Καλλιόπη Βέττα: «Η αυτοδιοίκηση δεν θα παραμείνει για πολύ όμηρος της ΝΔ και των πελατειακών της επιδιώξεων – Κοινοβουλευτική ομιλία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου»

2 Ιουνίου 2021
12:45

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα: «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών».

Αρχικά, αναφέρθηκε σε επιμέρους σημεία του νομοσχεδίου, τα οποία νοθεύουν την αναλογικότητα και την ισοτιμία της ψήφου, ενώ λειτουργούν αποτρεπτικά για την ευρεία συμμετοχή στην αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα, έκανε μνεία στην επιβολή του ορίου του 43% το οποίο δίνει πλέον το 60% των εδρών, στη μείωση του αριθμού των μελών των συμβουλίων σε κάθε βαθμό αυτοδιοίκησης, στη θέσπιση ορίου εισόδου 3% για εκλογή συμβούλου ενώ, εκτενέστερη αναφορά έκανε για τη κατάργηση της τρίτης ξεχωριστής κάλπης για τα κοινοτικά συμβούλια και την υποχρέωση στοίχισης των υποψηφίων με δημοτικούς συνδυασμούς.

Χαρακτηριστικά επεσήμανε: «Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, που έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με τα προβλήματα πρέπει, για να ικανοποιηθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, να γίνουν φερέφωνα και ηχεία των κεντρικότερων βαθμών διοίκησης. Με την επιλογή αυτή, θα οδηγηθούν οι μικρές κοινωνίες σε μαρασμό, καθώς οι νέες και οι νέοι δεν θα βρίσκουν κάποιο κίνητρο ενασχόλησης με τα κοινά».

Στη συνέχεια, στηλίτευσε την εμβόλιμη τροπολογία για το Ελληνικό, στην οποία προβλέπεται η δυνατότητα του Υπουργού Ανάπτυξης – κατά παρέκκλισης κάθε νομικής και συνταγματικής διάταξης- να εγκρίνει κατεδαφίσεις ακόμα και διατηρητέων μνημείων που βρίσκονται στον χώρο.

Κλείνοντας, ανέφερε τα εξής: «Τα νομοθετήματα, εκτός των άλλων, στέλνουν ένα σήμα στην κοινωνία για το ποιο είναι το όραμα για την δημοκρατία, τη συμμετοχικότητα και τη λογοδοσία .

Το σήμα του σημερινού νομοσχεδίου είναι ξεκάθαρο: αφήστε τις συνθέσεις, οργανωθείτε με την κομματική σας παράταξη, η μειοψηφία δεν έχει ρόλο και λόγο, παρά μόνο ενοχλεί. Αν είστε δε, σε μικρή κοινότητα, ψάξτε για προστάτες αν θέλετε να προσφέρετε στον τόπο σας.

Στέλνουν ένα σήμα, επίσης, ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί σε θεσμικό επίπεδο για να τελειώνει με τις ιδέες της Αριστεράς, δηλαδή την ευρεία συμμετοχή, τη διαβούλευση και τη σύνθεση. Ιδέες για τις οποίες τόσο σε προσωπικό, όσο και πολιτικό επίπεδο έχετε μια αποστροφή.»

Παρατίθεται το link της ομιλίας:

https://www.youtube.com/watch?v=Ve-50d1iWF0

5 σχόλια

  • Οπως τα διαλυσατε ολα στην χωρα για 4 μιση χρονια ετσι τα διαλυσατε ολα και στην αυτοδιοιηκηση,ο 5ος να συγκυβερνα με τον πρωτο και στην ουσια ο δημος να ειναι ακυβερνητος!!! Και ολα αυτα επειδη βλεπατε οτι δεν θα κερδιζατε ουτε σε μια κοινοτητα!! Μια καταστροφη ησασταν για τον τοπο και ευτυχως απαλαγηκαμε απο εσας μια και καλη!!!!

    • Και λιγα λες!Οταν δεν εχεις ιδεα απο διοικηση τετοια κανεις!Τι να θυμηθουμε και πως να ξεχασουμε,αυτα που λεγανε μαυτα που κανανε!Ιχνος αυτοκριτικης.Και σαν αντιπολιτευση τα ιδια χαλια και ακομα χειροτερα.Και αυτο ξερεις δεν ειναι καλο για τον λαο.Η αντιπολιτευση ανυπαρκτη.

      • ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ. ΝΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΘΡΟΙΖΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Ή ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ π.χ. 25% ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ; ΠΟΙΟΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΥΓΕΣΤΕΡΟ; ΠΩΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΑ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ;

  • Θες Απεργία εργατη; Μόνο με το 51% επί των ΕΓΕΓΡΑΜΕΝΩΝ
    Θες δήμαρχο; Με 43% επί των ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ.Αμα βάλεις ότι πάνε σχεδόν το 50% των πολιτών ο δήμαρχος βγαίνει με 22%!!!!!
    Αλλά για μια απεργία θέλει το 51% των μελών ενός αωματειου!!!!
    Και εψιτ οι δύο πρώτοι. Στην υπόλοιπη Ελλάδα μια χαρά είναι τα πράγματα. Συννενοησεις και συγκλησεις. Αλλά στο σουρδισταν…..

  • ε οχι και να διοικεί το 10 %.με το νόμο του συριζα κατεβηκαν ενα σωρο παραταξεις μπηκαν στο δήμο και τον διέλυσαν.βλεπε τι γίνεται στον δήμο κοζάνης.ποιος διοικεί;ο μαλουτας,ο σημανρακος ή ο μιχαηλίδης.αχταρμας.δεν υπάρχει αντιπολίτευση.Λαθος μεγάλο ο νομος του συριζα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.