Μετά από πολλές μέρες «ειδικών συνθηκών», έντονης σωματικής και ψυχικής καταπόνησης των εργαζομένων σε καταστήματα, αποθήκες κλπ. και μετά από τις παρεμβάσεις επιχειρησιακών και κλαδικών σωματείων σε όλη τη χώρα, μέσα στα οποία είναι και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης, με ανακοινώσεις και δελτία τύπου οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ προχώρησαν στη τοποθέτηση προστατευτικού πλεξιγκλάς στα ταμεία, που στις περισσότερες περιπτώσεις ο τρόπος που τοποθετήθηκαν προστατεύει ελάχιστα τους εργαζόμενους και τους πελάτες από την επαφή μεταξύ τους. Όμως, την ίδια ώρα η εντατικοποίηση της δουλειάς έχει φτάσει στο απροχώρητο, παρά τα κυβερνητικά «μπρος-πίσω» με το ωράριο, τις Κυριακές και το περιβόητο «ένας πελάτης ανά 10 ή 15 τετραγωνικά». Πολλοί συνάδελφοι αντιμετωπίζουν καθημερινά, πέρα απ’ τη σωματική, και ψυχολογική πίεση που τους φτάνει συχνά στα όρια της κατάρρευσης ή ακόμα και στο να ρίχνουν την ευθύνη για αυτή τη κατάσταση στους πελάτες.

Η αναλγησία της εργοδοσίας και του κράτους καλά κρατεί απέναντι στα πραγματικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Υπουργοί διαφημίζουν και διαφημίζονται για τα μέτρα μείωσης του συγχρωτισμού, όμως ούτε λόγος για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων που εκτίθενται καθημερινά σε κίνδυνο.

Η επιχειρήσεις λένε ότι ακολουθούν τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. όσον αφορά τη μάσκα αλλά κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους καθώς αυτή είναι μια γενική οδηγία που κανείς δεν διαφωνεί αλλά οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα ταμία έρχονται σε κοντινή επαφή με εκατοντάδες πελάτες καθημερινά και είναι εκτεθειμένοι σε πιθανά σταγονίδια. Το Σωματείο μας από την πρώτη στιγμή ζήτησε να μπουν προστατευτικά πλεξιγκλάς στα ταμεία αλλά μπρος στα κέρδη τι είναι ο πόνος.

Την ανάγκη για καθημερινή απολύμανση των καταστημάτων μετά το κλείσιμό τους, τη μεταθέτουν στην ατομική ευθύνη των εργαζομένων. Τη στιγμή που ο τζίρος έχει εκτοξευτεί, πάει πολύ να μας μιλάνε για ατομική ευθύνη.

Δεν είναι ατομική ευθύνη η καθημερινή απολύμανση των καταστημάτων των αποθηκών και των γραφείων. Η μόνη πραγματική ευθύνη και κίνδυνος προέρχεται από την παντελή αδιαφορία κράτους και εργοδοσίας τόσο στους χώρους εργασίας όσο και στο δημόσιο σύστημα υγείας που διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις το απαξιώνουν δίνοντας το στους εμπόρους της υγείας.

Με ευθύνη των επιχειρήσεων συνάδελφοι που παρουσιάζουν συμπτώματα να μην στέλνονται απλώς στο σπίτι, αλλά άμεσα να κάνουν το τεστ. Καμία απόκρυψη πιθανών κρουσμάτων. Δεν παίζουμε με την υγεία μας, την υγεία των συναδέλφων μας, και αυτή των κοντινών μας ανθρώπων.

Οι εικόνες των τελευταίων ημερών, επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση στα supermarket είναι επικίνδυνη για εργαζόμενους και καταναλωτές και απαιτείται να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, να εφαρμοστούν αυστηρά τα όσα συστήνονται από τον ΕΟΔΥ.

Δε μπορεί τα μέσα προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες) να αποτελούν ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου. Σε συνθήκες εξάπλωσης του ιού, δε μπορεί να μην υπάρχει καθαριότητα από συνεργεία καθαρισμού όλες τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, απολύμανση σε επιφάνειες, καρότσια, μηχανήματα, ράφια, σε χώρους διαλείμματος και τουαλέτες.

Δε μπορεί να μην εξασφαλίζεται η προστασία των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και η εργοδοσία να κάνει τα στραβά μάτια μπροστά στο φόρτο εργασίας ή να τις παρέχει ύστερα από πίεση ή από τη «καλή καρδιά του διευθυντή».

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:

 • Να καλυφθούν εδώ και τώρα τα τεράστια κενά και οι ελλείψεις στο σύστημα υγείας με άμεσες προσλήψεις και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Να ανοίξουν κρεβάτια ΜΕΘ.

 • Να τοποθετηθούν τζάμια στα ταμεία που να προστατεύουν πραγματικά εργαζόμενους και πελάτες.

 • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market. Εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

 • Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών (καρότσια, καλάθια, ράφια), για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό – πελάτες αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές, παλετοφόρα κοκ)

 • Να δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς χωρίς να προσμετρούνται μέρες κανονικής άδειας.

 • Να δοθούν άδειες σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που συνιστάται η παραμονή στο σπίτι.

 • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.

 • Να ισχύσει στην πράξη το μέτρο της ελάχιστης παρουσίας πελατών μέσα σούπερ μάρκετ.

 • Να μετατραπούν τα 4ωρα-6ωρα και γενικά όλες οι ελαστικές θέσεις εργασίας, σε θέσεις πλήρους εργασίας (8ωρο) με όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Να υπάρξει κάλυψη όλων των κενών ανά πόστο.

 • Να δοθεί έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

 • Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο

Δε βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, την υγεία της οικογενείας μας, την δημόσια υγεία.