ProudFarm: Στην Κοζάνη η πρώτη στον κόσμο θερμοκοιτίδα δημιουργίας αιγοπροβατοτρόφων

21 Οκτωβρίου 2020
11:15
Κανένα σχόλιο

Η πρώτη θερμοκοιτίδα στον κόσμο, με το όνομα ProudFarm, που αναλαμβάνει τη δημιουργία επιτυχημένων αιγοπροβατοτρόφων, βρίσκεται στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Κοζάνη, η οποία πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2021. Η ιδέα, η υλοποίηση και η διαχείριση της θερμοκοιτίδας ανήκουν σε μία καινοτόμο πενταμελή ομάδα αιγοπροβατοτρόφων από την Κοζάνη, τα μέλη της οποίας ανέλαβαν την πρόκληση να αναπτύξουν ένα καινούργιο μοντέλο ένταξης νέων ανθρώπων στον κτηνοτροφικό τομέα.

Ένα μοντέλο που θα επιτρέπει τόσο στους νέους που δεν διαθέτουν κεφάλαια και γνώσεις να ασχοληθούν με την αιγοπροβατοτροφία όσο και στον κτηνοτροφικό τομέα της περιοχής να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ηλικιακά. «Το ξεκίνημα μίας μικρής εκμετάλλευσης για έναν νέο που θέλει να ενταχθεί στον κτηνοτροφικό τομέα στοιχίζει στην καλύτερη περίπτωση 150.000 ευρώ και τουλάχιστον δύο χρόνια συνεχούς αγώνα για την υλοποίηση των εγκαταστάσεων, τον εξοπλισμό τους, την είσοδο των ζώων και την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και την απολαβή των πρώτων κερδών.

Πιστεύουμε πως η χρηματική βοήθεια που θα λάβουν στο ξεκίνημά τους, όπως το επίδομα των νέων αγροτών, χωρίς τη στοχευμένη καθοδήγηση, είναι σαν κάποιος να τους έμαθε κολύμπι και, στη συνέχεια τους, να τους πέταξε στη μέση του ωκεανού. Θέλαμε, λοιπόν, να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα και να δημιουργήσουμε ένα εναλλακτικό μοντέλο για την είσοδο των νέων στον τομέα χωρίς να χρειάζεται να κάνουν μεγάλες επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα να μοχλεύονται στοχευμένα και αποτελεσματικά οι επιδοτήσεις που θα λαμβάνουν», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Νίκος Κολτσίδας που μαζί με τον Στάθη Πασχαλίδη ξεκίνησαν το εγχείρημα της ομάδας.

Ο στρατηγικός, λοιπόν, σχεδιασμός, που περιελάμβανε τη διαμόρφωση του απαραίτητου γνωσιακού υποβάθρου, αλλά και την ανάπτυξη των κατάλληλων επιστημονικών και τεχνολογικών εργαλείων, που θα στηρίξουν το όλο εγχείρημα, οδήγησαν στη θερμοκοιτίδα γαλακτοπαραγωγού αιγοπροβατοτροφίας, την πρώτη θερμοκοιτίδα στον κόσμο που αναλαμβάνει τη δημιουργία επιτυχημένων αιγοπροβατοτρόφων.

Όπως εξηγεί ο κ. Πασχαλίδης, «τρία χρόνια συντονισμένης δουλειάς και ισχυρής επιμονής οδήγησαν στην επιτυχή ένταξη του έργου της θερμοκοιτίδας στους Ευρωπαϊκούς Σχηματισμούς Καινοτομίας (European Innovation Partnership) (Μέτρο 16). Ένα ισχυρό χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα οδηγήσει στη δημιουργία του πρωτοτύπου της Θερμοκοιτίδας στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης. Ένας από τους βασικότερους στόχους μας είναι η θερμοκοιτίδα να συμβάλει στη μείωση του προβλήματος της ανεργίας που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια η περιοχή της Κοζάνης, με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία εναλλακτική και ασφαλή επιλογή στην αιγοπροβατοτροφία, για τους νέους που θα χάσουν τη δουλειά τους».

Αξιοποίηση διαθέσιμων εργαλείων

Η ομάδα για να υλοποιήσει το παραπάνω εγχείρημα αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Εκτός από την ένταξη στο Μέτρο 16, έχει ενταχθεί και σε προγράμματα, μέσω των οποίων θα εγκατασταθούν στη θερμοκοιτίδα σύγχρονες τεχνολογίες.

Όπως εξηγεί ο κ. Κολτσίδας, «η ομάδα παραγωγών της ProudFarm συμμετέχει σε πληθώρα ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Για παράδειγμα, έχει κατατεθεί πρόταση στο RIS3 για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη έξυπνου και προσαρμοστικού συστήματος παραγωγής ζωοτροφών, μέσω του οποίου θα παρέχεται στους κτηνοτρόφους πλήρες ολικό σιτηρέσιο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε ζωικού κεφαλαίου. Επίσης, έχουμε λάβει πολύ καλή βαθμολογία στον β’ κύκλο του ‘‘Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ’’ για την ανάπτυξη έξυπνων αισθητήρων για την πρώιμη διάγνωση ασθενειών στα αιγοπρόβατα, προκειμένου να περιορίσουμε τη χρήση αντιβιοτικών, να βελτιώσουμε την ευζωία των ζώων και να επιτύχουμε υψηλότερες αποδόσεις».

Η χρήση νέων τεχνολογιών, η εκπαίδευση και η καθοδήγηση, που θα παρέχεται στους εν δυνάμει κτηνοτρόφους, γίνεται έτσι ώστε «να καλλιεργηθεί στους νέους η επιχειρηματική κουλτούρα και η εξοικείωση με τις σύγχρονες τεχνολογίες», εξηγεί ο κ. Κολτσίδας.

Γαλακτομέτρηση στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

Εκτός, όμως, από τη θερμοκοιτίδα, που θα λειτουργήσει στο τέλος του χρόνου, η ομάδα της ProudFarm έχει αρχίσει ήδη να βοηθάει νέους κτηνοτρόφους. Συγκεκριμένα, έχει αναλάβει να κάνει δωρεάν γαλακτομετρήσεις σε 20 επιλεγμένους παραγωγούς από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κολτσίδας αναφέρει ότι «μέχρι σήμερα στην πλειονότητά τους οι κτηνοτρόφοι που διέθεταν είτε μη πιστοποιημένο, είτε διασταυρωμένο, ή ξένης φυλής ζωικό κεφάλαιο καλούνταν από μόνοι τους να ελέγξουν τις αποδόσεις των ζώων τους, προκειμένου να εφαρμόσουν τη στοιχειώδη γενετική βελτίωση. Πιστεύουμε ότι όλοι οι κτηνοτρόφοι, ανεξάρτητα από την επιλογή τους σε ζωικό κεφάλαιο, αξίζουν τη λήψη των βασικών υπηρεσιών για τη γενετική βελτίωση του κοπαδιού τους και την αύξηση του εισοδήματός τους».

 

Πέντε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στη θερμοκοιτίδα

Στόχος της θερμοκοιτίδας είναι να καταστήσει παραγωγικούς από την πρώτη στιγμή τους νέους που θα συμμετέχουν. Οι εγκαταστάσεις, οι ζωοτροφές, ο κτηνιατρικός έλεγχος και οτιδήποτε άλλο χρειαστούν για την εύρυθμη λειτουργία της κτηνοτροφικής τους επιχείρησης θα προσφέρονται από τη θερμοκοιτίδα. «Η θερμοκοιτίδα θα εγκατασταθεί σε 30 στρέμματα και θα αποτελείται από πέντε μεμονωμένες κτηνοτροφικές μονάδες δυναμικότητας 100 ζώων. Κάθε κτηνοτρόφος που θα συμμετέχει θα φιλοξενείται σε μία από τις πέντε εκμεταλλεύσεις για τρία χρόνια. Μέσα στα τρία αυτά χρόνια, έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει όλη την καθυστέρηση και τη γραφειοκρατία που θα συναντούσε στην περίπτωση που ήθελε να δημιουργήσει τη δική του μονάδα. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ετών, θα έχει τη δυνατότητα να αποταμιεύει τις επιδοτήσεις του, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως ίδια κεφάλαια για την ομαλή και εύκολη υλοποίηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος είτε ενός σχεδίου βελτίωσης.

ΠΗΓΗ https://www.ypaithros.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.