Τον συντονισμό και την αποτελεσματική πίεση όλων των εμπλεκόμενων, για να διεκδικηθεί η ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος σχετικά με την αλλαγή  των κριτηρίων κατανομής των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου δίκαιης Μετάβασης -μετά την καταψήφιση των σχετικών τροπολογιών από την ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου-, ζήτησε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ  Κοζάνης ο πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και δήμαρχος Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης.

Οι τροπολογίες αφορούσαν την προσθήκη των κριτηρίων της ταχύτητας μετάβασης και  της εξάρτησης  από τον λιγνίτη και τον άνθρακα και κατατέθηκαν από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη και Πέτρο Κόκκαλη -εκ μέρους της πολιτικής ομάδας της  Αριστεράς (GUE)- ωστόσο, απορρίφθηκαν από  την ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, παρότι  υπερψηφίστηκαν και από τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝ.ΑΛ.

Όπως τόνισε ο κ. Γιαννάκης, «πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική παρέμβαση της χώρας,   στο δεύτερο στάδιο που ακολουθεί τις επόμενες ημέρες, κατά την διαδικασία των τριμερών διαπραγματεύσεων του Συμβουλίου Υπουργών, του ευρωκοινοβουλίου και της ευρωπαϊκής επιτροπής, προκειμένου να γίνουν αλλαγές και να προστεθούν τα δύο κριτήρια, τα οποία θα κάνουν πιο δίκαιη την κατανομή των πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου μετάβασης και υπολογίζεται να αυξήσουν τους λιγοστούς πόρους, κατά 75% στην Δυτ. Μακεδονία».

Ο πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων έχει αποστείλει και  σχετική επιστολή στους αρμόδιους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, και, όπως υπογράμμισε, «η  διατήρηση των σημερινών κριτηρίων για την κατανομή των πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου μετάβασης, ουσιαστικά ενισχύει τις χώρες που  προχωρούν πολύ αργότερα στην απολιγνιτοποίηση όπως η Γερμανία το 2038, αλλά και τις χώρες που δεν έχουν δεσμευθεί καθόλου για την απεξάρτηση τους, όπως η Πολωνία».

Σε ό,τι αφορά την παρουσίαση του προσχεδίου του master plan για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Γιαννάκης επισήμανε ότι «είναι ένα θεωρητικό κείμενο που περιλαμβάνει προτάσεις και ιδέες για την περιοχή, αλλά δεν δίνει λύσεις και χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση και επεξεργασία».

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Aντωνης Μαυριδης