Η Ηλέκτρα του Ευριπίδη στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη 5 & 6 Ιουλίου

27 Ιουνίου 2018
20:38
Κανένα σχόλιο

Η Ηλέκτρα του Ευριπίδη στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη 5 & 6 Ιουλίου

Πέμπτη 5 Ιουλίου Υπαίθριο Θέατρο Πάρκου – Πτολεμαΐδα 

Παρασκευή 6 Ιουλίου Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο – Κοζάνη

Στο κατάμεστο από κόσμο Θέατρο Πέτρας, την Δευτέρα 25 Ιουνίου ξεκίνησε η Ηλέκτρα του Ευριπίδη τη καλοκαιρινή της περιοδεία σε επιλεγμένα θέατρα σε όλη την Ελλάδα. Ο λόγος του Ευριπίδη ακούστηκε καθαρά και σθεναρά ξετυλίγοντας την τραγικότητα αλλά και αναδεικνύοντας τη διεισδυτική ματιά του μεγάλου τραγικού πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της ενοχής, της μεταμέλειας και της δικαιοσύνης.

Μετά από τόσα χρόνια στο θέατρο υπάρχει μια μέθοδος, που δεν είναι πάντα ασφαλής, κι αυτό είναι το γοητευτικό. Ανάλογα με τους ανθρώπους που κάθε φορά έχεις απέναντί σου πρέπει να επιλέξεις συνειδητά ή υποσυνείδητα τον τρόπο που θα συνεργαστείς. Εδώ έχουμε έναν θίασο χειμαρρώδη κι ορμητικό πολύ δημιουργικών ανθρώπων, που παρέθεσε πολλές από τις καλές στιγμές της παράστασης, τις οποίες η σκηνοθεσία αναδεικνύει,
σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Θέμης Μουμουλίδης και προσθέτει:
Η ιστορία της καλοκαιρινής παραγωγής είναι μια πολύ μεγάλη περιπέτεια, θα μπορούσα να ζω όλη μου τη ζωή περιοδεύοντας την ελληνική περιφέρεια, είναι κάτι που αγαπώ, που έχω υπηρετήσει, μια χώρα που με έχει θρέψει, νομίζω ότι την έχω σεβαστεί και ουσιαστικά και καλλιτεχνικά και θεωρώ χρέος μου όσο ζω να συνυπάρχω με το κοινό της…
Από τους πρώτους σταθμούς της Ηλέκτρας, η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα, αποτελούν για το θίασο σημαντικές στιγμές της φετινής καλοκαιρινής περιοδείας, καθώς
αναμετρώνται με μια παράσταση η οποία οδηγείται σε μια πορεία στα άκρα, ολοένα και πιο αγωνιώδη, μέχρι τη ‘λύτρωση’ και την κάθαρση που δεν υπάρχει, συμπληρώνει ο σκηνοθέτης.

Αντλώντας το θέμα του από τον κύκλο της καταραμένης γενιάς των Ατρειδών, το έργο παρακολουθεί βήμα-βήμα την πορεία της Ηλέκτρας και του Ορέστη προς τη μητροκτονία. Όμως η ερμηνεία του μύθου που προκρίνει ο ποιητής αρνείται στην πράξη αυτή οποιαδήποτε δικαίωση, μετατρέποντας τη δική του «Ηλέκτρα» σε μια ανελέητη σπουδή πάνω στη διαβρωτική διαδικασία της εκτέλεσης ενός εγκλήματος: μετά την εκτέλεση του φόνου, τα δυο αδέλφια σωριάζονται κάτω από το βάρος της πράξης τους, μιας πράξης που δεν έπρεπε να έχει γίνει ποτέ. Ο ποιητής θα αποφανθεί στο τέλος, με το στόμα των Διόσκουρων, ότι ναι μεν η Κλυταιμνήστρα έπαθε δίκαια, όμως ο Ορέστης δεν έπραξε δίκαια. Ο σοφός θεός των Δελφών χρησμοδότησε άσοφα.
Ο Θέμης Μουμουλίδης χαρακτηρίζει το έργο ως ένα ΛΥΡΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ. Μια σύγχρονη ματιά πάνω στην σκηνική ανάγνωση της τραγωδίας, επιχειρώντας να εξελίξει την φόρμα που ξεκίνησε με τις δύο προηγούμενες τραγωδίες [ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ και ΑΝΤΙΓΟΝΗ].

Στο ρόλο της Ηλέκτρας η ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ
Παίζουν:
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ,
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΑΦΙΔΟΥ, ΔΑΝΑΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑΔΗ,
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΞΑΡΧΕΑΣ κ.ά.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία ΘΕΜΗΣ  ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Μετάφραση Κ.Χ ΜΥΡΗΣ
Επεξεργασία Κειμένου ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΝΤΑΖΗ
Σκηνικό – Κοστούμια ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΚΚΟΡΟΥ
Μουσική ΘΥΜΙΟΣ  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr
Ειδικές προσφορές προπώλησης:
https://www.viva.gr/tickets/theater/periodeia/hlektra-kalokairi-2018/

Πληροφορίες:
210 6085797
6973 303041  Σταμάτης  Μουμουλίδης
6958 616823  Ματρώνη  Φαγά
https://www.facebook.com/5seasonart/
[email protected]

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.