Όταν το kozan.gr έθεσε την ερώτηση στον Κ. Μουσουρούλη (δείτε εδώ), περί της απουσίας συγκεκριμένων αναφορών, στο master plan, για επενδύσεις στη λίμνη Πολυφύτου, ο  Συντονιστής του σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, φανερά αμήχανος και κοιτώντας – αρχικά – τον Υπουργό Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη, προσπάθησε να κρύψει αυτή την αδιανόητη αβλεψία με δικαιολογίες του τύπου, ότι μπορεί η λίμνη να μην αναφέρεται ονομαστικά αλλά προφανώς θα καλυφθεί “κάτω” από το βιώσιμο τουρισμό και την επιχειρηματική γεωργία. Αντιλαμβανόμενος, ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί αφού από τη μία πλευρά δε μπορεί να υπάρχει – στο master plan – συγκεκριμένη αναφορά για οινικό τουρισμό, τύπου Ιταλίας, στο Βόιο κι από την άλλη να μην υπάρχει, ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ,  τίποτα για τη λίμνη Πολυφύτου, επιχείρησε έναν άλλο ελιγμό, επίσης ατυχή, ότι δηλαδή στο master plan μιλάμε για άξονες κι όχι για έργα. Προφανώς, ξέχασε(;), ότι στο master plan αναφέρονται και συγκεκριμένα έργα (όχι μόνο άξονες), όπως για παράδειγμα η δημιουργία υπερσύγχρονης κλινικής φυσικής αποκατάστασης, 200 κλινών, σε έκταση 40 στρεμμάτων, στο Αμύνταιο. Δεν υπήρχε χώρος για μια τόση δα “σημειωσούλα” για επενδύσεις στη λίμνη Πολυφύτου, έστω και για μία από τις χιλιοειπωμένες;

Ας σοβαρευτούμε! Η συγκεκριμένη ερώτηση του kozan.gr, πέρα από το προφανές,  αποσκοπούσε και στο να αναδείξει την προχειρότητα με την οποία μελετήθηκαν κάποια (ΟΧΙ ΟΛΑ) πράγματα στο master plan. Ούτε τους έξυπνους παριστάνουμε, ούτε τους ειδικούς, το προφανές αναζητούμε μέσα από εύλογους προβληματισμούς. Και ζητούμε, πρωτίστως, ειλικρίνεια και σοβαρότητα από τους “σχεδιαστές” της “επόμενης μέρας” του τόπου μας. Εκτός αν οι συγκεκριμένοι θέλουν να επιβεβαιώσουν όλους εκείνους που  υποστηρίζουν ότι στην κυβέρνηση μας βλέπουν ως “ιθαγενείς”. Δε φτάνει να το αρνούνται, πρέπει να το αποδεικνύουν, διαρκώς, εμπράκτως.

Με αφορμή, λοιπόν, την αυριανή επίσκεψη Χατζηδάκη στη λίμνη Πολυφύτου, που μόνο τυχαία δεν είναι απ’ όσα έχουμε πληροφορηθεί παρασκηνιακά (δε χρειάζεται να αναφερθούμε σ’ αυτό το στάδιο σε κάτι παραπάνω), αναδημοσιεύουμε το Σχέδιο δράσης υλοποίησης ενδεικτικών παρεμβάσεων στις λίμνες Πολυφύτου & Ιλαρίωνα (κλικ εδώ), που εκπόνησε η ΑΝΚΟ και που ενδεχομένως, στοιχεία του, έστω κι εκ των υστερών, μπορεί να επικαλεστεί ο Υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος.

kozan.gr