Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών η Μαριέττα Παλαμήδους, η προσωποποίηση της κοινωνικής προσφοράς στα χωριά των Καμβουνίων τη δεκαετία του 1950

12 Οκτωβρίου 2020
13:47

 

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 12/10 στις 5:00 το απόγευμα στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου στην Κοζάνη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών Μαριέττα Παλαμήδους, η προσωποποίηση της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού που άφησε ανεξίτηλο στίγμα στα χωριά των Καμβουνίων τη δεκαετία του ’50, σαν υπάλληλος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Η Μαριέττα Παλαμήδους ήταν από τις πρώτες που εντάχτηκε σε ηλικία 17 ετών σαν εθελόντρια στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, λίγο πριν ηχήσουν οι σειρήνες του πολέμου του 1940 όπου και προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο νοσοκομείο της Κοζάνης, που τις συνέχισε και αργότερα με τον εμφύλιο.

Μετέπειτα τη βρίσκουμε στην περιοχή μας (Χάσια τη λέγανε τότε, αντί για το σωστό Καμβούνια) -και όχι μόνο-  να προσφέρει αδιάκοπα στον κατατρεγμένο και εξαθλιωμένο πληθυσμό, σαν υπάλληλος -όπως προαναφέραμε- του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, συμμετέχοντας επικουρικά και στην ανοικοδόμηση εκατοντάδων σπιτιών του Οργανισμού Αλληλοβοήθειας της Ελβετίας. Παρούσα και στο ιστορικό πλέον ντοκιμαντέρ που κατέγραψε ελβετικό κινηματογραφικό συνεργείο στο Μεταξά το 1956.

Η ιδιαίτερα αγαπητή σε όλους τους παλιότερους της περιοχής των Καμβουνίων, ζούσε στην Κοζάνη, προσφέροντας μέχρι τα τελευταία της κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, συγκαταλέγεται δε στους δωρητές του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης.

mikrovalto.gr

marietta1523 4

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.