Συμμετοχή του Συνδικάτου Οικοδομών Κοζάνης στη Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία στις 26 Νοεμβρίου

23 Νοεμβρίου 2020
09:51
Κανένα σχόλιο

Διεκδικούμε δυναμώνοντας την πάλη μας:

  • Ενίσχυση των νοσοκομείων και των ΚΥ, του Δημόσιου συστήματος Υγείας. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

  • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό στους οικοδόμους και τα συναφή επαγγέλματα, στο εργοτάξιο της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, στο έργο της αποθείωσης του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, στην πανεπιστημιούπολη, στους οικοδόμους στις συμβατικές οικοδομές και τις ανακαινίσεις.

  • Εισόδημα για όλους τους οικοδόμους, τους εργαζομένους στα συναφή επαγγέλματα και τους άνεργους. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος που χάνεται λόγω του lockdown για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Να ενταχτούν όλοι οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στις κατασκευές στο μηχανισμό στήριξης και να λάβουν τα 800 ευρώ.

  • Την κατάργηση όλων των αντεργατικών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που ψηφίστηκαν στην περίοδο της εμφάνισης της πανδημίας καθώς και όλων των αντεργατικών νόμων που τσάκισαν συντάξεις, μισθούς, εργασιακές σχέσεις.

  • Την κατάργηση του Πτωχευτικού νόμου που διευκολύνει τις τράπεζες να αρπάξουν τα σπίτια των λαϊκών εργατικών οικογενειών.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο έκτρωμα που χτυπάει το ωράριο και δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να απασχολούν υπερωριακά χωρίς αμοιβή τους εργαζόμενους. Θέλουν να καταργήσουν την 8ωρη εργασία και νε φέρουν το 10ωρο.

Δε σκύβουμε το κεφάλι στην προσπάθεια απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης, της απεργίας και των αγώνων. Με τον αγώνα μας, στην πράξη θα ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια να βάλουν τα συνδικάτα στο γύψο για να μπορούν χωρίς εμπόδιο κυβέρνηση και εργοδοσία να υλοποιούν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς τους.

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι και άνεργοι στις κατασκευές

Η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας και καραντίνας ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο για να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις. Δίνει δωράκια στη μεγαλοεργοδοσία με νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών. Δίνει όλες τις προϋποθέσεις στα αφεντικά να αρπάζουν με το «νόμο» τον ιδρώτα μας. Να δουλεύουμε περισσότερες ώρες και να παίρνουμε μικρότερο μεροκάματο.

Αξιοποιεί την πανδημία του κορονοϊού για να κάνει πραγματικότητα τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Μπορεί στα λόγια να διακηρύσσει την προσπάθεια της ώστε να στηρίξει τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, όμως στην πράξη τρέχει ασταμάτητα για να υλοποίηση όσων απαιτούν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι μεγαλοεργοδότες.

Όλο αυτό το διάστημα ψήφισε δεκάδες νόμους, πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου και προώθησε εγκυκλίους που συρρικνώνουν το εισόδημα μας ενώ ταυτόχρονα μας κρύβει την ευθύνη της για την προστασία της ζωής και της υγείας μας.

Σε κάθε αίτημα, σε κάθε διεκδίκηση της ομοσπονδίας μας και γενικότερα του εργατικού κινήματος, η κυβέρνηση απαντάει αρνητικά σαν να μας λέει: «κόψτε το λαιμό σας, εσείς φταίτε». Αντίθετα απέναντι στους εργοδότες είναι ανοιχτοχέρα, τους δίνει ότι απαιτούν για να δυναμώσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τα κέρδη τους.

Αποκορύφωμα της αντεργατικής επίθεσης είναι τα μέτρα που προωθούνται για να ενισχυθεί η καταστολή απέναντι στα συνδικάτα, τη συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα της απεργίας και τους αγώνες των εργαζομένων.

Η καταστολή ενισχύεται γιατί θα γίνει πιο άγρια η επίθεση απέναντι στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Παίρνουν μέτρα γιατί ανησυχούν για τη λαϊκή-εργατική οργή και αγανάκτηση για τη βαρβαρότητα μιας πολιτικής, ενός συστήματος που πλέον δε μπορεί ούτε τα στοιχειώδη να εξασφαλίσει στους εργαζομένους και τις οικογένειες τους.

Όλα δικαιολογούνται με το πρόσχημα της πανδημίας, όλα μεταφέρονται στην ατομική ευθύνη. Για το ανοχύρωτο σύστημα υγείας, για τη συρρίκνωση του εισοδήματος, για το ψαλίδισμα των συνδικαλιστικών ελευθεριών και την καταστολή, έβγαλαν την ετυμηγορία ότι είμαστε «ένοχοι όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι» και «αθώοι» οι κυβερνώντες και η εργοδοσία «που μας κουνάνε το δάκτυλο» καλώντας μας να πληρώσουμε ακόμη μια φορά «τα σπασμένα».

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε ώστε:

  • Να στηριχτούν οικονομικά οι οικοδόμοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στις Κατασκευές, όπως έγινε στην πρώτη φάση της πανδημίας. Να στηριχτούν οικονομικά οι άνεργοι που δεν έχουν κανένα δικαίωμα επιδότησης.

  • Κατάργηση των αντεργατικών Π.Ν.Π. που επιβλήθηκαν εν μέσω πανδημίας και προστέθηκαν στους μνημονιακούς νόμους.

  • Να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης του εισοδήματός τους οι συνάδελφοι οικοδόμοι που αποκλείστηκαν το προηγούμενο διάστημα, λόγω των δεσμευτικών προϋποθέσεων που έθετε η ΚΥΑ αριθμ. οικ. 16073/287/2020 (ΦΕΚ Β΄ 1547/22-04-2020), π.χ. εργαζόμενοι σε αρχαιολογικές ανασκαφές, εργαζόμενοι οικοδόμοι σε 8μηνα κλπ

  • Εισόδημα για όλους τους οικοδόμους. Επίδομα ανεργίας στα 600€ με μόνη προϋπόθεση τα 50 ένσημα με την προσαύξηση. Αλλαγή των προϋποθέσεων που απαιτούνται για να πάρουν το χειμερινό επίδομα περισσότεροι οικοδόμοι (50-250 ένσημα).

  • Αύξηση στα μεροκάματα. Κατώτερο μεροκάματο 45€ για ανειδίκευτους χωρίς 3ετιες. 7ωρο – 5θημερο. Υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις ΣΣΕ.

  • Τήρηση των μέτρων υγείας –ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

  • Δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους οικοδόμους και τις οικογένειες τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δωρεάν τεστ, επαναλαμβανόμενα, για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.

  • Άμεσα μέτρα στήριξης του Δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας, δωρεάν για όλους, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη ιδιωτικών δομών.

  • Κανένας πλειστηριασμός κύριας κατοικίας λαϊκής οικογένειας και κατάσχεση εισοδήματος μετά και την ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου. Να σταματήσουν αμέσως οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.

  • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Καμία δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης.

Απορρίπτουμε τους αντεργατικούς σχεδιασμούς

Η απόφαση μας είναι ο αγώνας για τη ζωή και τα δικαιώματα μας.

Στην επίθεση εν μέσω καραντίνας, από την κυβέρνηση τη μεγαλοεργοδοσία και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν, απαντάμε με Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Τώρα είναι η ώρα του αγώνα.

Η ζωή μας δε μπορεί να προστατευτεί ούτε με την αναμονή ούτε με τον εφησυχασμό. Οι διεκδικήσεις μας, τα αιτήματα μας δεν γίνεται να προχωρήσουν με εκκλήσεις και παρακάλια στους κυβερνώντες να πάρουν μέτρα. Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας.

Ότι καταφέρουμε, ότι κερδίσουμε θα γίνει όσο πιο οργανωμένα, αποφασιστικά και συσπειρωμένα αντιπαραθέσουμε τη δύναμη μας απέναντι σε αυτούς που τσακίζουν τη ζωή μας.

Κοζάνη 20.11.2020

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.