Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης υπέρ της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

1 Νοεμβρίου 2018
12:16

 

Επιστολή απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης (ΕΒΕ), κ. Νικόλαος Σαρρής, στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου, με κοινοποίηση στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Αντώνιο Τουρλιδάκη, και στον Πρύτανη του ΤΕΙ ΔΜ, κ. Στέργιο Γκανάτσιο, με την οποία εκφράζεται η θέση του Επιμελητηρίου υπέρ της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ ΔΜ.

Συγκεκριμένα η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Το Επιμελητήριο Κοζάνης, με αφορμή το διάλογο που έχει ανοίξει σχετικά με τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, εκπροσωπώντας την επιχειρηματική κοινότητα της ΠΕ Κοζάνης, με την παρούσα επιστολή, τάσσεται υπέρ της ενοποίησης των δύο ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Εκτιμούμε ότι το θέμα των συνεργειών των Πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ θα πρέπει να βασίζεται πάνω σε ένα συγκροτημένο αναπτυξιακό σχέδιο προς όφελος πρωτίστως της Ακαδημαϊκής κοινότητας και κατόπιν της κοινωνίας και του τόπου, όπου εδρεύουν τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ειδικότερα, συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των καιρών και μπροστά στις εξελίξεις, που λαμβάνουν χώρα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, εκφράζουμε την ανησυχία μας για τη Δυτική Μακεδονία και θεωρούμε ότι η δημιουργία ενός μεγάλου Πανεπιστημιακού φορέα με έδρα την Περιφέρειά μας είναι ανάγκη επιτακτική και πρέπει να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Η δημιουργία ισχυρών πανεπιστημίων στις γειτονικές Περιφέρειες, αλλά και το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον στο χώρο της παιδείας, καθιστούν εξαιρετικά σημαντική τη σύσταση ενός μεγάλου και καταξιωμένου Πανεπιστημίου στη Δυτική Μακεδονία, προκειμένου να καταστεί ελκυστικό και βιώσιμο τα επόμενα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση σεβόμαστε το «αυτοδιοίκητο» των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων μας, αλλά και οφείλουμε να χτυπήσουμε το καμπανάκι κινδύνου, καθώς οδεύουμε σε μια προεκλογική χρονιά και οι όποιες καθυστερήσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες για το εγχείρημα της σύμπραξης και επομένως της επιβίωση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην περιοχή μας.

Τα πανεπιστήμια αποτελούν σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό κεφάλαιο για τις περιοχές που τα φιλοξενούν, συνεπώς θεωρούμε αυτονόητο ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο με τη σύμπραξη των δύο ιδρυμάτων της Περιφέρειάς μας.

Προς τούτο, απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την ευόδωση του εγχειρήματος στη Δυτική Μακεδονία που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός πολύ δυνατού πανεπιστημίου με τη στήριξη και όλων των αναπτυξιακών φορέων της περιοχής.

Για τις δικές σας ενέργειες, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων. Με τιμή Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης Νικόλαος Σαρρής»

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

9 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι