Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020 οι μαθητές του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας των Α1 και Α2 τάξεων Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» γιόρτασαν το γαλλικό έθιμο La Chandeleur-Γιορτή της κρέπας με την υπεύθυνη καθηγήτριά τους κ. Τρίκου Παναγιώτα.

Οι μαθητές, μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες, ανακάλυψαν τη συνταγή με τα υλικά για την παρασκευή της κρέπας στα Γαλλικά, χρησιμοποίησαν το σχετικό λεξιλόγιο, άκουσαν και έμαθαν ένα γαλλικό τραγούδι που σχετίζεται με τα γνωστό αυτό έθιμο και, τέλος, έφτιαξαν και απόλαυσαν τη δική τους κρέπα.

Σχετικά με το έθιμο αυτό της Γαλλίας οι μαθητές ενημερώθηκαν για την Υπαπαντή του Χριστού (Chandeleur ή Fête aux chandelles), που γιορτάζεται στη Γαλλία, και αναφέρεται στην υποδοχή του Χριστού στον ναό. Το όνομα “Chandeleur” προέρχεται από το “chandelle” που σημαίνει κερί στα Γαλλικά, γι’ αυτό και η γιορτή αυτή ονομάζεται και Fête aux chandelles (Γιορτή των κεριών).

Το άγιο φως των κεριών των εκκλησιών που φέρνουν οι πιστοί στο σπίτι τους, σύμφωνα με την παράδοση, τους προστατεύει και τους υπενθυμίζει ότι ο Χριστός είναι το φως του κόσμου.

Στους Γάλλους, ωστόσο, σήμερα η Chandeleur είναι γνωστή κυρίως ως η Ημέρα της κρέπας. Κατά την παράδοση, εάν δεν έφτιαχναν κρέπες την ημέρα αυτή δεν θα είχαν καλή σοδειά από σιτάρι. Ενώ η κρέπα, μεταξύ άλλων, λόγω τού στρογγυλού σχήματος και τού χρώματός της, θυμίζει τον ήλιο ο οποίος επιστρέφει την Άνοιξη μετά από έναν σκοτεινό και κρύο χειμώνα… Κάθε χρόνο λοιπόν αυτή την ημέρα, κατά την παράδοση, σε κάθε σπίτι της Γαλλίας αναβιώνει το έθιμο της παρ ασκευής της κρέπας.