Συνάντηση του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΔΜ με τη Βουλευτή Ν.Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, κα Καλλιόπη Βέττα

15 Ιανουαρίου 2021
10:29

 

Στον χώρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Κοζάνης, υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Τμήματος Στέργιος Κιάνας, την Βουλευτή Ν. Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, κα Καλλιόπη Βέττα. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η τροπολογία που ψηφίστηκε προ ολίγων ημερών στη Βουλή, με πρωτοβουλία της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κας Κεραμέως και αφορά στη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολεγίων και των ξένων Πανεπιστημίων με αυτά των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με την εν λόγω τροπολογία, αρμόδια αρχή για να χορηγεί ή να δέχεται τα προβλεπόμενα έγγραφα και να λαμβάνει τις αποφάσεις χορήγησης άδειας άσκησης επαγγέλματος αρχιτέκτονα, καθώς και να παράσχει τις αναγκαίες πληροφορίες, ορίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Επιπλέον, με την τροπολογία αυτή, αντικαθίστανται και εκχωρούνται πλέον οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ).

Εξομοιώνεται με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων των Διπλωματούχων των Πολυτεχνείων, με αυτό των αποφοίτων Κολεγίων, χωρίς την απαραίτητη διαβάθμιση τεχνικής ευθύνης κατά την άσκηση του επαγγέλματος. Αυτό εγείρει σημαντικά θέματα αντισυνταγματικότητας αλλά και απαξίωσης της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ – Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, Στέργιος Κιάνας, ενημέρωσε την κα Βέττα για την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε εκ μέρους της Διοικούσας Επιστολής του Τμήματος στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι με γνώμονα την τεχνική ευθύνη και το δημόσιο συμφέρον, το ΤΕΕ/ΤΔΜ αντιτάσσεται στην απαξίωση των Διπλωμάτων των ενιαίων 5ετών αδιάσπαστων προγραμμάτων σπουδών των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας και καλεί την Υπουργό να αποσύρει την κατάπτυστη αυτή τροπολογία. Διαφορετικά, ο φορέας θα ασκήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο τον θεσμικό, επιστημονικό και κοινωνικό του ρόλο, ώστε η πολιτική της νομοθετικής εξίσωσης διαφορετικών επιπέδων επιστημονικής γνώσης, να καταργηθεί στην πράξη.

Η Βουλευτής κα Βέττα εξέφρασε την πρόθεσή της να αναδείξει το φλέγον αυτό θέμα και γι’ αυτό άλλωστε ζήτησε να ενημερωθεί κατ’ ιδίαν από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΔΜ, καθώς το θεωρεί άδικο για τους αποφοίτους των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων πενταετούς φοίτησης και αντισυνταγματικό, μιας και προσκρούει στο άρθρο 16 του Συντάγματος για τη δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης η κα Βέττα τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στις ακαδημαϊκές γνώσεις των αποφοίτων των κολεγίων και ευχήθηκε το ΤΕΕ να επιδείξει πυγμή και να μην επιτρέψει την εγγραφή αποφοίτων τριτοετούς φοίτησης στο μητρώο των μελών του.

Ακολούθησε διάλογος και για άλλα σοβαρά θέματα της περιοχής, όπως η απολιγνιτοποίηση, η δυνατότητα αναβάθμισης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με την προσθήκη νέων τμημάτων, η λειτουργία των εργαλείων χρηματοδότησης, όπως το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», κα.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι απέναντι σε κοινά προβλήματα δε χωράνε κομματικές αντιπαλότητες και ότι πρέπει όλοι μαζί να αγωνίζονται από κοινού για το καλό της κοινωνίας και της περιοχής και εξέφρασαν την πρόθεσή τους για περαιτέρω συνεργασία.


Δελτίο τύπου της Βουλευτή  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης  Καλλιόπη Βέττα

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα πραγματοποίησε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Δημήτρη Κοεμτζόπουλο και τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ.Στέργιο Κιάνα.

Κοινό θέμα συζήτησης και στις δύο συναντήσεις αποτέλεσε η τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά η Υπουργός Παιδείας με την οποία εξομοιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ιδιωτικών κολλεγίων, με αυτά των αποφοίτων των δημοσίων πανεπιστημίων.
Συνομολογήθηκε ότι πρόκειται για μια απόφαση που απαξιώνει τα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ ταυτόχρονα, δημιουργεί κινδύνους για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των παρεχόμενων επαγγελματικών υπηρεσιών ενώ η κ. Βέττα εξέφρασε την επιδοκιμασία της για την ομόφωνη, πανελλαδική απόφαση των Επιμελητηρίων τα οποία ζητούν την απόσυρση της διάταξης.

Στη συνάντηση με τον κ. Κοεμτζόπουλο έγινε εκτενής συζήτηση για τον ρόλο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ως αναγκαίου πυλώνα για την ανάπτυξη στη μεταλιγνιτική εποχή καθώς, όπως τονίστηκε, η προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσδώσει το ανθρώπινο δυναμικό του Πανεπιστημίου στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου είναι εξαιρετικά σημαντική.

Στη συνάντηση με τον κ. Κιάνα, έγινε ειδική αναφορά στο υπόμνημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου προς το Περιφερειακό Συμβούλιο για την ανάπτυξη της περιοχής και του κλάδου, ενώ συζητήθηκε και η πρόταση να περιλαμβάνονται στο Ε.Σ.Ε.Κ. εξειδικευμένες αναφορές για την περίοδο μετά το 2028.

Επίσης, στις συναντήσεις και με τους δύο προέδρους, έγινε μνεία για τα εδαφικά σχέδια και τις χρήσεις γης από τη ΔΕΗ, ενώ αναφέρθηκε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και οι θεσμικοί και παραγωγικοί φορείς πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων στο σχέδιο για την επόμενη ημέρα στην Π.Ε. Κοζάνης.
Τέλος, τονίστηκε ότι η ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της περιοχής, ενώ ειδική μνεία, έγινε για την ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία.

4 σχόλια

  • Το ΤΕΕ να το ρωτάτε για αυθαίρετα και ΠΕΑ όχι για την ανάπτυξη της περιοχής ή/και της χώρας.

    Μια ματιά στις επαγγελματικές δραστηριότητες των εκλεγμένων στο ΤΕΕ θα πείσει τον καθένα για τις ικανότητες τους

  • μάλλον η ρήτρα δίκαιης μετάβασης αφορούσε τα δυστυχή κολέγια, είναι τα μόνο που επωφελούνται από αυτή την κυβέρνηση

  • Καλώς γίνονται τέτοιες πολιτισμένες συναντήσεις. Εξ άλλου ο Στέργιος Κιάνας απέδειξε οτι είναι άτομο ΥΠΕΡΑΝΩ από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
    Είναι άτομο με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

  • Απο πότε η συνάντηση του προέδρου του ΤΕΕ με την εκλεγμένη βουλευτή του Νομού Κοζάνης αποτελεί ένδειξη πολιτικού πολιτισμού; Απο πότε τα αυτονόητα έγιναν είδηση;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.