Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του θερινού εικαστικού εργαστηρίου «Με αφορμή το παρελθόν- Σύγχρονα έργα σε ιστορικούς τόπους» που διοργανώθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής (Φωτογραφίες)

9 Ιουλίου 2018
13:24
Κανένα σχόλιο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του θερινού εικαστικού εργαστηρίου «Με αφορμή το παρελθόν- Σύγχρονα έργα σε ιστορικούς τόπους» που διοργανώθηκε από 29 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου 2018 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Οι φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΕΤ του ΠΔΜ συμμετέχουν στα καλλιτεχνικά συμπόσια και εικαστικά εργαστήρια που οργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής από το 2011, αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες, γνωρίζοντας έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και έχοντας την ευκαιρία με τις εμπειρίες αυτές να ανατροφοδοτήσουν το εικαστικό τους έργο.

Στο πλαίσιο του project του φετινού εργαστηρίου, με θέμα «Γυναίκα εν οίκω και εν δήμω», διερευνήθηκαν με την φωτογραφική καταγραφή και τη βιντεοσκόπηση πλευρές της ζωής των γυναικών στο οικισμό της Αιανής στη διαχρονία και τη συγχρονία της. Αφορμή για το project στάθηκε τον Μάρτιο του 2018 η καταγραφή του εθίμου των Λαζαρίνων, που συνδέεται με την αναγέννηση της φύσης την Άνοιξη και τη γονιμότητα αλλά και με την ένταξη στην κοινωνική ζωή της κοινότητας των νεαρών κοριτσιών. Σκοπός του project είναι να διερευνηθεί πώς οι γυναίκες της Αιανής προσλαμβάνουν το έθιμο, ποια είναι η σημασία για αυτές σήμερα, καθώς αυτό δεν φέρει την κοινωνική βαρύτητα που είχε στο πλαίσιο των παραδοσιακών κοινωνιών. Παράλληλα, σκοπός του project είναι να καταγράψει τις γυναίκες της Αιανής στην καθημερινότητά τους στο οικιακό περιβάλλον ή τους χώρους της δουλειάς και να ερευνήσει μέσα από τα οπτικά τεκμήρια και τις βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις τη σχέση τους με το δημόσιο βίο και την παρουσία τους στο δημόσιο χώρο σήμερα.

Στο Θερινό Εικαστικό Εργαστήριο του 2018 συμμετείχαν οι φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΕΤ Ρομάν Ζουέβ, Σεβαστή Ιντζέ, Μιχαέλα Μητκούδη, Κατερίνα Παΐσου, Αριάδνη Πεδιωτάκη και Μαρίνα Πλούσκα. Οι συμμετέχουσες/οντες στο Θερινό Εικαστικό Εργαστήριο είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αιανής από τις αρχαιολόγους Χριστίνα Άαμοντ και Κατερίνα Αναγνωστοπούλου, καθώς και να παρακολουθήσουν εισηγήσεις που αφορούσαν το ειδικό θέμα του εργαστηρίου από την Επίκ. Καθηγήτρια του ΤΕΕΤ Ζωή Γοδόση, τη διδάσκουσα στο εργαστήριο φωτογραφίας του ΤΕΕΤ Έλενα Εφέογλου και τη Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Φωτούλα Καραλίδου. Τον συντονισμό των εργασιών του Εργαστηρίου είχαν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη και η Επικ. Καθηγήτρια του ΤΕΕΤ Ζωή Γοδόση.

Τα έργα που προέκυψαν θα παρουσιαστούν και θα εκτεθούν στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Πανσελήνου στις 26 Αυγούστου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.

Την περίοδο διεξαγωγής του εικαστικού εργαστηρίου λειτούργησε και το εργαστήριο ψηφιδωτού, όπου ο ψηφοθέτης Γρηγόρης Τζιαναμπέτης δίδαξε δωρεάν την τέχνη του ψηφιδωτού στα παιδιά από την Αιανή που συμμετείχαν.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.