Συνέντευξη του βουλευτή Θέμη Μουμουλίδη στην ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ και στον δημοσιογράφο Αντώνη Μαυρίδη για το θέμα του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας.

Συνέντευξη παραχώρησε ο βουλευτής Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης , μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στον δημοσιογράφο Αντώνη Μαυρίδη και στην ΕΡΑ Κοζάνης, με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται για το μέλλον και τις προοπτικές του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την συνέντευξη.

«Το ζήτημα δεν είναι αριθμητικό, αν δηλαδή θα δημιουργηθούν περισσότερα τμήματα, που κατηγορηματικά εδώ και ένα χρόνο λέμε ότι θα έχουμε αύξηση των τμημάτων μετά την συνένωση. Το σημαντικότερο είναι να έχουμε ένα αναβαθμισμένο Πανεπιστήμιο με τη δημιουργία επώνυμων σχολών…»

« Εκτιμώ πως αυτό που έχουμε στα χέρια μας και αυτό που τελικά θα παραδοθεί στην κοινωνία και στο μέλλον της Δυτ. Μακεδονίας, θα είναι κάτι ιστορικά σημαντικό.

Η συζήτηση δεν έχει τελειώσει ακόμη και δεν έχει τελειώσει όχι εξ αιτίας της διαμάχης για τον αριθμό των Τμημάτων, αλλά γιατί το μεγάλο ζήτημα που τίθεται πλέον και η μεγάλη πρόκληση είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νέου Πανεπιστημίου…

Στόχος μας πρέπει να είναι να δημιουργήσουμε ισχυρές σχολές, ισχυρά και επώνυμα τμήματα, ελκυστικά στους φοιτητές και που θα έχουν ως αποτέλεσμα, το πτυχίο να προσβλέπει στην άμεση εξεύρεση εργασίας…

Σε ό, τι αφορά τον αριθμό των τμημάτων, είναι προφανές πως ο αριθμός βελτιώνεται. Ωστόσο έχουμε συμφωνήσει οι βουλευτές της Δυτ. Μακεδονίας ότι προτάσουμε το ζήτημα της ποιότητας. Η συζήτηση δεν σταματάει καθώς το νομοσχέδιο θα μπει σε διαβούλευση, μέχρι την επόμενη Δευτέρα»…

«Οι βουλευτές Δ.Μακεδονίας, έχουμε επιλέξει να συνομιλήσουμε συλλογικά, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Υπάρχει το ζήτημα των Ινστιτούτων, υπάρχει το ζήτημα της τελικής διαμόρφωσης των σχολών και υπάρχει, κυρίως, το ζήτημα των Τμημάτων Διετούς Φοίτησης που δεν πρέπει να παραβλέψουμε, καθώς αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία… Έχουμε λοιπόν επιλέξει να συνομιλήσουμε επίσημα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να ανταλλάξουμε απόψεις και να υιοθετήσουμε μία κοινή γραμμή, σε ό,τι αφορά το σύνολο της περιοχής, με την συβολή βεβαίως των πρυτανικών αρχών και της ακαδημαικής κοινότητας, ώστε να καταλήξουμε στο τελικό σχήμα και στις λεπτομέρειες της διεκδίκησής μας…»

«Στις επόμενες τρεις βδομάδες θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση. Στη συνέχεια το Σχέδιο Νόμου θα συζητηθεί στις Επιτροπές της Βουλής και υπολογίζουμε να ψηφιστεί μέχρι τις 10 Μαρτίου, ώστε όταν έρθει η ώρα της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών, να ανοίξουνε χωρίς εκκρεμότητες για την επόμενη χρονιά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι την 1η Σεπτεμβρίου του ’19 θα λειτουργήσουνε όλα τα τμήματα. Εδώ θα ήθελα να υπενθυμίσω, πως και στα Πανεπιστήμια Ηπείρου – Ιονίων Νήσων και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, υπάρχουνε τμήματα, τουλάχιστον τρία – τέσσερα που θα λειτουργήσουν από το ’20, ή και το ’21. Προκειται για μια ακόμη θετική εξέλιξη για μας…»

«Συζητήθηκε ακόμη το θέμα αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, δηλαδή το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα Διεθνές Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων [στούντιο] , αυτό που είναι πια κοινός στόχος και αυτό που κάποιοι χλευάζουν … Συζητήθηκε το ενδεχόμενο να προβλέπεται στο νομοσχέδιο, αυτή η εξέλιξη. Είναι μία προσπάθεια την οποία πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, γιατί οδηγεί ακριβώς σε αυτό που έχει ανάγκη η περιοχή. Στην επόμενη μέρα…»

«Το νέο Πανεπιστημιακό ίδρυμα , αποτελεί, αναπτυξιακό «εργαλείο» της περιοχής…

στο τέλος της μέρας θα είναι αναβαθμισμένο, ισχυρό και πιστεύω πως η συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαικής κοινότητας, είναι σύμφωνη και ικανοποιημένη»

«…Το μόνο που βλέπω ως πρόβλημα, είναι, όπου υπάρχουνε αδύναμα τμήματα για κάποιους λόγους, υπάρχει χρόνος στους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή στην ακαδημαϊκή κοινότητα, να ενδοσκοπήσει, να κρίνει και να αλλάξει, να επαναπροσδιορίσει τη λειτουργία. Δεν πρέπει να βγούμε από αυτήν την πολύ μεγάλη μάχη που δίνουμε , με συμβιβαστικές λύσεις και με αριθμητικές ισορροπίες. Οφείλουμε να θέσουμε όλοι τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, να δούμε την πραγματικότητα και τις αδυναμίες μας και να τις κάνουμε πλεονεκτήματα…»

«…Η Κοζάνη παίρνει μία ενισχυμένη Πολυτεχνική Σχολή. Εδώ χτυπάει η καρδιά ενός πανίχυρου Πολυτεχνείου, αλλά και ισχυρών Οικονομικών Τμημάτων…

…Ταυτόχρονα η πόλη της Κοζάνης καλείται να διαδραματίσει τον Μητροπολιτικό της ρόλο. Ένα κέντρο συντονισμού της εξέλιξης του νέου Πανεπιστημιακού ιδρύματος…

…Η Πτολεμαΐδα κερδίζει σημαντικά. Θα πρέπει να μιλήσουμε όμως καθαρά και για τις υποδομές της πόλης. Τις υποδομές που απαιτούνται. Και που πρέπει να σχεδιαστούν. Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ακαδημαϊκό συγκρότημα στην πόλη της Πτολεμαΐδας…»

«Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στους υπεύθυνους των τμημάτων να δημιουργήσουνε εκπαιδευτικές συνθήκες υψηλού επιπέδου… Είναι πρόκληση να επιδιώκουμε την δημιουργία επώνυμων σχολών και να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό που η περιοχή κερδίζει…Είναι αυτονόητη η συμβολή ενός εύρωστου Πανεπιστημίου στην οικονομία των περιοχών είναι αυτονόητη».

«Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε τις τοποθετήσεις των συναδέλφων , της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γι’ αυτό το κομβικής σημασίας εγχείρημα… Η μικροψυχία πρέπει να τελειώσει, η μικροπολιτική και η αντιπολιτευτική διάθεση, όπως γίνεται αλά καρτ, πρέπει να τελειώσει. Είναι φανερό ότι σε μια σειρά ζητημάτων είναι εκτεθειμένοι οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είμαι βέβαιος πως οι συνάδελφοι Δυτικομακεδόνες βουλευτές της Ν.Δ. θα αισθάνονται υπερήφανοι υπερψηφίζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής , αυτή την σημαντική εξέλιξη για την Δυτική Μακεδονία…»

«Κλείνοντας λέω ότι μόνο οφέλη και θετικά αποτελέσματα για την περιοχή έχει η δημιουργία του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Οφείλω να επισημάνω στους κακοπροαίρετους που προτρέχουν και κινδυνολογούν, προσπαθώντας να μειώσουν την σημασία αυτής της επιτυχίας, πως ο κύκλος των διεκδικήσεων για ένα ουσιαστικά αναβαθμισμένο τριτοβάθμιο ίδρυμα δεν τελείωσε ακόμη… Διεκδικούμε , από τη δική μας κυβέρνηση, ό,τι περισσότερο και ό,τι καλύτερο για την περιοχή μας…»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμη Μουμουλίδη

Σκηνοθέτη- Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε.Κοζάνης

Μέλους Διαρκών Επιτροπών Μορφωτικών

και Οικονομικών Υποθέσεων