Ροδίτης Κοζάνης: H εικόνας της Παναγίας από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου και της Μ. Ασίας

13 Οκτωβρίου 2020
13:39
Κανένα σχόλιο

 

Άγιε Γέροντα π. Γεώργιε

την ευχή σας

Καλαμάτα

Η φωτογραφία που σας στέλνουμε είναι της εικόνας της Παναγίας που μας την έφερε η γιαγιά μας ΔΕΣΠΟΙΝΑ, που την έκρυψε στο στήθος της, όταν ξεριζώνονταν από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου και της Μ. Ασίας και έφτασαν και κατασκήνωσαν, η γιαγιά μας με πολλούς άλλους συμπατριώτες της, εδώ στο Ροδίτη.

Η χαρά μας ήταν μεγάλη, όταν μας μίλησες στον εσπερινό του Γενεθλίου της Θεοτόκου, στο μικρό μας παρεκκλήσιο και ζητήσατε, ύστερα από τη συζήτηση, να δεις και το κειμήλιο που φυλάσσουμε στην οικία μας.

Αυτή η εικόνα έγινε αφορμή στον ιερέα του χωριού μας να καθιερώσει λιτάνευση της Ι. αυτής εικόνας, την πρώτη Παρασκευή των Χαιρετισμών, να ξεκινάμε από την οικία μας, με στολισμένη την εικόνα, θυμιατά, λάβαρα και ψαλμούς των χαιρετισμών και εν πομπή, να τοποθετούμε αυτή την εικόνα στο κέντρο του Ι. Ναού, και όταν οι ψάλτες ψάλλουν το γνωστό τροπάριο «Την ωραιότητα της Παρθενίας σου», να πάμε με ευλάβεια να προσκυνήσουμε αυτή την εικόνα, όλο το εκκλησίασμα.

Αυτό γίνεται κάθε Παρασκευή των Χαιρετισμών, χωρίς να επαναλαμβάνεται η Λιτάνευση.

Το «στήκετε και κρατάτε τις παραδόσεις», επαναλαμβάνεται η πράξη που είχαν οι πρόγονοί μας στις αλησμόνητες πατρίδες.

Ευλογείτε

Τα εγγόνια της γιαγιάς Δέσποινας

Δημήτριος & Κυριακή

Σταυροπούλου

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.