ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ «ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ..!» (κυριολεκτικά για όλους του πολίτες και αλληγορικα-μεταφορικά για τους κυβερνώντες και τοπικά Διοικούντες . Για ναχουμε σύντομα όλοι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ στον καινούργιο χρόνο του 2021 )

 Με την καθημερινή και μόνιμη πλέον ανησυχία και προβληματισμό , για τον τρίμηνο ήδη ,αναποτελεσματικό αποκλεισμό του Νομου Κοζανης , αναρωτιόμαστε όλοι οι πολίτες «τι δεν πήγε καλα με το ΔΙΑΡΚΕΣ λοκ νταουν · μηπως φταίμε εμεις με την προσωπική μας ανευθυνοτητα και τι πρέπει να κάνουμε..!»

Ποιες κατά την άποψη μου είναι οι πιθανοτερες ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ :

1) Ως πρώτη ,που αφορά όλη τη χώρα ,αναφέρω τη μεγάλη κυβερνητική ευθύνη για το άνοιγμα των συνόρων από παντού το περασμένο καλοκαίρι , που διαφήμιζε την Ελλάδα ως τον καλύτερο τόπο τουριστικού προορισμού , χωρίς κανέναν τελικά αποκλεισμό και σοβαρό έλεγχο ακόμα και από τις «βαρειά νοσούσες»χώρες .Σε αντίθεση με εμάς η Φινλανδία και Νορβηγία (οπου λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό η άμεση δημοκρατία) απέκλεισαν κάθε είσοδο-έξοδο χωρίς σοβαρό έλεγχο και καραντίνα και ισως γι αυτό δεν είχαν και δεν έχουν παρα ελάχιστα κρούσματα , παρ ότι έχουν χαμηλότερες γενικά θερμοκρασίες από τη χώρα μας, δλδ κλιματικές συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του ιού κοβιτ 19 . (Το λέω αυτό γιατί κάποιοι ,δήθεν αρμόδιοι , δικαιολογούν τα πολλά κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα λόγω του ψυχρότερου κλίματος σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα…Αυτό ομως γιατί δεν αντιστοιχεί και για τη Δυτική Αττική η την Καλυμνο οπου παρα το θερμό κλίμα τους βρίσκονται σε σκληρό λοκ νταουν ..!) Οι τουρίστες λοιπόν έφυγαν αλλά ο κορονοιος έμεινε και μάλλον μεταδόθηκε..!

2)Ας έρθουμε τώρα για το Νομο Κοζανης και την ευρύτερη περιοχή ,φλωρινα, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία ,που ειχε και έχει σ όλους τους Νομους ,που γετνιάζουν μεταξύ τους ,τα ίδια σχεδόν υψηλά νοσήματα από αρχες Οκτώβρη.Κατ αρχήν θεωρώ ότι παραλείπεται αδικαιολόγητα αν όχι εσκεμμένα , σαν αιτία ,η αναφορά στο γεγονός της «ανεγξελεκτης υγειονομικά»λειτουργίας των πολλών βιομηχανιών- εργοστασίων διαλογής και επεξεργασίας ροδάκινων στην Πέλλα και Ημαθία. Ολο το καλοκαίρι μέχρι και το Σεπτέμβριο , λειτουργούσαν με χιλιάδες εργαζόμενους , εκ των οποίων εκατοντάδες μεταφέρονταν καθημερινά και εργάζονταν σε συνθήκες ασφυξιας , από τους γειτονικούς νόμους Φλώρινας Κοζανης Πιερίας κ.α. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει επίσης το γεγονός της αθρόας και χωρις σοβαρό έλεγχο ,εισοδου εποχικών εργατών απο τις γειτονικες χωρες κατά την καλοκαιρινή περίοδο και μέχρι και τον Οκτώβρη για τη συγκομιδη ροδάκινων, μήλων , κρόκου κλπ . Έτσι ,όπως είναι γνωστό , ξέσπασαν στα εργοστάσια αυτά τα μαζικά κρούσματα και τότε άρχισε να γίνεται κάποιος έλεγχος από τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς της πολιτειας. Το κακό όμως είχε γίνει ,,! τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν και πιθανόν μεταδοθηκαν στους γειτονικους νομους επομενως και Φλώρινας Κοζανης και κυριως Αμύνταιο ,Εορδαια που γειτνιάζουν άμεσα και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση .

3)Στην περιοχή μας , δηλαδη στο λεκανοπέδιο από Κοζανη-Εορδαια-Αμύνταιο μέχρι τη φλωρινα ,όπως και στη Δυτική Αττική , λειτουργούν οι μαζικοί εργοστασιακοί χωροι της ΔΕΗ «ορυχεία σταθμοί» με 5.000 περίπου εργαζόμενους (μονιμους-εποχικους-εργολαβικους)και στην κατασκευή της νέας μονάδας «Πτολεμαιδα 5» με 1300 περίπου εργαζόμενους , χωρίς να ενημερωνόμαστε και να γνωρίζουμε τους ελέγχους και τα νοσήματα σ αυτούς τους χώρους . Δεν ενημερωνόμαστε και δεν γνωρίζουμε τιποτα για τους εργοστασιακούς αυτούς χώρους ,ποσο επηρεάζουν την γενικότερη κατάσταση νοσησης στους δυο νομους και ιδιαίτερα στους δήμους Αμυνταίου και Εορδαιας που παρουσιάζουν τα πιο πολλά νοσήματα σε σχέση με τους πληθυσμούς τους.

4)Έγιναν δημόσια γνωστα τα μαζικά κρούσματα που παρουσιάστηκαν αρχικά σε κρατικες υπηρεσιες (πχ ΔΟΥ και Αστυνομία Κοζανης), αλλά από κει και πέρα καμια επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη στους μαζικους χώρους εργασίας του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου τομέα (Τράπεζες ΕΛΤΑ κλπ) , ενώ κυκλοφορούν φήμες για αύξηση κρουσμάτων ιδιαίτερα στην αστυνομία που είναι επιφορτισμένη με το ιδιαίτερο βάρος ελέγχου τήρησης των μέτρων..!

5)Ενώ στους δήμους Σερβιων και Βελβεντού δεν έχουμε ιδιαίτερο φορτίο κρουσμάτων , στο δήμο Βοιου , με ίδιο περίπου πληθυσμό με τα Σερβια,παρουσιάζονται υψηλά φορτία μολύνσεων πιθανόν λόγω των αρχικών μαζικών κρουσμάτων εργαζομένων στις μονάδες εκτροφής γουνοφόρων. Είναι παροιμιώδης η επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα των γουνοφόρων με τις δημοσιες δηλωσεις του Περιφεριάρχη ,της αρμόδιας κτηνιάτρου της περιφέρειας και του κ Κοσμιδη προέδρου της πανελλήνιας ένωσης γουνοποιων ,λίγες μέρες πριν δημοσιευτούν τα πρώτα μαζικά κρούσματα σε εργαζόμενους στις μονάδες αυτές , ότι δήθεν τα γουνοφορα της περιοχής μας δεν έχουν καμια σχέση με αυτά της Δανιας και δεν υφίσταται κανενα πρόβλημα..! Πιθανόν να έπαιξε καποιο ρόλο και το σκανδαλώδες περιστατικό με Ψησταρια στη Σιατιστα , αλλά από κει και πέρα δεν έχουμε καμια επίσημη ενημέρωση για το τι ακριβως συμβαίνει στο Δήμο Βοιου .

6)Ειναι δημόσια γνωστά επίσης τα περιστατικά μαζικών κρουσμάτων σε κοινωνικές δομές της πόλης Κοζανης δηλ. σε γνωστή ψυχιατρική κλινική και στο γηροκομείο , χωρίς πάλι να έχουμε καμια επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς της πολιτειας για την περαιτέρω εξέλιξη ..!

7)Τέλος είναι επίσημα γνωστό και λυπηρό το γεγονος του θάνατου από κορονοιο ενος Μητροπολίτη και δυο Αρχιμανδρητων της περιφέρειας μας καθώς και η νοσηλια ιερέων και εκκλησιαζομενων που ακόμα βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση . Επισημαίνω ιδιαίτερα το γεγονός αυτό των ανθρώπων της εκκλησιας και κυριως της ηγεσίας του κλήρου της περιοχής μας , όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά για να καταλάβουμε όλοι , θρησκευόμενοι και μη, ότι μοναδικός μας αντίπαλος στη δύσκολη φάση που διανύουμε είναι η πανδημία και όχι οι διαφορετικές απόψεις που τυχόν έχουμε περί τα θεοτικα και εκκλησιαστικά .

Κυρίως όμως ότι κανένας μας δεν είναι αλώβητος και ότι χρειαζόμαστε όλοι για όλους. Παρ ότι λοιπόν υπάρχουν οι προαναφερθείσες ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ , αυτο που ακούμε καθημερινά από τους αρμόδιους της Κυβέρνησης και τους τοπικά διοικούντες είναι πλέον το μονοτονο προσβλητικό και υποτιμητικό για ολους μας «Μότο» ότι είμαστε ανεύθυνοι , να φοράμε τις μάσκες να προσέχουμε κλπ.

Οι Κοζανίτες λοιπόν αντιμετωπιζονται σαν το «μαύρο πρόβατο»σ όλη τη χώρα και θέλουν να μας φορτώσουν εκτος από τα σκληρά μέτρα και την ιδιαίτερη ενοχή ότι είμαστε απρόσεκτοι και απείθαρχοι και ό,τι άλλο αρνητικό μπορεί να φανταστεί κανεις . Αν συζητήσει όμως κανεις με τους γνωστούς του φαρμακοποιούς και γιατρούς θα ακούσει ότι ο λαός της περιοχης μας προσέχει παρα πολύ την καθαριότητα καθώς και τη φαρμακευτική και υγειονομική του κατάσταση..!

Τολμώ να πω ότι ισως είμαστε πιο προσεκτικοί και πιο «συντηρητικοί» γενικότερα σαν περιοχή της Δ Μ ,επειδη εδώ δεινοπαθησαμε πιο πολύ ,αφου είχαμε τα περισσότερα και πιο σκληρά γεγονότα των ολοκαυτοματων της κατοχης και του αδελφοκτόνου εμφυλίου στη δεκαετία του 1940 …Ναι μπορεί να υπάρχουν και ελάχιστες εξαιρέσεις με επιπόλαια συμπεριφορά κάποιων συμπολιτών μας. Αυτό όμως συμβαίνει οπως σε όλη τη χώρα .

Πιστευω λοιπόν ότι στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στους νομους Κοζανης και Φλώρινας παρουσιάστηκαν και συνεχίζουν τα υψηλά κρούσματα και λόγω της γετνιασης με Πέλλα και Ημαθία αρχικά , κυριως ομως λόγω της λειτουργιας των πολλών εργοστασίων στα οποία η πολιτεία δεν πήρε εξ αρχής τα ιδιαίτερα μέτρα που έπρεπε λόγω των δύσκολων και ίδιορυθμων συνθηκών εργασίας κυρίως στα ορυχεία με απολυμανσεις χωρών , μηχανημάτων κλπ. Στην κριτική που γίνεται στην πολιτεία και ιδιαίτερα στις ευθυνες του Περιφεριάρχη κ Κασαπίδη κάποιοι αναρωτιούνται : «στην ευθύνη του δεν είναι και οι νομοι Γρεβενών και Καστοριας γιατί εκεί υπάρχουν χαμηλότερα κρούσματα»..! Πιθανον για τους λόγους που προανάφερα ότι εκεί δε λειτουργούν εργοστάσια και δε γειτονεύουν με Πέλλα και Ημαθία…Ας αφησουν λοιπόν οι υπεύθυνοι της πολιτειας και οι τοπικοί «αρχοντες» τις επιπόλαιες προσεγγισεις-εξηγηγησεις και την καραμέλα , ότι για όλα φταίνε οι ανεύθυνοι πολίτες και καταστηματάρχες της κοζανης. Αναλαμβάνοντας τις δικες τους ευθυνες ,να απαιτήσουν ώστε να ακυρωθεί άμεσα η προσβλητική και συχρονως ανώφελη σε τελευταία ανάλυση διάκριση ,δηλαδη η επιβολή μόνο στο Νομο μας του τριμηνου εξωντοτικου-σκληρού lock down.

Εκτός αν υπάρχουν άλλοι πιο σοβαροί λόγοι και αιτιες, με ευθυνες πρόσωπων ,που τυχόν «καλύπτονται με τη μάσκα της υποκρισίας », για τους οποίους όμως πρέπει να ενημερωθούμε άμεσα, γιατί εδώ πρόκειται όχι μόνο για την ολοσχερή καταστροφή της οικονομίας αλλά και για την ίδια τη ΖΩΗ μας.!!!Εύχομαι σ όλους καλή χρονια με υπομονή και επαγρύπνηση .

ΚΟΖΑΝΗ

12/1/2021

Γιωργος Μητλιαγκας

Υ Γ .1) Θέλω να επισημάνω ότι και στην πρώτη φάση του κορονοϊού η περιοχή μας και ιδιαίτερα οι νομοι Κοζανης κ Καστοριας είχαμε ,για τους γνωστους λογους (έκθεση γούνας του Μιλανου κλπ) ,τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους απ όλη την Ελλάδα συγκριτικά με τους πληθυσμούς με αποκλειστική ευθύνη Κυβέρνησης και Περιφέρειας.