Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί σε κτηνοτρόφους περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας, από το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας που παρουσιάζουν τα νεογέννητα αμνοερίφια την τρέχουσα περίοδο γέννας, που τους επιφέρει ασφαλώς σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Τα νεογέννητα αμνοερίφια (κυρίως τα αρνιά), συνήθως μετά την πρώτη μέχρι και τη δεύτερη εβδομάδα παρουσιάζουν δυσεντερικές διαταραχές (διάρροιες), εξάντληση και τελικά ψοφάνε.

Η ατομική κτηνιατρική αντιμετώπιση του φαινομένου φαίνεται να μην είχε τα επιθυμητά θεραπευτικά αποτελέσματα και οι κτηνοτρόφοι απευθύνονται πλέον -κατά πληροφορίες μας- στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, να ασχοληθούν διεξοδικά με το θέμα.

Σαφέστερη εικόνα έχουμε για τους κτηνοτρόφους της Ελάτης του δήμου Σερβίων Κοζάνης, που στην άτυπη συγκέντρωση που είχαν σήμερα (29/12) στο χωριό παρουσία του προέδρου της κοινότητας, διαπιστώθηκε ότι οι απώλειες νεογέννητων αμνοεριφίων την τρέχουσα περίοδο φτάνουν σε ποσοστό μέχρι και το 30% (σε μεμονωμένες περιπτώσεις και σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό).

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, η ίδια εικόνα παρουσιάζεται και σε πολλούς κτηνοτρόφους της περιοχής της Δεσκάτης της Π.Ε. Γρεβενών, καθώς και σε κτηνοτρόφους των Λευκάρων Κοζάνης (πιθανότατα και σε άλλες περιοχές).

mikrovalto.gr