Τα ΟΧΙ της ζωής μας (Γράφει η Δήμητρα Ν. Παπανικολάου)

30 Οκτωβρίου 2018
18:30
Κανένα σχόλιο

 Πότε ήταν η τελευταία φορά που αρνήθηκες κάτι; Πότε είπες όχι σε κάτι ή σε κάποιον; Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πεις όχι; Κάποιες φορές από απλή ευγένεια, άλλες φορές γιατί νιώθεις άβολα, κάποιες γιατί ντρέπεσαι και δεν ξεστομίζεις αυτή τη λέξη απλά γνέφεις καταφατικά, ενώ μέσα σου γνωρίζεις πόσο πολύ θα ήθελες αρνηθείς. Και καταλήγεις να λες ναι από τα πιο απλά πράγματα μέχρι και για πιο σοβαρά θέματα. Γιατί δηλαδή να πρέπει να περάσεις ένα απόγευμα ή μια βραδιά με φίλους όταν η μέρα σου ήταν κουραστική και η πραγματική σου ανάγκη είναι μονάχα η ξεκούραση; Ή γιατί αναγκάζεις τον εαυτό σου να προσποιηθεί ότι του αρέσει ένα φαγητό που μισεί απλά για να μην φέρεις σε δύσκολη θέση την οικοδέσποινα; Και από τα απλά καθημερινά πράγματα συνηθίζεις και δυσκολεύεσαι να λες όχι ακόμα και για σοβαρά θέματα αναγκάζοντας τον εαυτό σου να συμβιβαστεί. Επιπλέον συνηθίζεις και εσύ, αλλά και ο περίγυρός σου και οι περισσότεροι δεν δέχονται με τόση ευκολία το «όχι» σαν απάντηση. Κι όταν έρχεται η στιγμή να αναρωτηθείς για τις αποφάσεις σου, για τις σχέσεις σου, για την καθημερινότητά σου καταλαβαίνεις ότι κάποια «όχι» αποτελούν τροχοπέδη στη ζωή σου, άλλα καθόρισαν μια σημαντική στιγμή της ζωής σου και κάποια άλλα ακόμα σε βασανίζουν. Ίσως λοιπόν ήρθε η στιγμή να βάλεις το «όχι» στο λεξιλόγιό σου και στη ζωή σου. Ένα ειλικρινές και ευγενικό «όχι» ίσως σε κάνει πιο ευτυχισμένο από ένα ψεύτικο και αναγκασμένο «ναι».

 

Δήμητρα Ν. Παπανικολάου

Χημικός – Μηχανικός

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.