«Δύο τρόποι υπάρχουν για να κάνει κάποιος την πολιτική επάγγελμά του.» (της Βιολέττας Μπούσιου)

11 Ιανουαρίου 2019
19:35

«Δύο τρόποι υπάρχουν για να κάνει κάποιος την πολιτική επάγγελμά του. Ή ζει για την πολιτική ή ζει από την πολιτική.» Μ’ αυτή τη φράση του Γερμανού κοινωνιολόγου Μαξ Βέμπερ, καρφωμένη στη σκέψη μου αποχαιρέτησα σήμερα, στον χιονισμένο Πεντάλοφο Βοϊου – που έμοιαζε να αγγίζει τον ουρανό- τον Κωσταντίνο Κογιόπουλο.

Και ένιωθα μέσα μου πολύ περήφανη γιατί ο κυρ-Κώστας, ο «manager» μου στην πολιτική, είχε επιλέξει να ζει για την πολιτική.

Τον γνώρισα το καλοκαίρι του 2002, με πρωτοβουλία της αείμνηστης Βίκυς Παπαφιλίππου. Τότε, ως υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος εγώ, στο ψηφοδέλτιο του Νίκου Παπαφιλίππου και, ως παλιός κομματάρχης ο κυρ-Κώστας, μοιραστήκαμε πολλές όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές. Γυρίσαμε μαζί όλο το Βόιο. Και όχι μόνο…

Ο κυρ-Κώστας δεν ήξερε μονάχα τα μικρά ονόματα των υποψήφιων ψηφοφόρων μας αλλά και όλες τους τις ανάγκες. Επισκεφτήκαμε οικογένειες που δεν είχαν, ίσως, ούτε τα στοιχειώδη. Ως τότε δεν είχα φανταστεί ποτέ, ότι στο Βόιο υπήρχε τόση ανάγκη. Όταν φεύγαμε από τέτοια σπιτικά, μου έλεγε πάντα: «Aυτούς πρέπει να τους βοηθήσουμε!»

Απορούσα που είχε επιλέξει για τον εαυτό του τον ρόλο του κομματάρχη γιατί ήταν πολύ περήφανος άνθρωπος. Ουδέποτε δεχόταν κέρασμα στα πολιτικά γραφεία. Μου είχε εξηγήσει πως ασχολιόταν με την πολιτική γιατί του άρεσε, πολύ, να βοηθά ανθρώπους.

Ο αγώνας μας έληξε άδοξα. Εγώ ένιωσα απογοήτευση από τον τρόπο που τα κόμματα διαχειρίζονταν – και διαχειρίζονται ακόμα- τη δύναμή τους και ο κυρ-Κώστας ένιωσε θλίψη γιατί το κάστρο έπεσε από μέσα. Παρ’ όλα αυτά, οι προσωπικές φιλοδοξίες των κομματικών στελεχών – που το επίδικο διάστημα στέρησαν από τον συνδυασμό μας τη νίκη- στο άμεσο μέλλον ευδοκίμησαν.

Και ενώ το Μακιαβελικό αξίωμα: «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», πάντα θα απαξιώνει την πολιτική, ευελπιστώ ότι ο μέντοράς μου -στις εκάστοτε εκλογές- ακόμα θα παίζει μπάλα από ψηλά…

Καλό Παράδεισο κυρ- Κώστα!

3 σχόλια

  • Ο Κώστας Κογιόπουλος ήταν και δικός μου φίλος, από τους πολύ αγαπητούς. Συνεργάστηκα μαζί του στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Νικάνορα-Κοζάνης, με πρόεδρο, τον αείμνηστο ιερέα, Ιωάννη Χρήστου. Κι έχω να λέω για την απλότητά του, την καταδεκτικότητά του, την εργατικότητά του, την ανθρωπιά του. Όσοι τον γνώρισαν, μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για τον Κώστα Κογιόπουλο, που θα μας λείψει.
    Καλό Παράδεισο, Κώστα- Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
    Ευάγγελος Κ. Ντάγκας

  • Η συμπάσχουσα αγάπη
    Η συμπάσχουσα αγάπη γεννά την ετοιμότητα για αυτοθυσία για το καλό του πλησίον.
    ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣ προς Κορινθίους Α 10, 33: μη ζητών το εμαυτού συμφέρον, αλλά το των πολλών.
    Στην ουσία «οδύνη του διπλανού» δεν υπάρχει , γιατί εγώ και ο διπλανός είμαστε ένα. ANTHONY BLOOM ορθὀδοξος κληρικός

  • Μονο που ανγκαιμενοι δεν ηταν και δεν ειναι μονο οι υποψηφιοι ψηφοφοροι. Εκει εξευτελισθηκε ο ανθρωπος απο τις φατριες και τις κομματικες οικογενειες. Γι αυτο σημερα φτασαμε εδω στο απροχωρητα αθλιο. Γι αυτο μακρια απο κομματα. Μη ψηφιζετε κανεναν. Δεν αξιζει να μας δουλευουν αλλο. Φτανει πια.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.