Ο Γαστρονόμος που κυκλοφορεί 11 Οκτωβρίου, με την Καθημερινή της Κυριακής, αφιερώνει ένα ολόκληρο τεύχος στον Πόντο – Οδοιπορικό σε 8 χωριά της Μακεδονίας

5 Οκτωβρίου 2020
14:05
Κανένα σχόλιο

Τιμούμε μία από τις πιο συναρπαστικές μα συνάμα άγνωστες και μυστηριώδεις κουζίνες, με καταβολές που χάνονται στο χρόνο.

Ζητήσαμε από τον καθηγητή του Α.Π.Θ., Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, να μας περιγράψει μια σύντομη αλλά εκπληκτικής πυκνότητας ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού. Πήγαμε σε ποντιακούς συλλόγους και ανοίξαμε αρχεία, βρήκαμε συνταγές και μοιραστήκαμε αναμνήσεις.

Οργανώσαμε ένα οδοιπορικό σε 8 χωριά της Μακεδονίας, κοιτίδες της ολοζώντανης ποντιακής γαστρονομικής κουλτούρας και διατροφής και φιλοξενηθήκαμε σε σπίτια άξιων γυναικών που μαγείρεψαν για εμάς συνταγές της μνήμης αλλά και την ολοζώντανης καθημερινότητάς τους.

Ερευνήσαμε εξονυχιστικά την αγορά και εντοπίσαμε όλα τα ποντιακά προϊόντα, από τα εξαίσια προψημένα ζυμαρικά και τα κορυφαία τυριά , μέχρι τα στύπα και τα πετιμέζια.

Ανακαλύψαμε τα καλύτερα στέκια για ποντιακό street food, από τα πιροσκί της Θεσσαλονίκης, μέχρι τα πεϊνιρλί της Δροσιάς και τα λαβάσια της Καλλιθέας.

Τα κλείσαμε όλα στις 144 σελίδες του Γαστρονόμου Οκτωβρίου και καλούμε όλους τους αναγνώστες μας, Ποντίους και μη, να κάνουμε μαζί αυτό το εκπληκτικό ταξίδι στο παρελθόν και το παρόν της ποντιακής γαστρονομίας.

Ο Γαστρονόμος κυκλοφορεί την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, με την Καθημερινή της Κυριακής

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.