Αξιοποίηση Στρατοπέδου Μακεδονομάχων: Ένα ακόμη βήμα για την Κοζάνη του αύριο! (του Κώστα Δεσποτίδη*)

23 Μαΐου 2019
17:00

 

Η μακροχρόνια (99 χρόνια) παραχώρηση κατά χρήση του μεγαλύτερου τμήματος του Στρατοπέδου Μακεδονομάχων και του Στρατιωτικού γηπέδου στο Δήμο Κοζάνης και η αξιοποίηση αυτών προς όφελος των δημοτών της Κοζάνης αποτελούσε αίτημα δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας που πλέον γίνεται πραγματικότητα!

Για τον Δήμο Κοζάνης η υπόθεση της παραχώρησης του στρατοπέδου Μακεδονομάχων αποτελούσε πάγιο αίτημα. Από τα επίσημα έγγραφα του Δήμου, ενόψει και της εκπόνησης του νέου ΓΠΣ, φαίνεται η αλληλογραφία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ιδιαίτερα το διάστημα μεταξύ 1995 και 2003. Μάλιστα ως κατάληξη ο Δήμος Κοζάνης με την ΑΔΣ 594/1998, οριστικοποιεί την συμφωνία για μια, επί της ουσίας, αγορά 220 στρ. και στη συνέχεια πολεοδόμηση αυτών με 60% κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους και 40% οικοδόμηση. Κατόπιν αυτών το προτεινόμενο τότε ΓΠΣ προέβλεπε εγκατάσταση χρήσεων πολεοδομικού κέντρου με διοίκηση, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, εκπαίδευση, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ. Η διακοπή της επίσημης αλληλογραφίας στο χρονικό αυτό σημείο καταδεικνύει και το πάγωμα της διαδικασίας. Έκτοτε δεν υπήρξε καμία ουσιαστική κίνηση στην κατεύθυνση της διεκδίκησης του παραπάνω στρατοπέδου.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Δήμου Κοζάνης, από τη πρώτη στιγμή, επανάφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της παραχώρησης του στρατοπέδου Μακεδονομάχων ξεκινώντας κύκλο επαφών με το ΥΠΕΘΑ και ΤΕΘΑ.

Στη συνέχεια αυτών των επαφών κατατέθηκε από πλευράς Δήμου προσχέδιο Master Plan οποίο βασίζεται τόσο στο προς αναθεώρηση ΓΠΣ, όσο και στο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό του Δήμου για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και την πρόταση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (αναπλάσεις χώρου ΟΣΕ, πλατείας Λασσάνη, οδών Ολύμπου και Αριστοτέλους κλπ).

Σήμερα, οι 3ετείς και πλέον προσπάθειες σύγκλησης απόψεων και προτάσεων μεταξύ Δήμου από τη μία πλευρά και ΥΠΕΘΑ, ΤΕΘΑ και Αρχηγείου Στρατού από την άλλη, κατέληξαν σε μία συμφωνία για την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συναντίληψης και Συνεργασίας.

Μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην μακροχρόνια (99 χρόνια) παραχώρηση.

Κομβικό σημείο είναι η ανάληψη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του συνολικού κόστους μετεγκατάστασης των στρατιωτικών υπηρεσιών που εδρεύουν στο Στρατόπεδο Μακεδονομάχων εντός του υπόλοιπου χώρου που θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του Στρατού.

Η συμφωνία περιλαμβάνει :

  • Την παραχώρηση κατά χρήση της έκτασης των 220 στρ. του νοτιοανατολικού τμήματος του στρατοπέδου Μακεδονομάχων, που ορίζεται από τη συνέχεια της οδού Δαβάκη, στο Δήμο Κοζάνης

  • Την παραχώρηση κατά χρήση 19,5 στρ. του πρώην στρατοπέδου Ψυχογιού (στρατιωτικό γήπεδο)

  • Την παραχώρηση των κτιρίων εντός της παραχωρούμενης έκτασης

  • Την εκπόνηση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (τοπικό ρυμοτομικό) για την έκταση των 220 στρ. όπου θα προβλέπονται εκτεταμένοι χώροι πρασίνου και αποκλειστικά Κοινόχρηστες και Κοινωφελείς χρήσεις με συντελεστή δόμησης 0,2

  • Την κάλυψη των εξόδων μετεγκατάστασης των στρατιωτικών εγλαταστάσεων από τη παραχωρούμενη έκτασης σε άλλο χώρο, από εθνικούς πόρους.

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία για την παραπάνω παραχώρηση ορίζεται ετήσιο μίσθωμα το οποίο θα συμφωνηθεί από κοινού από τις δύο πλευρές ακολουθώντας το μοντέλο της παραχώρησης του σιδηροδρομικού σταθμού.

Όλο το σχέδιο θα παρουσιαστεί και θα τεθεί προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το 2014 ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια να επιλύσουμε χρονίζοντα προβλήματα της με βάση ολοκληρωμένο σχέδιο που εκπονήσαμε για μια βιώσιμη, σύγχρονη, υγιή οικονομικά πόλη.

Έχουμε αποδείξει ότι τολμάμε, αγγίζοντας θέματα χρονίζοντα και ταμπού να το πετύχουμε με τον καλύτερο τρόπο και πάντα προς όφελος της πόλης με μοναδικό στόχο την αειφόρο προοπτική της !

#Βάλαμε τα θεμέλια#

#Χτίζουμε το δίκαιο αύριο#

*Ο Κώστας Δεσποτίδης είναι Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Στρατηγικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας του Δήμου Κοζάνης και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη Δημοτική Κίνηση Κοζάνη Τόπος Να Ζεις

25 σχόλια

    • Δηλαδή θα νοικιάσει ο Δήμος τον χώρο του Στρατοπέδου και επάνω στο νοικιασμένο θα κτίσει κτίσματα που θα ανήκουν στο κράτος και θα πληρώνει ενοίκιο γιά τα κτίρια ;
      Τρελό δεν ακούγετε ;

      Αυθαίρετα χωρίς να ρωτήσει κανέναν ο Δήμαρχος προχωρά σε δεσμεύσεις αφού έχει την πλειοψηφία των Συμβούλων οι οποίοι δε έχουν απαντησεις και δεν ξέρουν γιά ένα σωρό θέματα τίποτε !

      ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ !

      ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ !

      και ο λογαριασμός όπως πάντα στέλνεται στους Δημότες !

  • Όλα συμπεριλαμβάνονται στη Συμφωνία των Πρεσπων. Η ευκολία της παραχώρησης προβληματιζει την τοπική κοινωνία. Μόνο οι Συριζαιοι χαίρονται.

  • Συγχαρητήρια Κώστα, ξέραμε ότι ήσουν άξιος μηχανικός, τώρα απέδειξες και πως είσαι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση

  • Δηλαδή αντί να παραχωρηθεί η έκταση ελεύθερη στους Κοζανίτες, συμφωνήσατε να τη μισθώσετε. Και πανηγυρίζετε που μας κάνατε νοικάρηδες στον τόπο μας!

    Τη Δευτέρα, σπίτι!

  • Καπελώνει μια προσπάθεια ετών και πληρώνει κιόλας. Στην Πλ. Αυλιώτη οι πολυκατοικίες που πήραν δημόσιο δρόμο πληρώνουν κ. Αντιδήμαρχε ?

  • ερχεται το μαυρο ετοιμασου την δευτερα δεν θα υπαρχεις. Θα εισαι παρελθον και εσυ και η παραταξη σου. Θα πεσει πολυ κλαμα.

  • Τσίπρας: “Στον Δήμο Κοζάνης παραχωρούνται 19,5 στρέμματα του Στρατοπέδου Μακεδονομάχων”
    Τα 220 στρέμματα αγορά που είναι. Οι προτάσεις είναι για 20 στρέμματα ή για 220;

  • Κρίμα που μπερδευτηκατε στα γρανάζια του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπήρχε ανάγκη να το κάνετε. Τα λάθη κοστίζουν.

    • Φτάνει με την αστεία καραμέλα τό ΣΎΡΙΖΑ. 10 χρόνια τα ίδια λετε. Η κίνηση είναι πολυσυλλεκτικη και ανεξάρτητη στην πραξη και όχι στα λόγια. Δες τους ανθρώπους και θα καταλαβει

  • Γραφεί ο Δεσποτιδης για την Κοζάνη και και το πώς θα αλλάξει με τους χώρους του ΟΣΕ και του Μακεδονομάχων και ο ένας γράφει για τις Πρέσπες, ο άλλος για το ΣΥΡΙΖΑ, ο τρίτος τον αποχαιρετά.
    Μνημόνια για παντα, δεν υπάρχει καμια ελπίδα σε αυτό τον τοπο

  • Ειστε μακρυα απ τη κοινωνια και τους πολιτες κυριε δεσποτιδη.
    Δε σας ξερει ο κοσμος και τωρα πλεον δε γινεται τιποτα.
    Στο σπιτι σας.

    • Τον Κώστα τον ξέρει η Κοζάνη πολλά χρόνια πριν γίνει αντιδημαρχος. Εσύ Κοζανίτης πάντως δεν είσαι

      • Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν όλη μέρα και δεν κάνουν κουτσομπολιο και δημοσιες σχέσεις στην πλατεια,συνοδεία φρεντο.
        Δε θα κρίνεις εσύ από τα σχόλια ποιος είναι Κοζάνης και ποιος οχι.
        Είκοσι χρόνια έχω πληρώσει στο δήμο τα μαλλιοκεφαλα μου.
        Είσαι συ περισσότερο κοζανιτης,η απλως ένας σουρδος,να καταλαβω.

  • Ρωτήσατε ποτέ τους Κοζανίτες τι θέλουν για το Στρατόπεδο Μακεδονομάχων ?

    Κάνατε με τον κόσμο καμία ανοιχτή συζήτηση ?
    Επιβάλλετε ότι θέλετε και φέρνετε όλους προ τετελεσμένων!

  • ΄Ενα ακόμα βήμα . . . . : ” στράτα στρατούλα και τα παιδία που κυβερνούν τον Δήμο παίζει . . . . .”

    Ενοίκιασαν λέει το Στρατόπεδο . . .και χαίρονται . . .!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.