Τον έφτυσε… (του Β. Π. Καραγιάννη)

4 Νοεμβρίου 2020
11:55

Το 1997 εκδώσαμε σαν Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης τις «Μνήμες» του Αλέκου Σακαλή (Πετρόμπεη) με τις αναμνήσεις του της κρίσιμης κι αιματηρής δεκαετίας (1940 -1950) Κατοχή Εθνικη Αντίσταση, Εμφύλιος στην περιοχή μας. Την επιμέλεια της έκδοσης είχαν οι γνωστοί φιλόλογοι και συγγραφείς Νίκος Καλογερόπουλος και Μιχάλης Κουρκούτας.

Σε μια καταλογάδην αναφορά του συγγραφέα για τους συντρόφους, συμπολεμιστές, γνωστούς και φίλους εκείνης  της περιόδου γράφει κατά λέξη για κάποιον:
«Γκολέμας, Κοζανίτης, έφτυσε τους Γκεσταπίτες και τον Αβραάμ το συνεργάτη της Γκεστάπο μέσα στην πλατεία και τον σκότωσαν. Δεν ανήκε πουθενά ούτε στο ΕΑΜ ούτε στο ΚΚΕ. Ηταν ένας καλός πατριώτης».
Τώρα που ξαναξεφυλλίζω το βιβλίου στέκομαι σ’ αυτόν τον άγνωστο για μένα πατριώτη και την πράξη του, που μου θύμισε αυτό που γράφει ο Φωτάκος στα Απομνημονεύματά του: «τον έφτυσε σιέλω μακρώ» με την έντονα συναισθηματική κι άφοβη αντίδρασή του κατά των κατακτητών και των συνεργατών τους. Γνωρίζει κανείς περισσότερες λεπτομέρειες για αυτόν και την πράξη του;

8 σχόλια

  • Το περιστατικο ελαβε χωρα μπροστα στο καμπαναριο.Ο Αβρααμ ηταν απο την ξηρολιμνη και συνεργατης των Γερμανων.Ο Γκολεμας απο οτι ξερω ηταν χρονια στην Αμερικη και πρωην πυγμαχος.Εριξε μπουνια στον Αβρααμ και αυτος μολις σηκωθηκε εβγαλε το οπλο και τον σκοτωσε.Μετα ηρθε ενα καρο και πηρε τη σωρο.

    • κ. Αδάμο, ο παππούς μου έλεγε ότι ήταν παρών, ότι η δολοφονία έγινε όμως στην επάνω μεριά της πλατείας, μπροστά στην εθνική τράπεζα. ότι ο δολοφονηθείς είχε έρθει από την Αμερική και δεν ήξερε ακριβώς τι εστι Αβρααμ. ότι παρών ήταν και ο περιβόητος Αλεξ. του έκαναν παρατήρηση γιατί δεν σηκώθηκε όταν περνούσαν ο Αβρααμ με τον Αλεξ, εκείνος αντέδρασε και τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ. ο παππούς μου δεν το ξέχασε ποτέ στη ζωή του, την εν ψυχρώ δολοφονία.

      • Το γεγονος οτι του ζητησαν να σηκωθει το ειχα ξεχασει μου την ειπε την ιστορια αυτη ο πατερας μου που ηταν επισης παρων

  • Παντως δωσιλογος δεν ηταν..
    Και τωρα τι θα απογινουμε χωρις βαρβαρους(δωσιλογους)!
    Ελα μη κλαις.
    Θελεις να μαθεις πληροφοριες,αλλα δεν θελεις να μαθεις ,αν οντως ηταν κουμμουνιστης!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.