ΟΑΕΔ: Χιλιάδες ευκαιρίες για εργασία αλλά και επιδοτήσεις σε ανέργους για νέο ξεκίνημα

16 Οκτωβρίου 2018
14:23
Κανένα σχόλιο

Έρχονται, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, τρία νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα οποία και αναμένεται να καλύψουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα ήδη εκδόθηκε η απόφαση για το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και τις 5.500 προσλήψεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνδυάζεται η θεσμική αναβάθμιση κρίσιμων υπηρεσιών για τον πολίτη με μια ουσιαστική παρέμβαση ενάντια στην ανεργία και την υποαπασχόλιση των νέων επιστημόνων. Αφορά άνεργους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ, ηλικίας 22 έως 29 ετών.

Οι ωφελούμενοι θα έχουν την δυνατότητα να απασχοληθούν σε υπουργεία και σε εποπτευόμενους δημόσιους φορείς ενώ οι αποδοχές, για θέσεις πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα κυμαίνονται από 1.040 έως 1.140 ευρώ, και για θέσεις τεχνολογικής εκπαίδευσης από 990 έως 1.090 ευρώ. Ετσι οι απολαβές θα είναι στο ύψος ενός πρώτο-προσλαμβανόμενου στον δημόσιο τομέα της κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ

Για πρώτη φορά νέοι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία μέσα από την συμμετοχή σε συγκεκριμένα project στην βάση του επιστημονικού τους αντικειμένου. Η Διάρκεια της απασχόλησης των ωφελούμενων στο συγκεκριμένο project θα είναι 12μήνες. Η προκήρυξη του προγράμματος θα εκδοθεί το διάστημα από 20 έως 30 Οκτώβρη ενώ θα προηγηθεί η υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει όλες τις λεπτομέρειες και τα κριτήρια του προγράμματος.

Οι προσλήψεις θα γίνουν σε ασφαλιστικά ταμεία (σχεδόν 1.250 προσλήψεις σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ) αλλά και φορείς από τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Υγείας, Εσωτερικών κ.α

Οι άνεργοι θα πρέπει να διαθέτουν πτυχίο ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι πτυχιούχοι σχολών της αλλοδαπής, να διαθέτουν βεβαίωση ισότιμου πτυχίου, από το ΔΟΑΤΑΠ. Οι πτυχιούχοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαθέτουν βεβαίωση ισότιμου τίτλου από τον ΔΟΑΤΑΠ στην περίπτωση που δεν υπάρχει άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη χώρα προέλευσης του πτυχίου τους. Επίσης θα πρέπει να έχουν βεβαίωση αναγνώρισης, των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Όταν δημοσιοποιηθεί η σχετική πρόσκληση, οι άνεργοι θα κληθούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του ΟΑΕΔ, ενώ το ΑΣΕΠ θα εποπτεύει την διαδικασία για την διασφάλιση της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας.

ΟΑΕΔ Συνοπτικά το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα αφορά:

– Ωφελούμενοι:5.500

– Προϋπολογισμός: 90.000.000€

– Προγραμματισμός: Οκτώβριος 2018

– Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την άμεση απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στο επιστημονικό τους αντικείμενο, την θεσμική αναβάθμιση του δημοσίου μέσω συγκεκριμένων project που εκτελεί υψηλά καταρτισμένο νέο εργατικό δυναμικό και την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαρροής του επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικία σε άλλες χώρες προς αναζήτηση εργασίας.

– Η διάρκεια του πρόγραμμα είναι 12 μήνες.

– Οι ακαθάριστες μηνιαίες αμοιβές των ωφελουμένων ορίζονται:

– για την κατηγορία Π.Ε. έως τα 1.040 ευρώ

– για την κατηγορία Τ.Ε. έως τα 990 ευρώ

– για ωφελούμενους οι οποίοι διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο ή διδακτορικό δίπλωμα, οι ανωτέρω αποδοχές προσαυξάνονται μηνιαίως κατά 50 ευρώ ή 100 ευρώ αντίστοιχα.

Πρόγραμμα επιδότησης ανέργων

Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα δίνει επιδότηση σε ανέργους πρώην επιχειρηματίες για να έχουν μ.ια «δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία». Το πρόγραμμα ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η κ. Καραμεσίνη.

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης θα απευθύνεται σε επιχειρηματίες που έκλεισαν τις εταιρείες τους από 1/1/12 και μετά και που θέλουν να επαναδραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά.

Ειδικότερα το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αφορά την πρωτοβουλία για τη «δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία» και απευθύνεται σε πρώην επιχειρηματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους από την 1.1.2012 και μετά και οι οποίοι θέλουν να επαναδραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά. Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 12.000 ως 36.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της επιχείρησης, με την οποία θα ξεκινήσει η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μάλιστα με το νέο πρόγραμμα θα δοθεί η ευκαιρία και σε αυτούς που δεν έχουν κάνει ρύθμιση οφειλών στον ΕΦΚΑ, γιατί πολλοί που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους δεν μπόρεσαν να μπουν σε ρυθμίσεις. Τώρα με αυτό το πρόγραμμα θα δοθεί η ασφαλιστική ενημερότητα για να ξεκινήσουν νέα επιχειρηματική δραστηριότητα και θα καταβάλει ο ΟΑΕΔ, απευθείας το 25%, ή μέχρι το 25% , της επιχορήγησης που θα πάρουν, απευθείας στον ΕΦΚΑ.

Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ είναι στο στάδιο της προκήρυξης και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikaiologitika news, μέσα στο επόμενο διάστημα των 20 ημερών θα έχει προκηρυχθεί.

Στο «τυπογραφείο» η νέα κοινωφελής εργασία σε δήμους με έξτρα αμοιβές

Στην «πόρτα» της δημοσιεύσης βρίσκεται η νέα προκήρυξη του ΟΑΕΔ για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και τις 2.300 προσλήψεις ανέργων από Δήμους. Η προκήρυξη θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν το τέλος του μήνα από τοον Οργανισμό απασχόλησης.

Ήδη έχει εκδοθεί η απόφαση που ορίζει το πλαίσιο της προκήρυξης του ΟΑΕΔ για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ΤΟΣΚΕΔΠ και δομές προσωρινής υποδοχής ή φιλοξενίας μέσω Δήμων, Περιφερειών και της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το πρόγραμμα αφορά το Γ κύκλο του προγράμματος και θα γίνουν 2.300 προσλήψεις ανέργων

Σύμφωνα με την απόφαση οι δυνητικά ωφελούμενοι, κατόπιν πρόσκλησης του ΟΑΕΔ, καλούνται να υποβάλουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στον ΟΑΕΔ, μία αίτηση συμμετοχής για την τοποθέτησή τους στις προκηρυσσόμενες θέσεις για μία ειδικότητα, επιλέγοντας από μία (1) μέχρι τρεις (3) υπηρεσίες τοποθέτησης ή/και επιβλέποντες φορείς, όπως προβλέπει η πρόσκληση. Η αίτηση θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) και μετά τη συμπλήρωσή της οι δυνητικά ωφελούμενοι την αποστέλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/). Η διάρκεια της δράσης είναι οκτάμηνη και αντιστοιχεί στο διάστημα απασχόλησης των ωφελουμένων.

Εκτός από την προβλεπόμενη αμοιβή οι ωφελούμενοι θα λάβουν και επίδομα μετεγκατάστασης που θα καταβάλλεται στις περιπτώσεις ωφελουμένων του ΟΑΕΔ των οποίων ο τόπος μετεγκατάστασης απέχει τουλάχιστον τριάντα (30) χιλιόμετρα από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους εντός της ηπειρωτικής χώρας. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται στα διακόσια (200) ευρώ το μήνα για είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης

Η δράση έχει ως στόχο την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που συνεχίζουν να πλήττονται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και τη μακρά ύφεση που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία, βάσει των στοιχείων της εγγεγραμμένης ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Αποβλέπει στην ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων, στην ένταξη/επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υποδοχής, ασύλου και διαχείρισης προσφυγικών ροών δεδομένης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης που έχει προκαλέσει η εισροή προσφύγων στη χώρα κατά τα τελευταία έτη.

Αντικείμενο της δράσης είναι η προώθηση της απασχόλησης ανέργων – εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ (ωφελούμενοι) – μέσω της τοποθέτησής τους, για συνολικό χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών, σε περιφερειακές υπηρεσίες της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των Τοπικών Συντονιστικών Κέντρων Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΤΟΣΚΕΔΠ), όπως η δημόσια πρόσκληση θα εξειδικεύσει. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται οι ενέργειες ορισμού των επιβλεπόντων φορέων και των θέσεων απασχόλησης ανά φορέα και ειδικότητα, η κατάταξη και η σύζευξη των ανέργων με τις θέσεις εργασίας των επιβλεπόντων φορέων.

Εάν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τα ΤΟΣΚΕΔΠ και οι δομές προσωρινής υποδοχής ή φιλοξενίας, στα οποία/στις οποίες έχουν τοποθετηθεί οι ωφελούμενοι, αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία τους, το χρονικό διάστημα απασχόλησης των ωφελουμένων δύναται να παραταθεί έως ένα (1) μήνα και δεκαπέντε (15) ημέρες, πέραν της προβλεπόμενης από την πρόσκληση συνολικής διάρκειας έκαστου προγράμματος και μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου προβλεπόμενου από την πρόσκληση αριθμού ημερομισθίων.
Ωφελούμενοι – Κριτήρια και σύστημα επιλογής

O ΟΑΕΔ υποδέχεται τις ηλεκτρονικές αιτήσεις ωφελουμένων, καταρτίζει πίνακα κατάταξης ανέργων, προβαίνει στη σύζευξη των ωφελουμένων με τις θέσεις απασχόλησης των επιβλεπόντων φορέων, καταβάλλει το μισθολογικό και το μη μισθολογικό κόστος στους ωφελουμένους και τους επιβλέποντες φορείς αντιστοίχως και διενεργεί δειγματοληπτικούς επιτόπιους ελέγχους στους χώρους απασχόλησης των ωφελουμένων.

Ωφελούμενοι της δράσης είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, ή ομογενείς εξ Αιγύπτου, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας ούτε η συμπλήρωση ενός (1) έτους από την απόκτηση αυτής, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958), οι οποίοι δεν έχουν συμμετάσχει σε αντίστοιχη δράση και ανήκουν σε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω κατηγορίες: α) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, β) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς, γ) μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. δ) άνεργοι ηλικίας άνω των 29 ετών, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ε) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ στ) άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα τους και ζ) άνεργοι δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)», εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Για την εφαρμογή της παρούσας, ως μέλη οικογενειών των περιπτ. α’ και β’ νοούνται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι σύζυγοι της περίπτ. α’ και ο εγγεγραμμένος άνεργος αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας της περίπτ. β’.

Ωφελούμενος είναι ένας εκ των δύο εγγεγραμμένων ανέργων συζύγων, εκτός εάν εμπίπτει στους μακροχρόνια ανέργους 12 μηνών και άνω.

Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται σε πίνακες ανά κλάδο και ειδικότητα με βάση τα ακόλουθα κριτήρια επιλογής και κατάταξης:

– χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τους εξήντα (60) μήνες: ένα (1) μόριο ανά πλήρη μήνα, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/ης συζύγου των ανέργων της ανωτέρω κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους εξήντα μήνες (60): ένα (1) μόριο ανά πλήρη μήνα,

– αριθμός ανηλίκων τέκνων: δέκα (10) μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο, στ) αναπηρία ωφελουμένου σε ποσοστό 50% και άνω: δεκαπέντε (15) μόρια

– γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω: δέκα (10) μόρια, ανεξαρτήτως συνολικού αριθμού τέκνων, η) δικαιούχοι του ΚΕΑ: τριάντα πέντε (35) μόρια και θ) ωφελούμενοι που είχαν επιλεγεί και δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση εθνικές και συγχρηματοδοτούμενες δράσεις προώθησης της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 20142020: δέκα (10) μόρια 6.

Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων, στον καθορισμό τυχόν δικαιολογητικών που απαιτείται να υποβληθούν από τους δυνητικά ωφελουμένους, στον ορισμό μηχανισμού ελέγχου των δικαιολογητικών αυτών και στη βαθμολόγηση, κατάταξη και τοποθέτηση των δυνητικά ωφελουμένων σε αντίστοιχες θέσεις με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού. Όλα τα παραπάνω εξειδικεύονται στην πρόσκληση του ΟΑΕΔ, η οποία εκδίδεται κατόπιν έγκρισης του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Το ΑΣΕΠ θα εγκρίνει ή τροποποιεί τη σχετική πρόσκληση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την περιέλευση του αντίστοιχου σχεδίου σε αυτό.

dikaiologitika.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.