Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν σωματεία και φορείς στη Κεντρική Πλατεία Κοζάνης (Φωτογραφίες)

14 Οκτωβρίου 2020
21:14

 

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν σωματεία και φορείς στη Κεντρική Πλατεία Κοζάνης στα πλαίσια των συλλαλητηρίων που πραγματοποιήθηκαν από τα ταξικά σωματεία σε όλη τη χώρα.

Παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι διαδήλωσαν απαιτώντας να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία αλλά και να μη περάσουν τα σχέδια εργοδοσίας και κυβέρνησης για χτύπημα του 8ωρου, απελευθέρωση των υπερωριών όλων των μέτρων που μόνο στόχο έχουν να δορτώσουν και τη νέα καπιταλιστική κρίση στις πλατες του λαού.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Τζελαπτσής από την Επιτροπή Αγώνα Eργαζομένων στον Eπισιτισμό που συγκροτήθηκε πρόσφατα στη πόλη της Κοζάνης. Κατήγγειλε την απόκρυψη κρουσμάτων σε επιχειρήσεις εστίασης στη Κοζάνη που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία δεκάδων εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις απαιτώντας εδώ και τώρα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Τη κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Γκούμας πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης. Στην ομιλία τονίστικε η ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας για τα δεκάδες κρούσματα που υπάρχουν σε χώρους δουλειάς της Κοζάνης καθώς εναποθέτουν την ευθύνης για τη προστασίας της υγείας στους εργαζόμενους στα πλαίσια της λεγόμενης ατομικής ευθύνης και αφήνει εκατοντάδες εργαζομένους της πόλης εκτεθειμένους.

Αναδείχθηκε επίσης ότι το masterplan της κυβέρνησης για τη δίκαιη μετάβαση από την απολιγνιτοποίηση είναι ταφόπλακα για τη περιοχή. «Στο master plan τα όποια εργατικά δικαιώματα πάνε περίπατο. Οι εργαζόμενοι της περιοχής μας βιώνουν εδώ και χρόνια την σκληρή εκμετάλλευση στις εργολαβίες, γνωρίζουν από δουλειά με ημερομηνία λήξης. Γνωρίζουν τι θα πει απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τα τιμολόγια του ρεύματος να έχουν αυξηθεί κατά 150% τα τελευταία χρόνια.

Μια από τις πολλές συνέπειες της απολιγνιτοποίησης είναι και τα προβλήματα που προκύπτουν με την λειτουργία της τηλεθέρμανσης και βάζουν σε κίνδυνο την κάλυψη της βασικής εργατικής -λαϊκής ανάγκης της θέρμανσης.

Ήδη από πέρυσι η μη σταθερή είσοδος των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στο σύστημα επιβάρυνε τα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ από τη χρήση πετρελαίου. Φέτος η χρονιά αναμένεται να είναι πιο δύσκολη αφού δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η παροχή θερμικής ενέργειας απο τον ΑΗΣ και η χρήση πετρελαίου θα εκτινάξει το κόστος που είτε θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές είτε θα βάλει σε κίνδυνο της λειτουργία της επιχείρησης με απρόβλεπτες συνέπειες για τη θέρμανση του λαού αλλα και για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων της ΔΕΥΑΚ.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις όπως οδηγούνται τα πράγματα θα μας πουν πως είτε θα εχουμε υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια για τους καταναλωτές, είτε θα πετσοκοπούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ , είτε θα οδηγηθούμε στη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΚ , είτε όλα αυτά συνδυαστικά.

Αύξηση στα τιμολόγια της τηλεθέρμανσης σημαίνει ότι τα σχολεία, το νοσοκομείο δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς. Αύξηση στα τιμολόγια με το λαϊκό εισόδημα ήδη να συρρικνώνεται σημαίνει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η δυνατότητα εκατοντάδων νοικοκυριών να ζεστάνουν το σπίτι τους!

Κανένα από αυτά τα σενάρια δεν πρέπει να αποδεχτούμε.»

Ταυτόχρονα τόνισε ότι ο μόνος δρόμος για το λαό για τη προστασίας της υγείας του και των δικαιωμάτων του είναι στην οργάνωση του σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης.

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.