οποία είναι αναμενόμενο να επηρεάσει πτωτικά για ένα διάστημα την κατανάλωση-ζήτηση-τζίρο των καταστημάτων. Τα λειτουργικά έξοδα όμως, παραμένουν σταθερά και πρέπει να καλυφθούν. Προτείνουμε, για ένα διάστημα τριών μηνών να απαλλάξετε όλα τα καταστήματα εστίασης από δημοτικά τέλη και λοιπά έξοδα προς το δήμο ώστε να αντισταθμίσουν την απώλεια αυτή.
2. Προτείνουμε την εφαρμογή μίας προειδοποιητικής σύστασης στους καταστηματάρχες και στη δεύτερη παράβαση – μη συμμόρφωση επιβολή προστίμου / όχι άμεση επιβολή με τον πρώτο έλεγχο.
3. Ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου, τόσο από τα καταστήματα όσο και από τους πολίτες να περάσει εξ ολοκλήρου στην ελληνική αστυνομία. Η επιτυχία της εφαρμογής εξαρτάται από την απόλυτη εναρμόνιση όλων των καταστημάτων του Δήμου Κοζάνης – ειδάλλως δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός και είναι αδικία για τους επαγγελματίες που καταβάλουν προσπάθεια να στηρίξουν, ασχέτως αν συμφωνούν ή όχι.
4. Να επιτρέψετε στα καταστήματα να διαμορφώσουν με προδιαγραφές καλαίσθητους εξωτερικούς χώρους για τους καπνιστές με παρτέρια, παγκάκια και θερμάστρες. Το κατάστημα θα υποβάλει στο δήμο μια γραφιστική-εικαστική πρόταση εξωτερικής διακόσμησης και κατόπιν έγκρισης να προχωρά άμεσα στην εφαρμογή. Είναι απαραίτητο, η εξωτερική διακόσμηση να περιλαμβάνει την εταιρική ταυτότητα του καταστήματος αλλά και γενικότερες προδιαγραφές ώστε να υπάρχει σχετική ομοιομορφία στην εικόνα των καταστημάτων.
5. Η προσπάθεια που κάνει ο δήμος Κοζάνης μαζί με τους καταστηματάρχες και τους πολίτες είναι σημαντικό να επικοινωνηθεί άμεσα στους γύρω νομούς και πόλεις. Με τη στήριξη και κινητοποίηση της περιφέρειας να προσπαθήσουμε να διευρύνουμε την κίνηση αυτή ώστε να συμπλεύσουν και γειτονικές πόλεις.
Ο ρυθμός της αλλαγής είναι τόσο ταχύς, που η ικανότητα να αλλάζει κανείς γίνεται πλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αντιλαμβανόμαστε πως η αλλαγή μιας τέτοιας συνήθειας επιφέρει αναταράξεις και προβληματισμούς. Είναι αδιανόητο όμως να πιστεύουμε πως η οικονομία της Κοζάνης στηρίζεται στο κάπνισμα. Ως πόλη και χώρα έχουμε υποστεί πολύ δυσμενέστερες και πιο άδικες καταστάσεις από την εφαρμογή ενός αντικαπνιστικού νόμου και αντέξαμε! Μακροπρόθεσμα θα αισθανόμαστε χαρά και υπερηφάνεια που η πόλη μας ήταν από τους πρωταγωνιστές της προσπάθειας αυτής.
Υπομονή και ψυχραιμία.

Με εκτίμηση,

Γρηγοριάδης Ι.
Δεληκώστας Μ.
Ιωαννίδης Α.
Μαλούτας Π.
Μητλιάγκας Ι.
Μπούρτζος Ν.
Πουγαρίδης Α.
Τσαμπούρης Φ.
Χλιάπας Μ.

11 σχόλια

 • 1)Για το πρώτο πάλι στο κέρδος τα μαγαζιά δηλαδή
  2) ο νόμος προβλέπει σύσταση ? και αν ναι γιατί δεν εφαρμόσθηκε ως τώρα
  3)Ας δουλέψουν και μία φορά αυτοί που πρέπει όλα τα φορτώνουμε αλλού προβλέπει ο νόμος ποιοι επιβλέπουν και επιβάλουν τον νόμο και τα πρόστιμα.
  4)το μόνο σωστό είναι αυτό το 4ο είδη το κάνουν κάποια μαγαζιά ας το κάνει πιο εύκολο ο δήμος για τους μαγαζάτορες
  5)ας κοιτάξουμε τα του οίκου μας το τι κάνουν οι άλλοι δεν μας νοιάζει.

 • Γιατί τόση πολύ μελάνι και πηγαίνετε στον στόχο μέσο λοξοδρομισεων . Συμφωνώ απόλυτα με την απόλυτη θέση των επαγγελματιών , μαγαζιά καπνιστών ή μη . Ειναι δικαιο και πρεπει να γίνει

 • Η εφαρμογή του νόμου με την συγκεκριμένη μορφή του δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες . Απο τα γραφόμενα και μόνο καταλαβαίνουμε πως αντιδικούν κοινωνικές ομάδες . Εαν αυτός ειναι ο στόχος μας , τότε συμφωνώ και εγώ μαζί σας . Να ψήφιση η κατσίκα του Γείτονας

  • Τώρα το κατάλαβες ότι υπάρχουν ανισότητες; Τόσα χρόνια που οι μη καπνιστές αναγκάζονται να εισπνέουν τον βλαβερό καπνό δεν το αντιλήφθηκες;
   Αλλά έτσι είναι οι ελληνάρες. Μόνο η πάρτη τους τους ενδιαφέρει.

 • Απαράδεκτο κείμενο για έναν θεσμικό φορέα. Εσείς θέλετε “Και την πίτα ακέραια και τον σκύλο χορτάτο” για τους συγκεκριμένους μαγαζάτορες που έχουν μάθει μόνο να παίρνουν με οποιοδήποτε τρόπο. Γιατί δεν ζητάτε κάτι ανάλογο και για τις άλλες επιχειρήσεις; Γιατί τόσο ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα καταστήματα; Τι παίζει;Ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμοσθεί.

 • Όπως εφαρμόστηκε ο μ΄νόμος παλιότερα στα λεωφορεία έτσι θα εφαρμοστεί και τώρα.

  Για να πάει κάποιος Λάρισα με το ΚΤΕΛ θέλει 2 ώρες. Δεν είδα κανέναν καπνιστή να διαμαρτύρεται πάντως.

  Στην καφετέρια όμως πως δεν μπορεί να μείνει χωρίς τσιγάρο για το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ έχει την επιλογή να βγει έξω για να καπνίσει;
  Για να μη μιλήσω για αεροπορικά ταξίδια που διαρκούν κατά πολύ περισσότερο.

  Η ηλίθια νοοτροπία που διακατέχει μερικούς παρτάκιδες είναι κυρίες και κύριοι. Αυτοί είναι που δεν θέλουν να αλλάξουν. Με αυτούς πρέπει να τελειώνουμε. Και δεν λέω ότι όλοι οι καπνιστές είναι έτσι αλλά μια μειοψηφία μόνο, αφού οι περισσότεροι από αυτούς θέλουν να εφαρμοστεί ο νόμος.

 • το πρωτο που προτεινει ειναι αισχρο, μας κοροιδευει καταμουτρα ολους τους δημοτες!!

  Θα επρεπε να ντρεπονται αυτοι τα γραφουν αυτα!!

 • Μας ζαλισατε με τους καπνιστές, είναι νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί. Τόσα χρόνια για τους μη καπνιστές, ποιος νοιάστηκε;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.