Δεν ήθελα να πάρω θέση αλλά επειδή το θέμα αφορά πρώτιστα τον τόπο μου και μετά την διαμάχη των εκλογών μεταξύ των δύο υποψηφίων δημάρχων Σερβίων, θα το κάνω. Όχι πως παίζει ρόλο η γνώμη μου, αλλά επειδή κρίνω πως πρέπει να έχω λόγο ως απλός δημότης.

Σε τηλεοπτικό debate προχθές, υπήρχε η διαφωνία μεταξύ των δύο επικεφαλής που προχωράνε στην δεύτερη Κυριακή των εκλογών, αν είναι σωστή-λογική (όπως θέλετε πείτε το), η κατασκευή κολυμβητηρίου ή οχι, στα Σέρβια.
Και για να μην σας κουράζω με το συμπέρασμα, θα πω ΔΥΣΤΥΧΩΣ όχι. Δεν μπορούμε να κάνουμε κολυμβητήριο στα Σέρβια όσο και αν το θέλουμε.

Και θα κάνω αιτιολόγηση:

Α. Σε καμία επαρχιακή πόλη της Ελλάδας κάτω των 5.000 κατοίκων δεν υπάρχει κολυμβητήριο. Όχι πως λέει κάτι αυτό αλλά προφανώς και άλλοι να έκαναν μελέτες τις εποχές των καλοταϊσμένων αγελάδων.

Β. Σε μια πόλη όπως η Άρτα, με κατοίκους δεκαπλασιους των Σερβίων, το κολυμβητήριο παραμένει κλειστό ως και τον Μάρτιο γιατί απαιτούνται σχεδόν 700 λίτρα πετρέλαιο την ημέρα για την λειτουργία του. Καθημερινά δηλαδή 1.000€, (με μέση θερμοκρασία υψηλότερη από αυτή των Σερβίων) σε συνδυασμό με την μειούμενη καθ’ έτος κρατικη χρηματοδότηση (περίπου 70%), κάνει την χρήση του απαγορευτική.
Οι θερμοκρασίες που συναντάμε στα περισσότερα κολυμβητήρια της Πελοποννήσου (πολύ νότια) είναι από 25,5 μέχρι και 27,5 με εξαίρεση το κολυμβητήριο της Πάτρας που πραγματικά το νερό είναι κρύο (μάρτυρες οι αθλητές του που ξέρουν καλύτερα από όλους). Στα δημοτικά κολυμβητήρια οι ομάδες πληρώνουν μίσθωμα στο δήμο παρόλα αυτά υπάρχουν και δήμοι που το παραχωρούν δωρεάν όπως ο Δήμος Καλαμάτας στις τοπικές ομάδες (Δήμος Ιλισίων, Δήμος Νίκαιας, Δήμος Λαμίας κ.α.). Με βάση λοιπόν τα παραπάνω δεδομένα πρέπει να αναλογιστούμε την μέση θερμοκρασία που πρέπει να ανεβάσουμε εμείς συγκριτικά με αυτό της Πάτρας καθώς και την ανυπαρξία εσόδων από τις τοπικές ομάδες μας… οι οποίες απλά δεν υπάρχουν. Οποτε μιλάμε απ’ ευθειας για ένα έργο το οποίο θα σαπίσει στο πέρασμα του χρόνου.

Γ. Η ενοικίαση της πισίνας του ιδιώτη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μια εξαιρετική πρόταση για τους εξής λόγους: 1. Ο δήμος δεν θα επωμιστεί το κόστος συντήρησης 2. Ο δήμος δεν θα επωμιστεί την μισθοδοσία των γυμναστών 3. Ο δήμος θα έχει την δυνατότητα να κάνει επιτέλους μια “δουλειά” με έναν ιδιώτη για κάτι που απασχολεί την τοπική νεολαία ΠΡΙΝ αναλάβει την κατασκευή ενός πολυδάπανου έργου.

Δ. Η λειτουργία ενός κολυμβητηρίου διέπεται από κανόνες και νόμους, αναφέρω επιγραμματικά:
Συντήρηση και ποιότητα νερού, Υποδοχή –γραμματεία ενημέρωση, Χαμηλό κόστος λειτουργίας, Σωστές συνεργασίες με Φορείς, όπως ΓΓΑ, ΚΟΕ κλπ., Καλές συμφωνίες με εξωτερικούς συνεργάτες, Καθαριότητα, αυστηροί κανόνες, προσωπικό πισίνας, Ναυαγοσώστες και αθλητισμός υγείας. Επισης κάθε δεκαπέντε ημέρες θα εκδίδεται Πιστοποιητικό Καλής και Ασφαλούς Λειτουργίας υπογεγραμμένο από διπλωματούχο Μηχανικό (Μηχανολόγο ή Ηλεκτρολόγο ή Χημικό Μηχανικό) που οφείλει να διαθέτει ο ανάδοχος.
-Καθημερινώς θα υποβάλλεται υπογεγραμμένο από τους συντηρητές-τεχνικούς του αναδόχου Αναλυτικό Δελτίο Εργασιών και θεωρημένο από τον Διπλ. Μηχανικό του αναδόχου. Στο Αναλυτικοί Δελτίο Εργασιών θα καταγράφονται τα ακολουθά:
* Η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των συντηρητών-τεχνικών του αναδόχου.
* Οι εργασίες που εκτελέσθηκαν, οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις
* Τα αποτελέσματα της φωτομετρικής εξετάσεως του νερού, η οποία θα πρέπει να γίνεται κάθε δυο ώρες (δηλ. ελεύθερο χλώριο, συνολικό χλώριο, pH, η σκληρότητα και η θερμοκρασία του νερού)

Λοιπά αλλά χρήσιμα στοιχεία
* Μία φορά τον μηνά (από Οκτώβριο έως και Μάιο) θα εκδίδεται Δελτίο Ελέγχου των καυστήρων-λεβητων του συστήματος θέρμανσης νερού (των κολυμβητικών δεξαμενών και των κτιριακών εγκαταστάσεων) υπογεγραμμένο από εξειδικευμένο αδειούχο συντηρητή καυστήρων, το οποίο θα προσκομίζεται στην υπηρεσία μαζί με το τιμολόγιο μηνιαίας συντήρησης.
* Μία φορά το έτος θα συντάσσεται Υπεύθυνη Δήλωση Ελέγχου-Συντήρησης οπλών των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας του κολυμβητηρίου (συμφωνά με την Πυροσβεστικής Διάταξη 12β/2010 (ΦΕΚ Β ́546/29-04-2010) καθώς και του πάντως είδους πυροσβεστήρων που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις, του συντηρείτο αυτών, η οποία επίσης θα προσκομίζεται στην υπηρεσία. Ο ανάδοχος υποχρεούται να ενημερώνει με δική του ευθύνη το Βιβλίο Ελέγχου και Συντήρησης Μέσων Ενεργητικής Πυροπροστασίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω καταλαβαίνουμε όλοι και πολύ απλά πως για έναν δήμο σαν τον δικό μας, η κατασκευή κολυμβητηρίου είναι ένα όνειρο θερινής νυκτός, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.

Εύχομαι να μην μας απογοήτευσα, αλλά έτσι είναι η πραγματικότητα.